Megtörtént a lehetetlen: csoportelső a magyar csapat

portugália-izland
Portugal's goalkeeper Rui Patricio kneels on the pitch as Iceland's midfielder Birkir Bjarnason (2nd R) celebrates the team's first goal of the match as during the Euro 2016 group F football match between Portugal and Iceland at the Geoffroy-Guichard stadium in Saint-Etienne on June 14, 2016. / AFP PHOTO / jeff pachoud
Vágólapra másolva!
Portugália jól kezdett, vezetést is szerzett Izland ellen a magyar csoport második meccsén, de Izland egyenlített, és masszívan védekezve megőrizte a döntetlent. Az 1-1-es végeredmény azt jelenti, hogy az első kör után Magyarország vezeti az F csoportot. 
Vágólapra másolva!

F csoport, 1. forduló:
Portugália-Izland 1-1 (1-0) - Élő közvetítésünk
St. Étienne, Stade Geoffroy Guichard, 38 742 néző, v.: Cüneyt Cakir (török)

Portugália: Patrício - Vieirinha, R. Carvalho, Pepe, Guerreiro - J. Mário (Quaresma, 76.), Danilo, A. Gomes (Éder, 84.), - Moutinho (Sanchez, 71.) - C. Ronaldo, Nani

Izland: Haldórsson - Savarsson, R. Sigurdsson, Árnason, Skúlason - Gunnarsson, G. Sigurdsson - Gudmundsson (E. Bjarnason, 90.), B. Bjarnason - Sigthórsson (Finnbogason, 82.), Bödvarsson

gólszerző: Nani (31.), illetve Bjarnason (50.)
sárga lap: Bjarnason (55.), Finnbogason (94.)

A nagy tornán Portugália ellen bemutatkozó Izland egyáltalán nem kezdett megilletődötten, sőt az első nagyobb helyzet is előttük adódott: Sigurdsson tört be a balról a 16-oson belülre, egy csel után lőtt, de Rui Patricio odaért az erős löketre, az ismétlés pedig már nem sikerült veszélyesre.

Helyzettel válaszoltak a portugálok, Ronaldo beadását Nani közelről fejelte a kapusba – vagy ha úgy tetszik, Halldórsson védett bravúrral. A jól induló meccs nem lassított továbbra sem, Portugália magához ragadta a kezdeményezést, többet volt náluk a labda, de az izlandiak sem csak védekeztek, néhány ellencsapásból ők is eljutottak a portugálok kapujáig.

Cristiano Ronaldo nem játszott jól Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Michael Steele

A 22. percben Ronaldo ziccerét is megfogta Halldórsson, amiben segítségére volt, hogy a Real Madrid BL-győztes sztárja vérhólyagot rúgott a labdára rendes lövés helyett. Az izlandiak, bár továbbra sem tartották rosszul magukat, bő félórát tudtak csak kihúzni kapott gól nélkül:

amikor először elváltották magukat, azonnal büntetett Portugália.

Formás portugál támadás futott a bal oldalon, az izlandiak „úton voltak”, így csak közelről nézhették, ahogy a precízen középre tett labdára érkező Nani hat méterről bepasszolta Portugália vezetőgólját. Nani találata volt az Európa-bajnokságok történetének hatszázadik gólja.

A gól megtörte Izlandot, az első félidő második felében már nem nagyon próbálkoztak. A portugálok keményen letámadták a kicsit megzavarodott északiakat, és bár Ronaldónak nem igazán ment a játék, a csapata dominált, uralta a mérkőzést.

Gyorsan jött az izlandi pofon

A második félidő elején aztán minden felborult: a semmiből egyenlített Izland. Egy nem sokat ígérő támadás végén meredeken középre lőtték a labdát, a 16-oson belül csak két izlandi tartózkodott, de Vierinha botrányos helyezkedésének köszönhetően eljutott a labda a hosszú érkező Bjarnasonhoz, aki közelről a hálóba pofozta Izland egyenlítését.

A portugálok nem estek pánikba, az izlandiak viszont felbátorodtak, és jóval magabiztosabban kezdtek játszani. Helyzetük nem nagyon volt, de többször is megtartották a labdát az ellenfelük térfelén, miközben a portugálok kicsit talán túlságosan is nyugodtak voltak ahhoz képest, hogy csak megpattanó lövésekből, szabadrúgásokból tudtak veszélyt okozni.

Rui Patricio térden, Birkir Bjarnason a történelem felé vágtat Forrás: AFP/Jeff Pachoud

Teltek múltak a percek, Izland tulajdonképpen gond nélkül őrizte az előnyét, sőt amikor a portugáloknak sikerült összehozniuk egy helyzetet (Joao Moutinho szabadrúgása), arra egyből tudtak válaszolni is (Finnbogasson középre tartó bombája).

A hajrában aztán sikerült a portugáloknak beszorítani Izlandot, de

az egész meccsen tompán játszó Ronaldo a kapusba fejelte a meccslabdát öt méterről,

majd ugyanő a 94. percben a sorfalba bombázott egy ígéretes szabadrúgást.

Izland története első Európa-bajnoki mérkőzésén megszerezte első pontját, a bravúros döntetlennek köszönhetően az F csoport élén az első kör után a magyar válogatottat találjuk.

A mérkőzés statisztikái: