Csak a kapufát forgácsolta a házigazda

Svájc – Franciaország, UEFA Euro 2016, labdarúgás, Európa-bajnokság, Franciaország,
Switzerland's forward Admir Mehmedi vies for the ball during the Euro 2016 group A football match between Switzerland and France at the Pierre-Mauroy stadium in Lille on June 19, 2016. / AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD
Vágólapra másolva!
Az A csoport utolsó fordulójában Franciaország jobban játszott, és közelebb volt a győzelemhez Svájcnál, de végül nem született gól a mérkőzésen. A csoportot a házigazda nyerte, de a kaput sem találó Svájc is továbbjutott a legjobb 16 közé. 
Vágólapra másolva!

Európa-bajnokság, A csoport
Svájc-Franciaország 0-0 - Élő közvetítésünk
Lille, Stade Pierre Mauroy, 45 616 néző, v.: Damir Skomina (szlovén)
Franciaország: Lloris - Sagna, Rami, Koscielny, Evra - Sissoko, Cabaye, Pogba - Coman (Payet, 63.), Gignac, Griezmann (Matuidi, 77.)
Svájc: Sommer - Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodríguez - Shaqiri (Fernandes, 79.), Behrami, G. Xhaka, Mehmedi (Lang, 86.) - Dzemaili - Embolo (Seferovic, 74.)
sárga lap: Rami (25.), Koscielny (83.)

Didier Deschamps nem ijedt meg a svájciaktól, és öt helyen is változtatott a 100 százalékos, már továbbjutott francia válogatott kezdőcsapatán, pedig Svájc csak két ponttal volt lemaradva a házigazdától. A svájciaknak egy döntetlen biztos továbbjutást ért volna, de vereség esetén az ugyanekkor Albániával meccselő románok még megelőzhették őket, így számukra is komoly tétje volt a meccsnek.

A meccs képe Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

A felforgatott összeállításban pályára lépő franciák kezdtek erősebben, különösen Paul Pogba volt elemében,

aki az első húsz percben kétszer is eltalálta a kapufát.

A svájciak azonban nem csak a védekezéssel voltak elfoglalva, a helyzetek elpuskázásában jeleskedő Seferovic helyén kezdő 19 éves Breel Embolo révén ők is el-eljutottak a francia kapuig, és rendre lövéssel zárták az akciókat.

Ment a csúszkálás

A gyepszőnyeg neuralgikus pontja az Eb-nek, és a lille-i Pierre Mauroy stadion talaja is borzalmas állapotban volt. A játékosok össze-vissza csúszkáltak, néha bosszantó technikai hibákba hajszolta a játékosokat a talaj rossz minősége.

A franciák uralták a mérkőzést, de Antoinne Griezmann és a Payet helyén játszó Kingsley Coman nem érezték a játékot, így sok támadás akadt meg a masszívan védekező svájciakon. Az ellencsapások közül több is az utolsó passzon halt el, de a kapura lövések száma (6-9) is mutatta, hogy az első félidőben élvezetes volt a mérkőzés.

Harc az volt Forrás: AFP/Franck Fife

A második félidőt Svájc kezdte sokkal jobban, áttelepült a játék a francia térfélre, és volt is néhány kisebb helyzete a svájciaknak. Deschamp csapata nem szándékosan állt vissza, de a megnyíló területeknek feltétlenül örült: előbb Gignac, majd Griezmann és Pogba vezethetet ígéretes kontrát, az Atlético-csatár lövésénél pedig

csak Sommer kapus óriási védése mentette meg Svájcot

attól, hogy hátrányba kerüljön.

A végén már senki nem akart nyerni

Bő egy óra után helyreállt a világ rendje, Svájc – nyilván tudták, hogy közben Albánia vezetett Románia ellen – visszaállt, és újra az ő kapujuk előtt zajlott a játék, de ha sikerült is valakinek a másik védelme mögé kerülnie, vagy magától rontotta el az akciót, vagy elcsúszott az egyre rosszabb állapotban levő gyepszőnyegen.

Andre-Pierre Gignac Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Az iram folyamatosan lassult, egyre inkább érezni lehetett, hogy mivel mindkét csapat továbbjutott a döntetlennel. Hiába jött be Dimitri Payet, tőle is csak egy irtózatos kapufára futotta – ez már a harmadik volt a meccsen a franciáktól, miközben Svájc kaput eltaláló lövés nélkül szerénykedett.

Végül minden így maradt a lefújásig: a franciák meddő próbálkozásaiból nem született gól, a svájciak pedig kaput eltaláló lövés nélkül is kiharcolták a továbbjutást érő döntetlent. Igaz, erre sem lett volna szükségük, hiszen a másik mérkőzésen Albánia legyőzte Romániát. Az A csoport harmadikja tehát biztosan a magyarok mögött végez.

A mérkőzés statisztikái: