A szlovákok elhalasztották a magyar továbbjutást

Szlovákia Anglia
Slovakia's supporters cheer before the Euro 2016 group B football match between Slovakia and England at the Geoffroy-Guichard stadium in Saint-Etienne on June 20, 2016. / AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES
Vágólapra másolva!
Anglia végigtámadta a Szlovákia elleni utolsó Eb-csoportmérkőzését, de gólt a becserélt sztárjaival sem tudott szerezni, a 0-0-s döntetlennel pedig elvesztette a B-csoport első helyét. Angol győzelemmel a magyar válogatott továbbjutott volna a legjobb 16 közé, így azonban még várnunk kell.
Vágólapra másolva!

Eredmény, B csoport, 3. forduló:
Szlovákia-Anglia 0-0 –– az élő közvetítés
Saint-Etienne, Stade Geoffroy-Guichard. V.: Velasco Carballo (spanyol)
Szlovákia: Kozácik - Pekarik, Skrtel, Durica, Hubocan - Mak, Kucka, Pecovsky (Gyömbér, 66.), Hamsík, Weiss (Skriniar, 78.) - Duda (Svento, 57.)
Anglia: Hart - Clyne, Cahill, Smalling, Bertrand - Henderson, Dier, Wilshere (Rooney, 56.) - Sturridge (Kane, 76.), Vardy, Lallana (Dele Alli, 60.)
sárga lap: Pecovsky (24.), ill. Bertrand (52.)

Vasárnap az első feltétele teljesült annak, hogy a magyar válogatott már a harmadik mérkőzés előtt bejusson az Eb legjobb 16 csapata közé: Románia kikapott Albániától. Úgy mentünk neki az angol–szlovák meccsnek, hogy másik szomszédunk esetleges veresége tovább is juttathatja a magyar válogatottat.

Rooney a padon

Az angolok négy pontjukkal jó pozícióban érezhették magukat a hárompontos szlovákokkal szemben, ezért Roy Hodgson a kezdő összeállításakor szemlátomást többet gondolt kulcsemberei pihentetésére, mint a csoport első helyére: hat helyen változtatott a Wales ellen a hajrában fordító csapaton, így Wayne Rooney is a cserék közé került.

Hangulat most is volt Forrás: AFP/Philippe Desmazes


Ez nem jelenti azt, hogy az angolok gyámoltalanul láttak volna neki a meccsnek, sőt hamar beszorították az ellenfelet. A szlovákok legjobbja, Marek Hamsík az elején még meg-megvillant, de a mélyen visszahúzódó csapatban nemigen tudott érvényesülni, nagy ritkán indított egy-egy kontrát.

Wales bezzeg gyorsan eldöntötte

Az első angol helyzet mindjárt egy ziccer volt a 17. percben, Vardy a labdával lefutotta Skrtelt, lőtt is, csak elég rosszul, így Kozácik lábbal védeni tudott. Közben Wales vezetést szerzett a csoport másik meccsén, aztán hozzátett még egyet, vagyis az angolok tudhatták, hogy csoportelsők már csak akkor lehetnek, ha megnyerik a mérkőzést.

Vardy ezt igazán belőhette volna úgy, mint a Leicesterben szokta Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Michael Steele


Az angolok még egy igazán nagy lehetőségig jutottak el a szünet előtt, Lallana küldött kapura a tizenhatoson belülről egy ügyesen visszagurított labdát. Kozáciknak szerencséje volt, pont jó helyen állt, így csak a kezét kellett felemelnie – másra biztos nem lett volna ideje.

A második félidőben sem változott semmi, látszott, hogy

a szlovákok tökéletesen elégedettek azzal az egy ponttal, ami kinézett nekik.

Clyne járt a legközelebb ahhoz, hogy megbüntesse őket a passzivitásért, Sturridge passzával kilépve egészen közelről lőtt, de Kozácik megint védett.

Az 56. percben beállt Rooney, és elfoglalta az Eb-n eddig is látott hátravont pozícióját. A szlovákoknak közben akadtak ígéretes ellentámadásaik, az egyik ilyen végén Weiss az őrzője lábai között kapura is tudott lőni, de Hart leért a rövid sarok felé surranó labdára.

Kozáciknak elég sok dolga volt az angol beadásokkal Forrás: AFP/Joe Klamar


Később Hodgson beküldte Dele Allit is, és a Tottenham támadója egy perccel később majdnem megszerezte a vezetést. Henderson keresztlabdájára egyedül érkezett a bal oldalon, kapásból kapura tette,

Skrtel a gólvonal előtt egy méterre állva mentett.

Az utolsó negyedórára még az angol gólkirályt, Harry Kane-t is bevetették az angolok, hiába. Wales megnyerte a csoportot, Anglia második lett, Szlovákia a harmadik. Oroszország nyeretlenül kiesett.

Várnunk kell még

Nekünk pedig bele kellett törődnünk, hogy a magyar válogatott továbbjutása egyelőre nem biztos. Sebaj, van néhány további lehetőség arra, hogy még a portugálok elleni harmadik csoportmeccs előtt meglegyen a nyolcaddöntő.