Boldogtalan születésnapja volt Capellónak

Vágólapra másolva!
Az angol labdarúgó-válogatott a nyitókörben elért döntetlen után a második fordulóban sem tudott nyerni, igaz, ezúttal nem kapott potyagólt: Algéria ellen a csapatba követelt, 39 éves David James jól védett, a támadók viszont képtelen voltak feltörni az afrikai csapat védelmét, így a csoportjában harmadik Angliának két kör után csak két pontja van.
Vágólapra másolva!

Labdarúgó-világbajnokság, C csoport, 2. forduló:
Anglia - Algéria 0-0
Fokváros, Zöld Pont-stadion, 64 ezer néző
v.: Ravsan Irmatov (üzbég)
Anglia: James - Johnson, Terry, Carragher, A. Cole - Lennon (Wright-Phillips, 63.), Barry (Crouch, 83.), Lampard, Gerrard - Heskey (Defoe, 74.), Rooney
Algéria: Mbouli - Bugerra, Belhadzs, Jahia - Kadir, Jebda (Meszbah, 89.), Lacen, Halisz - Budebuz (Abdun, 74.), Ziani (Gediura, 80.) - Matmur
sárga lap: Carragher (58.), illetve Lacen (85.)

Az angolok nemigen bánták, hogy a szlovén-amerikai meccs - egy 2-2-nél érvénytelenített Edu-gól miatt - végül döntetlenre végződött, hiszen így Algéria ellen megmaradt az esélyük arra, hogy pénteken az élre ugorjanak. A focivébék általában a meccseket eldöntő középpályásokról és csatárokról szólnak, ám a két csapat kapusa akkora potyagólt kapott az első csoportmeccsen, hogy a futballszurkolók és a sportsajtó a meccs előtt szinte csak velük volt elfoglalva.

Nem számított, hogy ki lesz Rooney párja (ugyanúgy Heskey lett, mint az USA elleni 1-1 során), keveseket érdekelt, hogy Gerrard hová kerül a középpályán (Capello a bal oldalra tette, középre pedig Barryt), és azzal sem sokan törődtek, hogy a sérült King helyét a liverpool Carragher veszi-e át a középhátvéd posztján (ő vette), vagy hogy az algériai csapatba bekerül-e végre az excsapatkapitány Jazid Manszuri (nem került be).

Arra viszont mindenki kulcskérdésként tekintett, hogy kik állnak majd a kapukban.

Az egyik potyakapust kiebrudalták, a másik megsérült

Az angol újságírók eldöntötték, hogy ha törik, ha szakad, Robert Greent ki kell penderíteni a csapatból, és álmuk valóra is vált. A West Ham United kapusa a meccsnap előtti nyílt edzésen potyázott egy ugyanolyat, mint a nyitómérkőzésen (kipördült a kezéből a labda), s talán emiatt döntött úgy Fabio Capello, hogy beveti a focivébék történetének legidősebb debütánsát, az augusztus 1-jén már 40 éves David Jamest.

Az algériaiak kapushelyzete sem volt sokkal fényesebb az angolokénál, Fauzi Sausi nagyjából akkorát bakizott Szlovénia ellen, mint kollégája, erre ő is kikerült a kezdőből, ám nem holmi újságírói parancsra, hanem egy sokkal egyszerűbb ok - sérülés miatt. A szőke hajú kapus helyét Raisz M'Boli vette át.

Lampard ziccert rontott, a cserekapusok parádéztak

Az angolok kezdőcsapatát nézve 10-ből kilenc ember biztosan azt mondaná, hogy - még akkor is, vagy talán annál inkább, hogy csak ikszeltek az első meccsükön - Rooney-ék gurítanak majd pár gólt Algériának. Pedig a mérkőzés első félidejében szó sem volt erről, a kapura lövések tekintetében Algéria 8-7-re vezetett, és a párharcok többségéből (55 százalékából) is győztesen jött ki, egyedül a labdabirtoklásban voltak jobban az angolok.

A kapusok pedig a mérkőzés első felében úgy védtek, mintha a Jabulani lenne a kedvenc játékszerük, James és M'Boli kezéhez is mágnesként tapadt a labda.

Az angolok veteránja, ha kellett, öklözött, a beadásokra is jól jött ki, egy alkalommal például olyan ruganyos ugrást követően húzta le a labdát, mintha 15 évvel fiatalabb lenne.

Forrás: AFP
David James megtette, amit egy kapus megtehet - nem kapott gólt

Az első 25 percben már-már beszorította Algéria Angliát, az észak-afrikai csapat játékosai technikásak, gyorsak és taktikailag is felkészültnek tűntek.

A folytatásban az angoloké volt a terep, ám M'Boli tényleg pazarul védett. Gerrard úgy lőtte meg 17-ről a labdát, hogy az kellemetlenül lepattant előtte, de védett, Lampard tiszta helyzetben ellőtt 10 méteresét remek vetődéssel kapta el, majd Barry átlövése és Rooney középtávoli kísérlete sem okozott gondot neki.

Kifacsartnak tűntek a Premier League sztárjai

A második játékrészben nem sok minden változott, az angolok nem tűntek vb-győzelemre hivatott csapatnak, azt persze Fabio Capello is tudja, hogy döntetlenekkel nemhogy vébét nyerni nem lehet, de három döntetlennel már a csoportkörben el lehet vérezni.

Az olasz tréner tehetetlennek tűnt, mintha nem lenne semmilyen ütőkártyája: ha olyan Premier League-megasztárok, mint Gerrard, Rooney, Lampard vagy épp Lennon képtelenek annyit hozzátenni, hogy nyerjen a csapat, akkor a kispadon talán mindegy is, hogy ki ül? - tehette fel a kérdést magának a szakember. Wright-Phillips állt be csereként, aki, valljuk be, nem tartozik az "egyedül megnyerem a meccset" típusú játékosok közé. Anglia a nyolcadik, míg Algéria csak 30. a FIFA-világranglistán, így minden az angolok mellett szólt, valami mégsem stimmelt. Talán mégis igazuk lehet azoknak, akik szerint egy hosszú, BL-lel, FA-kupával tarkított angol fociszezon leereszti nyárra a hetente két-háromszor 90 percet focizó kulcsjátékosokat.

A 63-65. perc környékén mindkét kapus majdnem nagy bajba került, az egyik saját maga, a másik játékostársa miatt: M'Boli egy angol szöglet után kiejtette a kezéből a labdát, Jamesnek pedig Terry rövid hazaadására kellett sprintelnie egy nagyot, s épphogy megelőzte a nála azért sokkal fürgébb csatárt.

Forrás: AFP
David Beckham arcáról könnyen leolvasható a végeredmény

Az utolsó fél órában szinte már csak az angolok támadtak, de mindent elmond a formájukról és az önbizalmukról, amit Lampard a 87. percben bemutatott: a Chelsea-ben egész évben remeklő középpályás 25 méterről nagy bátran rálőtte, de a labda úgy öt méterrel elkerülte a kaput.

Defoe után a hajrában bejött még Crouch is, ám már ez sem segített azon, hogy Capello boldogan ünnepelhesse 64. születésnapját, nála biztosan jobban örült a Portsmouth-légiós (tehát David Jamest jól ismerő) Nadir Belhadzs, aki pénteken lett 28 éves.

Capello utolsó reménysugara épp az olasz válogatott lehet: 1982 Paolo Rossiék úgy nyerték meg a vb-t, hogy az első két meccsen csak döntetlent értek el.

A csoportot Szlovénia vezeti négy ponttal, az USA-nak és Angliának két-két pontja van (a tengerentúliak a másodikak), sereghajtó az egypontos Algéria.

Osztályozza a játékosok teljesítményét!