"Védeni rosszabb, mint belerúgni" - teszteltük a focivébé labdáját

Vágólapra másolva!
Tapintásra strandlabdára hasonlít, a levegőben többször irányt változtat és képtelenség célozni vele - többnyire ilyen vagy ennél is lesújtóbb vélemények hangzottak el eddig a labdarúgó-világbajnokság hivatalos labdájáról. Az MTK kapusának és csatárának segítségével mi is kipróbáljuk a Jabulanit, hogy megalapozott képet kapjunk a vébé egyik főszereplőjéről.
Vágólapra másolva!

Bár a dél-afrikai focivébé hivatalos labdája a Jabulani nevet kapta, ami zulu nyelven ünneplést jelent, a kapusok közel sem ujjonganak a labdáért, sőt, egyenesen ellenségként kezelik.

A jelenség nem újkeletű, hiszen a kapusok ritkán fogadták örömmel az állandó fejlesztéseket, mivel az újabbnál újabb technikával készült labdák egyáltalán nem könnyítették meg a dolgukat. A Jabulani azonban korábban tapasztaltnál is nagyobb utálatot váltott ki belőlük.

Többek között a brazil Júlio César, a spanyol Iker Casillas és az olasz Gianluigi Buffon is kifakadt az új labda miatt: szörnyű, rettenetes és alkalmatlan - ezek voltak leggyakoribb jelzők kritikáik során.

Fülöp: A mezőnyjátékosokat is zavarja

A két héttel ezelőtti magyar-német barátságos mérkőzést (0-3) a vendégek kérésére a Jabulanival játszották a Puskás-stadionban, és nem lehetett észrevenni, hogy furcsa lenne a vb-labda, sőt, Király Gábor az első félidőben több bravúrt is bemutatott, igaz, nem távoli lövéseknél kellett remekelnie. Nem volt ennyire szerencsés a BL-elődöntős Lyon francia kapusa, Hugo Lloris, akinek múlt pénteken, 0-0-s állásnál Kína ellen kellett volna hárítania egy szabadrúgást, ám a videón tisztán látható, hogy a labda úgy száll a levegőben, mintha egy gumilabdát fújna a szél több irányból.

"Ez a legrosszabb labda, amit valaha kiadtak" - jellemezte az [origo]-nak a vb-labdát Fülöp Márton, a Sunderland magyar válogatott kapusa, aki az elmúlt 13 év legnagyobb vereségét hozó holland-magyaron élesben is tesztelhette a Jabulanit. Szerinte a vb-labdák fejlesztésekor eleve az a cél, hogy kibabráljanak a kapusokkal, de a mostani annyira kiszámíthatatlan lett, hogy az edzéseket is élvezhetetlenné teszi. "Ez az első labda, ami már a mezőnyjátékosokat is zavarja a kiszámíthatatlanul szálló keresztlabdák miatt" - mesélt tapasztalatairól Fülöp, akinek a hollandok hat gólt lőttek a Jabulanival múlt szombaton Amszterdamban.

A kapus szerint főleg a félerősen meglőtt lövéseknél változhat meg a labda iránya: "Óriási túlzásnak érzem ezt a labdát a gyártó részéről, de abban biztos vagyok, hogy rengeteg gól lesz a világbajnokságon" - összegzett.

A kapusok mellett a csatárok is szót kértek, és ők sem vették védelmükbe a Jabulanit, az olasz Giampaolo Pazzini katasztrofálisnak nevezte, a brazil Luis Fabiano pedig azért szidta, mert képtelenség célozni vele, lövés után arra megy, amerre akar. "Ezzel a labdával nem lehet futballozni" - summázta a dánok véleményét Morten Olsen szövetségi kapitány.

A nagy bombázóknak kedvez

Úgy döntöttünk, kipróbáljuk a labdát, így felkerestünk egy NB I-ben rutinosnak számító kapust és egy nagy lövőerejű csatárt, hogy az ő segítségükkel közelebbi képet kapjunk a vébé egyik főszereplőjéről.

Nézze meg a nagy vb-labdatesztünk videóját!


Szántai Levente és Molnár Marcell, az MTK két játékosa volt a segítségünkre, a kapus még sohasem, a csatár eddig egyszer találkozott a labdával. Szántai első benyomása ugyanaz volt, mint ami nekünk is feltűnt: a Jabulani tapintása leginkább egy strandlabdára (Casillas éppen ezzel a jelzővel illette) hasonlít, és első ránézésre kisebbnek is tűnik, mint egy normál focilabda. Az MTK-kapusnak tetszett a labda fogása, de azért mosolyogva hozzátette, kíváncsi lesz, élesben hogyan viselkedik, és azt is elmondta, igaziból a távoli lövéseknél derül ki, mitől más ez, mint a többi.

Az már a passzolgatásnál is kiderült, hogy tényleg egyedire sikerült a Jabulani: amíg a rivális sportszergyártó által gyártott labdának úgymond van súlya, amit egy egyszerű lapos passznál is lehet érezni, a vb-labda túlságosan könnyűnek tűnik, a kellemes bőrfoci-hatástól pedig nagyon távol áll (ami nem csoda, hiszen nem bőrből van). Az első lövések után Molnár - aki az NB I-ben lőtt egy nem akármilyen bombagólt - azt emelte ki, hogy nagyon gyors a labda, ami a nagy lövőerejű játékosoknak kedvez, és a 25 méter környékéről elengedett löketeknél tisztán kivehető volt, hogy a Jabulani szitált a levegőben.

Szántai: Lesznek majd nagy védések, de potyagólok is

A tesztelésre felkért játékosok véresen komolyan vették a vb-labdapróbát, Molnár óriási erővel bombázott úgy 25-30-szor Szántai kapujára, aki az egyórás próbálgatás során olyan hangosan kiabálta, hogy "enyém!", vagy hogy "sok", hogy azt a védőtársak egy 70 ezres stadionban is biztosan hallottak volna.

Szántai - akinek az MTK-nál lejár a szerződése, és épp csapatot keres - remek védéseket mutatott be, nem tűnt úgy, hogy problémát okozna neki a Jabulani elkapása, ami az [origo] focicsukát húzó két munkatársának közepesen meglőtt próbálkozásainál nem is volt meglepő, ám Molnár bombáinál már igen. A kapus egy kivétellel mindegyik lövést hárította (jobban mondva egyszer munkatársunk átemelte felette a labdát, amikor épp nem figyelt oda).

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Kattintson a képre a galériáért!

A beadásoknál és a keresztlabdánál leginkább az tűnt fel, hogy a labda nagyon hamar lecsapódik, Szántai szerint ez is okozhat majd érdekes szituációkat a vébén. "A szabadrúgásoknál és a távoli lövéseknél biztos lesznek majd furcsa momentumok a vébén. Lesznek majd nagy védések, amikor a kapus az utolsó pillanatban reflexmozdulattal ki tudja majd ütni a labdát, és lesznek kívülről talán potyagólnak tűnő találatok is. A labdák kialakításán is érződik, hogy a támadófutballt favorizálják, ezzel viszont megnehezítik a kapusok dolgát. Erre a labdára is igaz, hogy a lövéseknél beszitál a levegőben, a kapus felé haladva pedig többször is irányt változtat."

A teszt végén Molnár és az [origo] két munkatársa öt labdával lőtt kapura: a Jabulani mellett egy klasszikus kialakítású fekete-fehér labda, egy neves sportszergyártó tíz évvel ezelőtti, valamint mostani modellje, és a 2006-os vb-labda kopottas replikaváltozata alkotta a repertoárt. A tizenkilenc éves csatárnak a Jabulani tetszett a legjobban, ami gyorsabbnak tűnt a többi labdánál, és a vizes füvön is jobban felgyorsult. "Védeni rosszabb, mint belerúgni" - hangzott az [origo] állásfoglalása, mert a kacsázó mozgáson és a labda könnyűségén kívül nem sok kivetnivalót találtunk benne, de a vébé kapusait előre sajnáljuk majd, amikor találkoznak a nálunk jóval komolyabb rúgótechnikával rendelkező játékosok lövéseivel.

A gyártó csodálkozik a kritikákon

A labda külső burkolatát nyolc különálló részből illesztették össze, az új Grip'n'Groove elnevezésű technológia pedig bármilyen körülmények mellett is stabil repülést és tökéletes tapadást biztosít. A Jabulani a teljes felületen kialakított barázdák miatt eddig soha nem tapasztalt repülési tulajdonságokkal rendelkezik - az Adidas szerint.

"A lehető legpontosabban lehet vele célozni, ugyanakkor a fogása tökéletes, s a levegőben rendkívül szépen száll" - mondta Thomas van Schaik, az Adidas PR-vezetője. A német sportszergyártó cég sorozatban tizenegyedik alkalommal készítette el a futball-világbajnokság hivatalos labdáját, s a vállalat képviselői a csoportsorsolás előtt megtartott decemberi bemutatón azt mondták, eddig ez a leggömbölyűbb vb-labda.

A Jabulanit az előzetes tervezés után laboratóriumi körülmények között tesztelték, majd klubcsapatok - köztük a Bayern München és az AC Milan - játékosai próbálhatták ki. A labda fehér alapfelületén három, lekerekített élű háromszög alakú színes minta látható. A 11 szín a 11 hivatalos dél-afrikai nyelvet, a 11 helyi törzset, valamint az afrikaiak lelkének sokszínűségét szimbolizálja.

Kaká és Xabi Alonso is kipróbálta már a labdát:


Az Adidas meglepődött a kritikákon, és azt állítja, december óta csak pozitív visszajelzéseket kapott a labdával kapcsolatban. Van Schaik elmondta, az elmúlt hónapokban különböző bajnokságokban tesztelték a Jabulanit, ráadásul a vb-résztvevőknek is biztosították a lehetőséget a kipróbálásra, hogy legyen idejük alkalmazkodni az új fejlesztésű labdához.

"A kritikák alapján úgy tűnik, a csapatok nem sokat nyernek azzal, hogy tesztelhetik a Jabulanit" - fogalmazott van Schaik. "Átfogó kísérleteket végeztünk, s a magaslaton ugyanúgy viselkedik, mint az összes többi labda." A szóvivő hozzátette, a futball történetében a világbajnokságok előtt általában kritika érte a labdákat, a tornák után azonban mindig elhallgattak az ellenséges hangok, s már csak a szép góloktól és védésektől volt hangos a közvélemény.

Szakértők szerint a 119,95 euróba (Magyarországon 29 900 forintba) kerülő labdából akár 20 millió példányt is értékesíthetnek. Az eddigi eladási rekordot a 2006-os németországi vb hivatalos labdája, a Teamgeist (Csapatszellem) tartja, amelyből 15 millió darab kelt el. (MTI)