Wales villámfocival csoportgyőztes lett

Oroszország Wales
Wales' midfielder Aaron Ramsey celebrates the team's first goal during the Euro 2016 group B football match between Russia and Wales at the Stadium Municipal in Toulouse on June 20, 2016. / AFP PHOTO / Rémy GABALDA
Vágólapra másolva!
A villámgyors kontrákat még szemmel is alig tudták követni a lassú oroszok, Wales fociünnepet rendezett, és a 3-0-s győzelemmel (meg az angolok pontvesztésével) a csoportelsőséget is megszerezte. Őrületes zárónap a B csoportban.
Vágólapra másolva!

B csoport, 3. forduló:
Oroszország-Wales 0-3 (0-2) - élő közvetítés
Toulouse, Stadium de Toulouse, 28 840 néző, v.: Jonas Eriksson (svéd)
Oroszország: Akinfejev - Szmolnyikov, V. Berezuckij (A. Berezuckij, a szünetben), Ignasevics, Kombarov - Mamajev, Glusakov - Szmolov (Szamedov, 70.), Sirokov (Golovin, 52.), Kokorin - Dzjuba
Wales: Hennessey - Gunther, Chester, A. Williams, Davies, Taylor - Allen (Edwards, 74.), Ledley (King, 76.), Ramsey - Bale (Church, 83.), Vokes
gól: Ramsey (11.), Taylor (20.), Bale (67.)
sárga lap: Vokes (16.), illetve Mamajev (64.)

Oroszország és Wales a B csoportban az utolsó szalmaszálba kapaszkodott: Wales úgy lépett pályára, hogy nyolcaddöntős, ha nyer, és akkor is, ha ikszel, de a másik meccsen Szlovákia nem győzi le Angliát. Oroszország csak egy győzelemmel őrizhette meg a reményét.

Bale pontosan egy perc után tesztelte Akinfejev kapust, aztán viszont egy időre visszavettek a csapatok, őrizék a labdát, meg a kapujukat. Tíz perc után Ramsey lőtt egy pocsék szabadrúgást (telibe találta az egyszemélyes sorfalat), utána viszont Joe Allen kiváló labdájával kilépett a leshatárról, és nem is hibázott.

Nagyjából hasonló, lassan gurigázós játékkal telt el újabb bő tíz perc, amikor egy másik remek kontrából ismét betalált Wales, most Bale-Taylor volt a labda útja.

Szluckij kapitány tehetetlenül tárta szét karjait a kispadon. A walesieknek tökéletes volt ez a szituáció: az oroszok lassúak voltak, támadniuk kellett, így padlógázzal rohanhattak Akinfejev kapuja felé a Premier League-ben edződött játékosok. Akadt 15 perces periódus, amikor az oroszok 64 százalékban birtokolták a labdát, miközben Wales egyre-másra dolgozta ki a gólhelyzeteket.

Még lejjebb

A szünetben, majd az 50. percben is cserélt egyet Szluckij, de minden csak rosszabb lett. Wales még járatta is a labdát, az oroszok óriási területeket hagytak, ettől edzőmeccs jelleget öltött a találkozó, Wales simán tartotta az eredményt. Jellemző pillanat volt, hogy a második orosz cserénél Golovin szerencsétlenkedett egy sort, hogy kinek adja a kapitányi szalagot.

Csak egy csapat volt a pályán, az meg rúgott is újabb gólt, Ramsey nagyon okosan ugratta ki a védővonal mögül induló Bale-t, aki bal külsővel átpöccintette a labdát Akinfejev sípcsontja fölött.

Maradt még negyedóra, de kérdés egy szál se, illetve csak annyi, a csoport másik meccsén képes-e bepaszírozni egy gólt Anglia vagy sem? Mert ha nem, akkor Wales bizony csoportelső. Így is maradt, Anglia nem tudott gólt lőni, maradt nekik a csoport második helye.

És a walesiek? Lecserélték Bale-t, hogy pihenjen kicsit a nyolcaddöntőre, és megtapsolhassa a közönség. Ezen az estén végül az ilyesmik jelentették a legnagyobb gondot.