Furcsa büntetőpárbajban verték a németek az olaszokat, Kassai remekül fújt

Bordeaux, 2016. július 2. Az olasz Leonardo Bonucci gólja 11-esből, a német kapus, Manuel Neuer a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntőjének Németország - Olaszország mérkőzésén a bordeaux-i Új Stadionban 2016. július 2-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Németország továbbra sem tudta a rendes játékidőben megverni Olaszországot, miután a két csapat 1-1-et játszott a foci-Eb negyeddöntőjében. Végül egy furcsa büntetőpárbajban a németek zsinórban hatodszor jutottak be az elődöntőbe vébén vagy Eb-n. Kassai Viktor jól fújt a maratoni meccsen, akár a döntőt is megkaphatja.
Vágólapra másolva!

Eb-negyeddöntő:
Németország-Olaszország 1-1 (0-0) - büntetőkkel: 6-5
Bordeaux, v.: Kassai Viktor
gólszerző: Özil (65.), ill. Bonucci (78. - 11-esből)

A meccsnek két magyar érdekeltsége is volt, egyrészt a Kassai Viktor vezette magyar bíróötös dirigált, másrészt az olaszok kétgólos csatárának, Graziano Pellének magyar barátnője van, Varga Viktória, aki ott is volt a lelátón:

Az első negyedórában nem igazán történt említésre méltó, felmérték egymást a csapatok, majd a 16. percben máris változtatnia kellett Joachim Löwnek. Sami Khedira ugyanis megsérült, így a helyére Bastian Schweinsteiger állt be, akinek ez volt a 37. vb- vagy Eb-meccse, ezzel beállította Miroslav Klose rekordját (minden országot tekintve).

A 26. percig kellett várni az első gólra és Kassai első komoly döntésére - egy előre ívelt labdát pont Schweinsteiger fejelt a kapuba, előtte azonban két kézzel ellökte De Scigliót, szólt is Kassai sípja.

A két csapat ugyanolyan óvatosan folytatta, ahogy elkezdte, de fogalmazhatunk úgy is, hogy remekül lezárta a területet mindkét válogatott. A 40. percig egyetlen kaput eltaláló lövést láthattunk, az is egy távoli, gyenge olasz próbálkozás volt.

A hajrára élénkült meg a játék, előbb Gómez fejelhetett jó helyzetből, de ő sem találta el a kaput, majd egy német tűzijáték végén Müller lövése alig vánszorgott el Buffonig. A végén az olaszok megszerezhették volna a vezetést, de Sturaro kapáslövését Boateng jó érzékkel blokkolta szögletre.

Abból a szempontból nem hozott meglepetést az első félidő, hogy

a németek eddig egyetlen gólt sem kaptak az Eb-n

(egyedüliként a mezőnyben), és az olaszok is csak egyet, így várható volt, hogy nem lesz gólzápor.

Közben azért ilyen pazar megoldásokat is láthattunk, mint Florenzi higgadt labdakezelése a saját 16-osán belül:

A második félidőben kicsit felpörgették a játékot a németek, Müller lövését Florenzi látványos bevetődéssel blokkolta (szerintünk egyébként is mellé ment volna), majd Boateng lőtt távolról, nem sokkal fölé.

Ezután Kassai Viktor pillanatai következtek, az 56. és az 59. perc között kiosztott három sárga lapot, mind a hármat az olaszoknak, igyekezett tehát megfogni a meccset, amelyet addig is egész jól vezetett.

Ne szórakozz Kassaival! Sturaro szövegelésért kapta a sárgát Forrás: AFP/Georges Gobet

A németek fölénye a 65. percben érett góllá, amikor Gómez előbb jól tartotta meg a labdát, majd tőle szokatlanul egészen fantasztikus passzal ugratta ki Hectort, akinek a beadása megpattant, de így lett jó Özilnek, az Arsenal középpályása pedig kapásból a tehetetlen Buffon mellett a kapuba lőtt. (1-0)

Az olaszok próbáltak kintebb jönni a sündisznóállásból, az Eb egyik felfedezettjének, Pellének sikerült is egyszer megelőznie Boatenget a 16-oson belül, de kapáslövése nem sokkal mellé szállt. A 77. percben Boateng újra hibázott, a világ egyik legjobb védője valamiért úgy ugrott fel, hogy mindkét kezét feltette, a labda rápattant, így Kassai kénytelen volt befújni a tizenegyest. A németek nem is reklamáltak.

A büntetőt a profi pályafutása első 11-esét rúgó Bonucci magabiztosan vágta be a bal alsóba. (1-1)

Ez volt az első gól, amit kaptak a németek az Eb-n, Bonucci pedig az első olasz védő, aki vébén vagy Eb-n 11-esből gólt lőtt a rendes játékidőben.

A csapatok ezután visszaálltak, az eredmény már nem változott, így jöhetett a hosszabbítás. Mindez azt is jelentette, hogy egyrészt rendes játékidőben a németek továbbra sem tudták legyőzni az olaszokat még tétmeccsen (ez volt a kilencedik találkozójuk), a német válogatott pedig vébén és Eb-n kilenc meccs óta maradt veretlen.

A meccs legmókásabb pillanata az volt, amikor Müller kifigurázta Chiellinit:

A hosszabbításban sem történt túl sok minden, egy-egy német és olasz helyzetet leszámítva a biztonságra törekedtek a csapatok. Közben a 120 perc alatt Kassai Viktor kiosztott összesen hét sárga lapot, az olasz középpályát például szépen kisárgázta:

A képen nem szereplők közül még a scereként beállt Schweinsteiger kapott sárgát Forrás: Soccerway.com

A németek büntetőpárbajban utoljára 1976-ban kaptak ki, és 1982 óta egyetlen tizenegyest sem hagytak ki, 21-ből 21-et berúgtak, ennek fényében kezdtek neki a büntetőknek.

Az olaszok kezdtek, Insigne után Kroos is belőtte az első körben. A hosszabbítás utolsó percében Chiellini helyére valószínűleg azért cserélték be Zazát, hogy majd belövi a tizenegyesét, ehhez képest egy idióta nekifutás után fölé vágta. Szerencséjére Buffon azonnal kivédte Müller büntetőjét.

A harmadik körben Barzagli magabiztosan lőtte be, majd Özil a kapufát találta el - előny az olaszoknál.

Következett Pellé, aki félelmetesen rosszul rúgva, gyengén, mellé lőtt, Draxler azonban kegyetlenül bevágta - a negyedik kör után 2-2.

Az ötödik körben Bonucci következett, ugyanúgy megtorpant, mint a rendes játékidőben elvégzett büntetőjénél, de ezúttal a másik oldalra lőtt, Neuer pedig kitolta.

Az egyik legrutinosabb játékos, Schweinsteiger az elődöntőbe lőhette volna a németeket, de csúnyán fölé rúgta.

Giaccherini és Hummels következett, mindketten bevágták. Ugyanígy tett Parolo és Kimmich is, javítva a pocsék statisztikán. Aztán De Sciglio a felső lécre bombázta, de onnan szerencséjére a kapuba pattant, majd Boateng sem hibázott. Nyolc kör után 5-5.

Jött Darmian, aki gyengén lőtt a bal alsó felé, Neuer kitornázta.

Hector lőhette be Németországot az elődöntőbe, és bár Buffon érezte az irányt, de a karja alatt becsúszott a labda, így a németek zsinórban hatodszor jutottak be az elődöntőbe világbajnokságon vagy Európa-bajnokságon.

Kassai Viktor remekül fújt végig, asszisztensei pazarul segítették, a leseket hiba nélkül intették be, az sem lehetetlen, hogy akár a döntőt is megkapják ilyen teljesítmény után.