Vágólapra másolva!
Tíz percen múlt Szlovénia továbbjutása a C csoportban, a vb legkisebb országa az első félidőben kétgólos előnyre tett szert, de az Egyesült Államok Donovan és a szövetségi kapitány fiának góljával egyenlített. A vb egyik legjobb meccsén gyönyörű gólok születtek.
Vágólapra másolva!

Élő tudósítások, statisztikák, adatbank

Nézze meg a találkozó összefoglalóját!
Nézze meg a focivébé összes gólját!


C csoport, 2. forduló:
Szlovénia - Egyesült Államok 2-2 (2-0)
Johannesburg, Ellis Park, 45 573 néző
vezette: Coulibaly (mali)
Szlovénia: Samir Handanovic - Brecko, Suler, Cesar, Jokic - Birsa (Dedic, 87.), Koren, Radosavljevic, Kirm - Ljubijankic (Pecnik, 74., helyette Komac 94.), Novakovic
USA: Howard - Cherundolo, DeMerit, Onyewu (Gomez 80.), Bocanegra - Donovan, Torres (Edu, 46.), Bradley, Dempsey - Altidore, Findley (Feilhaber, 46.)
gól: Birsa (13.), Ljubijankic (42.) ill. Donovan (47.), Bradley (81.)
sárga lap: Cesar (34.), Suler (69.), Krim (72.), Jokic (75.) ill. Findley (39.)

Valószínűleg nem sok ember gondolta volna az oroszok elleni vb-pótselejtező vagy akár a vb kezdete előtt, hogy Szlovénia lehet az első csapat, amely kiharcolhatja a továbbjutást. A szerencsés sorsolásnak és az angol-amerikai döntetlennek köszönhetően azonban egy USA elleni sikerrel Szlovénia biztosíthatta volna a helyét a legjobb 16 között, persze ehhez Algériát is le kellett győznie az első körben.

Az első fordulót követő csoportállás ellenére mégis az amerikaiak számítottak esélyesebbnek, egy Anglia elleni döntetlennek azért nagyobb presztízse van, mint egy Algéria elleni győzelemnek. A párosítás egyik volt érdekessége volt, hogy a vb-én érdekelt legkisebb lélekszámú ország csapata csapott össze a legnépesebbel, a két csapat játéktudása között azonban nem állapíthattunk meg hasonló különbséget a vb egyik legélvezetesebb összecsapás alapján.

A történelmi esély alaposan feltüzelhette a szlovénoket, az első játékrész elején sokkal jobban játszottak, mint az Algéria elleni meccsükön. Bár az első percekben Robbie Findley többször is zavart okozott a szlovénok jobb oldalán, a vezetést egy remek távoli lövéssel szomszédaink szerezték meg a 13. percben. Az előző meccsen is több szép megmozdulást bemutató Valter Birsa 23 méterről gyönyörűen tekert a kapu bal felső sarkába, Howard mozdulni sem tudott a labdára.

A kapott gól formájában érkező pofon megzavarta az amerikaiakat, de szép fokozatosan átvették az irányítást, és a félidő vége felé több nagy helyzetet is kialakítottak, de a kapuba nem sikerült betalálniuk. Hogy a közhelyeknek is jó napjuk legyen, a 15 perce szinte a félpályát sem átlépő szlovénok a semmiből rúgtak egy gólt, egy remek kontra végén Birsa tökéletesen ugratta ki Ljubijankicot, aki higgadtan gurított el Howard mellett, kétgólosra növelve a szlovénok előnyét a 43. percre.

Forrás: AFP

A szünetben kettőt is cserélt Bob Bradley amerikai kapitány, Torres és Findley helyére Edu és Feilhaber érkezett, és a változtatás már két percen belül éreztette hatását. Cherundolo indítása után Donovan tört be a jobb szélről a tizenhatoson belülre, métereken keresztül vezette a labdát, majd rendkívül éles szögből, irgalmatlan erővel Handanovic szeme közé bombázta a labdát, szépített az USA. Aguirre franciák elleni bátor cseréi után Bradley változtatása is eredményesnek bizonyult.

A gól után kiegyenlítettebb lett a meccs, bár veszélyes helyzete csak az USA-nak volt. A szlovénok ritkán lépték át a félpályát, de többször is szépen adogattak a mezőnyben és hátul is viszonylag stabilnak tűntek. Az amerikaiak egyre kétségbeesettebben támadtak, amikor a 81. percben egy előreívelést Altidore lefejelt a berobbanó Michael Bradley-nek, aki 15 méterről dropból Handanovic kapujába bombázott. A szövetségi kapitány fia remekül robotolt az egész meccs folyamán, szép és roppant fontos góljával koronázta meg a teljesítményét.

Forrás: AFP

A szlovénok egyáltalán nem törtek meg a góltól, sőt, magasabb sebességfokozatba kapcsoltak, így igen izgalmas utolsó 10 percet láthattunk, mert mindkét csapat megpróbálta megszerezni a győzelmet. Ehhez Edu járt a legközelebb, egy jobb oldali beadás után sikerült a hálóba bombáznia, de a játékvezető - rejtélyes okból - annullálta a gólt. Remek meccsen gyönyörű gólok születtek, igazságos döntetlent játszott a két csapat, így a C csoportban minden kérdés az utolsó fordulóra marad.

Osztályozza a játékosok teljesítményét!