Vágólapra másolva!
1978-ban ismét a házigazda nyerte a focivébét, de az argentinok diadalát beárnyékolta néhány kétségbe vonható játékvezetői ítélet, na meg az országban uralkodó katonai diktatúra. Magyarország pont nélkül esett ki, először nyert meccset afrikai csapat.
Vágólapra másolva!

Az argentínai torna megítélése az országban uralkodó katonai diktatúra miatt igen csak ellentmondásos volt: a világbajnokság ugyan zökkenőmentesen zajlott, de sokan tisztában voltak vele, hogy ez mekkora áldozattal járt az argentin nép számára. A katonai junta vezetője, Jorge Videla tábornok ezreket záratott börtönbe, vagy végeztetett ki politikai okokból - hivatalosan ezek az emberek mind eltűntnek lettek nyilvánítva. Mindez az argentin csapaton belül is lelkiismereti problémákat okozott: a balhátvéd Alberto Tarantini például több jó barátját is elveszítette a diktatúra miatt, és amikor a Peru elleni mérkőzést követően Videla bement az öltözőbe, hogy gratuláljon a játékosoknak, Tarantini nem volt hajlandó kezet fogni vele - a vébé után pedig inkább Európába igazolt. De állítólag a közismerten baloldali kötődésű szövetségi kapitány, César Luis Menotti is hasonlóan tett a döntő utáni fogadáson. A holland válogatott pedig kollektívan nem jelent meg a díjátadáson, így tiltakozva Videla rendszere ellen.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=pk2U7uRtB7NsE4xT

A házigazda aranyérme alapvetően nem volt meglepetés, de sokan kétségbe vonták a jogosságát. Annyi biztos, hogy az argentin válogatott a torna során végig élvezhette a játékvezetők segítségét - vegyük például Nyilasi Tibor és Törőcsik András kiállítását a magyarok elleni csoportmeccsen. A Peru elleni 6-0-s diadal is rengeteg találgatásra ad okot, ám bizonyítékok híján el kell fogadni, hogy Argentína megérdemelten lett világbajnok. A hollandoknak 1974 után, Johan Cruyff nélkül is ezüstérem jutott, a címvédő NSZK pedig a középdöntőben vérzett el, elsősorban az Ausztria elleni vereség miatt. A tornán megszületett az afrikai országok első világbajnoki győzelme Tunézia révén (Mexikó ellen), de pontot szerzett Irán is, míg a magyar válogatott pont nélkül tért haza.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=YAINxOj9VtuK9k3a

Korai öröm a braziloknak

A torna egyetlen veretlen csapata a brazil válogatott volt, amely azonban csak a harmadik helyet szerezte meg, mivel a középdöntőben Argentína mögé szorult. Nem sokon múlott azonban, hogy a brazilok másik csoportba kerüljenek a második szakaszban: akkor nem Argentínával, Peruval és Lengyelországgal, hanem Hollandiával, Olaszországgal és az NSZK-val játszottak volna a döntőbe kerülésért. Mindez csak pár másodpercen múlott: a svédek elleni találkozón 1-1-nél az utolsó percben a brazilok szögletet rúghattak, ami után Zico gólt fejelt. Igen ám, de a játékvezető, a walesi Clive Thomas lefújta a mérkőzést, miközben a labda a levegőben volt! Mindez pár másodperccel a rendes játékidő letelte után történt, és az esetet tovább cifrázza, hogy a szöglet elvégzését a partjelző is hátráltatta, aki úgy vélte, a labda nincsen pontosan a helyén. Ennyi idő éppen elég volt ahhoz, hogy leteljen a 45 perc, és Thomas hármat fújjon a sípjába. A brazilok egyébként hivatalosan is tiltakoztak a döntés miatt a FIFA-nál, természetesen következmények nélkül.

http://www.youtube.com/v/QsZ2Qfuwc_Q&hl=hu_HU&fs=1&

Pályázó: Argentína.
Odaítélés időpontja: 1966. július 6., FIFA-kongresszus, London.
Nevezési határidő: 1975. augusztus 31.
Nevezett országok száma: 106 (Európa 32, Afrika 26, Ázsia 19, Észak- és Közép-Amerika 17, Dél-Amerika 10, Óceánia 2).
A selejtező sorsolása: 1975. november 19., Guatemala.
Selejtező kezdete: 1976. március 7., Sierra Leone-Niger.
Selejtezők vége: 1977. december 11., Tunézia-Egyiptom.
A torna sorsolása: 1978. január 14., Buenos Aires.
A torna időpontja: június 1-25.
Helyszín: 5 város (6 stadion).
Kabalafigura: Gauchito, egy argentin mezt viselő kisfiú.
Vb-labda: Adidas Tango.
Legnagyobb hiányzók: Anglia, Csehszlovákia, Jugoszlávia, Szovjetunió.
Hiányzó sztárok: Az 1977-es esztendő Aranylabda-szavazásának első öt helyezettje közül hárman is hiányoztak a vébéről: a dán Alan Simonsen, az angol Kevin Keegan és a holland Johan Cruyff; az 1976-ban Eb-t nyert csehszlovák csapat játékosai, mint Antonin Panenka vagy Zdenek Nehoda; a KEK-győztes Anderlecht belga klasszisai, mint Franky van der Elst vagy Frankie Vercauteren.
Legnagyobb meglepetés: Ausztria és Peru bekerülése a legjobb nyolc közé.
Legnagyobb csalódás: A skót válogatott megint nem tudott továbbjutni csoportjából.
Edzők a kispadon, de háttérben: Az olaszok pályaedzője a későbbi szövetségi kapitány Azeglio Vicini volt; a magyar válogatott szakmai stábjának Kovács Ferenc is a tagja volt.
Fő- és mellékszereplők: A tornán 278 futballista lépett pályára, közülük 60-an szereztek gólt.
Nézőszerepre kárhoztatva: Az NSZK-nál a négy évvel korábbi világbajnok Hans-Georg Schwarzenbeck egyetlen összecsapáson sem játszott; az argentinok cserekapusa a későbbi mexikói szövetségi kapitány, Ricardo La Volpe volt, míg a magyaroknál kerettag volt az MTK csatára, Fülöp Ferenc - a jelenlegi válogatott kapus, Fülöp Márton édesapja.
Nézőszám: 1 602 ezer fő.
Átlagnézőszám: 42 ezer fő.
Bevétel: 45 645 686 svájci frank (25 643 643 dollár).
A vb álomcsapata: Leao (brazil) - Sara (osztrák), Krol (holland), Amaral (brazil), Cabrini (olasz), Ardiles (argentin), Neeskens (holland), Bertoni (argentin), Kempes (argentin), Rossi (olasz), Rensenbrink (holland).
Legidősebb játékos: A világbajnokság legfiatalabb csapatkapitánya a magyar Kereki Zoltán volt a maga 24 évével és 324 napjával.
Extrák: A perui kapus, Ramón Quiroga a lengyelek ellen az ellenfél térfelén elkövetett szabálytalanságért kapott sárga lapot. Az argentin csatár, Leopoldo Luque testvére a világbajnokság ideje alatt szenvedett halálos autóbalesetet.
Jubileumok: Argentínában ünnepelték a világbajnokságok történetének 1000. gólját, amelyet a holland Rob Rensenbrink tizenegyesből szerzett Skócia ellen.
Gólok: A tornán 102 találat született, ez mérkőzésenkénti 2,68-as átlagot jelent.