Förtelmes meccsen verték ki a portugálok a horvátokat

Horvátország-Portugália euro 2016
LENS, FRANCE - JUNE 25: Darijo Srna of Croatia controls the ball under pressure of Cristiano Ronaldo of Portugal during the UEFA EURO 2016 round of 16 match between Croatia and Portugal at Stade Bollaert-Delelis on June 25, 2016 in Lens, France. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Ahhoz képest, hogy a szombati nap legjobb meccsének vártuk a horvát-portugál Eb-nyolcaddöntőt, a legborzasztóbb, legunalmasabb találkozót kaptuk. A portugálok a 117. percben lőtt góllal nyertek 1-0-ra, és jutottak tovább a nyolc közé, ahol a lengyelekkel találkoznak.
Vágólapra másolva!

Foci-Eb, nyolcaddöntő:
Horvátország-Portugália 0-1 - élő közvetítés
Lens, Stade Bollaert-Delelis Stadion, V: Carlos Velasco Carballo (spanyol)
Horvátország: Subasic - Srna, Corluka (Kramaric, 120.), Vida, Strinic - Brozovic, Modric, Rakitic (Pjaca, 110.), Badelj, Perisic - Mandzukic (Kalinic, 88.)
Portugália: Rui Patrício - Cedric, Pepe, José Fonte, Raphael Guerreiro - Joao Mário (Quaresma, 87.), Adrien Silva (Danilo, 108.), William Carvalho, André Gomes (Renato Sanches, 50.) - Nani, C. Ronaldo
gólszerző: Ricardo Qaresma (117.)
sárga lap: W. Carvalho (78.)

A semleges szurkolók többsége a nyolcaddöntők első napján vélhetően a horvát-portugál csatát várta a legjobban. A két technikás csapat aztán meglepően óvatos játékkal rukkolt elő, a labda nélküli csapat letámadás helyett visszahúzódott, így az első húsz percben igazi helyzetet nem is láthattunk.

Innentől ötpercenként történt valami alig izgalmas: Pepe közepesen veszélyes fejese (védeni nem kellett, fölé szállt), Perisic oldalhálója, végül amikor Perisic remek indításával Strinic besétálhatott volna a 16-osra, de inkább egy pocsék beadást választott. Fordulás után csakis jobb jöhet, gondolhattuk.

A félidő, amikor Pepe járt legközelebb a gólhoz Forrás: AFP/Francois Lo Presti

A magyarok csoportjából három döntetlennel továbbkecmergő portugáloktól nem is vártunk sokat, de a cseresorukkal a spanyolokat elverő, és a D csoport élére ugró horvátoktól igen. Furcsa módon nem a szünetben, hanem az 50. percben változtatott Fernando Santos, aki Renato Sanchest küldte a pályára. Ennek ellenére a horvátok lettek aktívabbak, Portugália teljesen átment Izlandba.

Modric szörnyen gyenge átlövéssel próbálkozott az 56. percben - tehát még mindig váratott magára a horvátok első kaput eltaláló lövése. Lassan mégis közelebb kerültek a kapuhoz, a 62. percben ketten robbantak be egy jobbról érkező ívelésre, de Vida elfejelte Mandzukic elől a labdát. A túloldalon Strinic rúgott bele Naniba, fújható lett volna egy tizenegyes.

A meccsgalériáért kattintson a képre! Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Clive Mason

Hetvenöt perc játék után nem volt még sárga lap, és kaput eltaláló lövés. Modric nagyon hátul focizott, ezért a szokottnál sokkal pontatlanabb volt, Rakiticet pedig a mai játéka alapján sosem igazolta volna le a Barca, de még a Sevilla sem.

A rendes játékidőben nemhogy gól nem született, de 90 perc alatt sem sikerült eltalálnia a kaput egyik csapatnak sem. A világ- és Európa-bajnokságok történetében most először fordult elő az, hogy a rendes játékidőben nem volt kaput eltaláló lövés, tehát történelmet látott az, aki végigszenvedte a meccset. Aki viszont nem látta, annak most megmutatjuk:

A kétszer 15 perces hosszabbításban sem változott semmit a meccs képe, egyetlen egyszer gyorsult fel a játék, és volt valami focira emlékeztető jelenet, amikor a horvátok kihagytak egy helyzetet. Kinyíltak, így a portugálok le tudták őket kontrázni, aminek a végén Cristiano Ronaldo lövését még bravúrral védte Subasic, de a kipattanót Ricardo Quaresma közelről az üres kapuba fejelte.

A portugálok hatodszor jutottak Eb-negyeddöntőbe, ennyiszer még egyetlen csapat sem került a nyolc közé. Ronaldóék csütörtökön, Marseille-ben Lengyelországgal találkoznak majd.

A meccs statisztikái: