Szlovákia priskines góllal verte Oroszországot

Horizontal
Slovakia's midfielder Juraj Kucka (L) vies for the header with Russia's forward Artem Dzyuba (R) during the Euro 2016 group B football match between Russia and Slovakia at the Pierre-Mauroy Stadium in Villeneuve-d'Ascq, near Lille, on June 15, 2016. / AFP PHOTO / FRANCOIS LO PRESTI
Vágólapra másolva!
Szlovákia legyőzte Oroszországot a B csoport második körének nyitómeccsén, ezzel története első Eb-győzelmét aratta, míg az oroszokat lehet, hogy ki sem kell zárnia az UEFA-nak, mennek haza maguktól. Marek Hamsík Priskin Tamás norvégoknak lőtt gólját másolta. 
Vágólapra másolva!

Szlovákia-Oroszország 2-1 (2-0) - Élő közvetítés
Lille, Stade Pierre Mauroy, 38 989 néző, v.: Damir Skomina (szlovén)
gólszerzők: Weiss (32.), Hamsík (45.), illetve Glusakov (80.)
sárga lap: Durica (46.)

Szlovákia: Kozácik - Pekarík, Skrtel, Durica, Hubocan - Kucka, Pecovsky, Hamsík - Mak (Duris, 80.), Duda (Nemec, 67.), Weiss (Svento, 72.)

Oroszország: Akinfejev - Szmolnyikov, Ignasevics, V. Berezuckij, Scsennyikov - Neustädter (Glusakov, a szünetben), Golovin (Mamajev, a szünetben), Kokorin (Sirokov, 75.) - Satov, Szmolov, Dzjuba

Az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulója Lille-ben kezdődött meg, ahol az első körben Walestől kikapó szlovákok, illetve az angolok elleni rangadót a sírból döntetlenre mentő oroszok csaptak össze. A meccs előtt volt egy kis utcai testmozgás is, a lille-i rendőrök nyolc szurkolót tartóztattak le, de a helyi prefektus büszkén közölte, hogy „cunamit ígértek, de semmi nem történt”.

Az Eb első fedett pályás meccsén (a Lille-re lecsapó zuhé miatt becsukták a Pierre Mauroy Stadion tetőszerkezetét) a szlovákok kezdték jobban, de kisvártatva átvette a játék irányítását az első mérkőzésén nagyjából semmit nem mutató orosz válogatott. Dzjuba és Szennyikov kevergetett biztatóan a szlovák kapu előtt, de gyorsan ellőtték a puskaport.

Juraj Kucka harcol Artem Dzjubával Forrás: AFP/Francois Lo Presti

A 28. percben Dzjuba lekészítését Szmolov bombázta centikkel mellé, a meccs legnagyobb helyzete volt az oroszok hattyúdala. Két perc múlva Hamsík a kezdőkörből csodálatos passzal ugratta ki Weisst, aki csinált egy óvodás visszacselt a 16-oson belül, mire a két orosz védő kiszaladt a lelátóra, így Németh Krisztián csapattársának már nem volt nehéz dolga, hogy a kapuba passzoljon.

Az oroszok tanácstalanul konstatálták, hogy egyre nagyobb bajban vannak, de nem sokat tudtak tenni ellene.

Már a közönség is kifütyülte őket, amikor Szlovákia bevitte a második mélyütést:

ezúttal szerepet cseréltek a szlovákok, Weiss indította Hamsíkot, aki Priskin Tamás norvégoknak lőtt góljához hasonlóan visszavette a labdát a jobb lábára, és irgalmatlanul kilőtte a hosszú felső sarkot. Egészen parádés találat volt.

A szünetben kettőt is cserélt Oroszország, de a játéka semmivel nem lett átütőbb, így az érthetően hátrébb húzódó Szlovákia gond nélkül tartotta előnyét. Az oroszok olyan rosszak voltak, hogy még ebben a felállásban is a szlovákoknak voltak nagyobb helyzeteik, bár ziccerig hosszú ideig egyik csapat sem jutott.

A hajrára felébredt a medve

A mindent egy lapra feltéve támadó oroszoknak az utolsó tíz percben összejött a szépítés, méghozzá az első igazán szép támadásból. A bal oldalon törtek be a 16-oson belülre, egy szép kényszerítő után Satov pontosan ívelt középre, Glusakov pedig mintaszerű mozdulattal bólintott a kapu bal alsó sarkába.

A gól visszahozta az orosz reményeket, a szlovákok pedig csak ekkor döbbentek rá, hogy talán túlságosan is visszaálltak. Egyre fokozódott az oroszok nyomása,

a szlovákok kétségbeesetten vagdosták ki a labdákat a 16-osukról.

Sorra jöttek az orosz lövések, de az önfeláldozóan védekező Szlovákia tartotta magát, az idő pedig vészesen fogyott.

Oleg Satov sem bírt Hamsíkékkal Forrás: AFP/Martin Bureau

Martin Skrtelék elképesztő mennyiségű beívelést fejeltek ki a veszélyzónából, ami azt is jelentette, hogy az oroszok más ötlet híján a beívelésékben, illetve a beadásokban bíztak. Ezekből aztán néhány kósza helyzetféleség még összejött, de

az egyenlítésre igazából esélye sem volt Oroszországnak,

amely már az első meccsén is csak nagy mázlival mentett pontot.

Szlovákia megszerezte első Eb-győzelmét, az egy ponttal álló oroszokat pedig lehet, hogy ki sem kell zárnia az UEFA-nak, mennek haza maguktól, ha nem verik meg az utolsó körben Walest. Ha érdeklik a mérkőzés statisztikái, böngészgessen alább: