Megtört a forgalmazó, elhalkulnak a vuvuzelák

Vágólapra másolva!
A legismertebb afrikai hangszerré vált vuvuzelák a jövőben halkabban fognak szólni a hivatalos gyártó bejelentése szerint.
Vágólapra másolva!

"Változtattunk a vuvuzelák formáján, ezáltal 20 decibellel csökken zajszintjük" - jelentette be Neil van Schalkwyk, annak a cégnek a képviselője, mely egyedüli hivatalos gyártója a vuvzeláknak. Az idei világbajnokság főszereplőjének számító hangszernek egyre több az ellenzője, már a torna szervezőbizottsága is gondolkodik a betiltásán.

Egy mérés szerint a jelenleg forgalmazott vuvuzelák zajszintje eléri a 127 decibeles hangszintet. Egy szurkolói dob zajszintje 122 decibel, míg egy játékvezetői sípé 121,8 decibel. Már ez utóbbi zajszint is képes tartós halláskárosodást előidézni, ha hosszabb ideig halljuk.

Vuvuzela-témában legutóbb Cristiano Ronaldo szólalt meg, aki a focisták többségéhez hasonlóan kritizálta a hangszert.

"Minden játékosnak nehéz koncentrálni a vuvuzelák miatt" - mondta a góllövést a ketchuphoz hasonlító portugál. A vuvuzela igazi kasszasiker a forgalmazó Masincedane Sportnak, október óta 1,5 milliót adtak el Európában, a torna ideje alatt pedig 20 millió eladott vuvuzelára számít a cég.

A méhrajszerű zúgás a tévéközvetítéseket is végig kíséri. Ha már nem bírja tovább, hallgassa az [origo] vuvuzelamentes rádióközvetítéseit a vb valamennyi mérkőzéséről! A közvetítés elindításáshoz ide kattintson!