Kassai: Minden nap ajándék, amit itt tölthetek

Vágólapra másolva!
A Brazília-Észak Korea mérkőzés után újabb feladat vár Kassai Viktorra, valamint segítőire, Erős Gáborra és Vámos Tiborra, a magyar bírói hármas a Mexikó-Uruguay csoportmeccsre lett kijelölve a focivébén. Kassai nem akar túlzottan előretekinteni, de abban bízik, ha hiba nélkül lehozza második meccsét, akkor az egyenes kieséses szakaszban is lesz dolga. A vébé második legfiatalabb bírója minden napot ajándékként fog fel, amit a vébén tölthet, de annak is örülne, ha a háttérben kéne maradnia azért, mert a magyar válogatott is résztvevő a legnagyobb futballeseményen.
Vágólapra másolva!

Dajka Balázs helyszíni jelentése Pretoriából

Kassai Viktor kedd délelőtt, egy órával a média számára kitalált nyílt nap előtt tudta meg, hogy a csoportkör harmadik fordulójában a Mexikó-Uruguay mérkőzésen kell bíráskodnia, bár elmondása szerint eleve úgy készült, hogy aznap lesz dolga, csak azt nem tudta előre, melyik párosításra osztják be.

"Embert próbáló feladat vár ránk, mindkét csapat elég temperamentumos, úgyhogy fontos lesz, hogy a megfelelő mederbe tereljük a meccset. Kikértem a mexikói és az uruguayi kollégák véleményét a csapatokról és a játékosokról, igyekeztem a lehető legtöbb információt begyűjteni. Úgy érzem, mindkét csapat háza táján örülnek annak, hogy egy európai bíró vezeti a meccset, mert az Európából érkezőknek nagy a respektje, a topligákban játszók jól ismerik őket" - nyilatkozta Kassai, aki tizenkét évnyi szünet után képviseli a magyar játékvezetést a legnagyobb presztízsű eseményen.

Kassai segítőivel, Erős Gáborral és Vámos Tiborral, a Brazília - Észak-Korea találkozóval mutatkozott be a vébén, a jelek szerint közmegelégedésre, hiszen máris jön a következő feladat. "Az önbizalom szempontjából is fontos volt, hogy az első meccs jól sikerüljön, de egyelőre nem akarok nagyon előre gondolkodni, gond nélkül legyünk túl a Mexikó-Uruguayon, és akkor hátha lesz egy harmadik lehetőség is. Azért az valószínű, hogy ha nem hibázunk nagyot, akkor az egyenes kieséses szakaszban is kapunk egy meccset".

Az edzés során három részre osztották a bírókat, akik Kassaihoz hasonlóan a csoporkör utolsó fordulójának első napján vezetnek, azok átmozgató edzésen vettek részt, akik három napon belül vezetnek, azok egy ificsapat segítségével meccsszituációkat gyakoroltak (leshelyzetek, lerántások a 16-oson belül), a többieket pedig rendesen megfuttatták.

A 34 éves játékvezető érzi, hogy Magyarországon kollégái és a média is kitüntetett figyelemmel kíséri a világbajnoki szereplését, de jobban örülne, ha ő a háttérben maradhatna, mert a magyar válogatott is résztvevője lenne a legjobbak versengésének. Dzsudzsákék nincsenek jelen, több tízezer vuvuzela ellenben állandó szereplője a meccseknek, a játékosok és a tévénézők el is átkozták a zajkeltő eszközt, Kassait azonban nem zavarja, mint mondta, újdonság volt számára ez a monoton zaj, de már hozzászokott, és amúgy is ki kell kapcsolnia mérkőzés közben a bírónak a külvilágot és a lelátón történő dolgokat. "Az embernek ugyanúgy nem szabad odafigyelnie erre, mint arra, ha több százan anyázzák és az is fontos, hogy egy-egy ítéleten nem szabad rágódni, mert akkor a következő akció is rámehet az agyalásra."

Mivel a saját, illetve a többi bíró ítéleteivel kapcsolatban némaságra van ítélve, arról érdeklődtünk, mik voltak a legfontosabb újdonságok, amikre a FIFA felhívta a játékvezetők figyelmét. "Túl sok új dolog nem hangzott el, az elsődleges feladat továbbra is az, hogy megvédjük a játékosokat, de azért külön megemlítették a szimulálásokat, a reklamálásokat vagy a könyökléseket, amelyekre kiemelt figyelmet kell fordítani. De nem érzek különösebb nyomást a FIFA részéről, a legjobb formában lévő játékvezetők vannak itt, akik közül én vagyok a második legfiatalabb, ráadásul én jöttem a legkisebb országból, úgyhogy minden nap ajándék, amit itt tölthetek a vébén."

A meccsekről viszont beszélhetnek a bírók, bár Kassai nem akart belemenni abba, hogy milyen a színvonal, inkább bírói szemmel követi az eseményeket, igyekszik információkat gyűjteni és tanulni, miközben a kollégákat figyeli. Annyit azért elmondott, hogy szerinte az egyenes kieséses szakaszban jönnek majd az igazi csemegék. A nagy sztárokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy bár sokan reklamálnak, a határt általában nem lépik át, de a helyzet Magyarországon sem olyan rossz, mint amilyennek sokszor beállítják, mivel a reklamálásért kapott piros lapok száma tíz alatt van egy szezonban.

Forrás: [origo]

A sok riasztó előzetes pletyka ellenére Kassai egyelőre semmi negatívumot nem tapasztalt Dél-Afrikában, szerinte vannak sokkal veszélyesebb országok is a fekete kontinensen, Nigériában például ki sem engedték egy ízben a szállodából. A játékvezetőket és az asszisztenseket külön szállodában, külön szobában szállásolják el, mert 30 nap alatt a legjobb barátok is ráunnak a másikra, de Kassai nem érzi, hogy börtönbe lenne zárva, mert "a világbajnokság erről szól, és nem arról, hogy elmegyünk vásárolni, vagy kirándulni, amúgy sem őriznek minket őrült szigorúan."

A játékvezetők számára vannak egyéni és kollektív értékelések, utóbbi esetében levetítenek tíz-tizenöt olyan esetet, amely problémás volt, vagy amelyre jobban kell figyelni. Kassaiék nem kaptak konkrét osztályzatot a brazil meccsre, és az sem derült ki, mennyit futott, de nagyon elfáradt a végére. "A bírón is múlik, hogy mennyit fut egy meccsen, mennyire akar és tud mindig akcióközelben lenni, de ez a vébé egy olyan alkalom, amikor az ember úgy érzi, meg kell mutatnia magát, mindent ki kell adnia magából, úgyhogy sokkal többet futottam, mint máskor".

Az otthon megszokott és megtapasztalt dolgokhoz képest azért elég komoly ugrás egy világbajnokság, ahol minden a profizmusról szól, a bírók edzését például egy helyi középiskola pályáján tartották, amelynek olyan a talaja, hogy azt nem csak Magyarországon, hanem Angliában is megirigyelnék. A nemzetközi játékvezetésben is az a törekvés, hogy elinduljanak a profizmus irányába, de a vébén jelenlévők közül csak az angol Howard Webbnek, valamint a svéd Martin Hanssonnak van profi szerződése. Ugyanakkor, amíg Magyarországon bruttó 66 ezer forint jár egy élvonalbeli mérkőzésért, Német- vagy Olaszországban ennek a tízszeresét tehetik zsebre a bírók, például az a Roberto Rosetti, aki lelkesen tanulja a magyar szavakat Kassaitól, és többször is harsány "sárga" felkiáltással integet kollégájának.

"Elsőre jól hangzik, hogy ennyi pénzt kapunk egy meccsért, de egyrészt nem minden héten tudunk vezetni, hiszen van téli és nyári szünet, ráadásul közbejöhet sérülés, vagy egy hiba esetén hetekre letilthatják az embert, aki olyankor pénz nélkül marad, mivel nincs alapfizetés."

A média számára rendelkezésre álló idő végét stílszerűen hármas sípszó jelzi, a magyar triónak sok sikert kívánunk, és abban reménykedünk, a következő médianapon azt latolgathatjuk majd, melyik negyeddöntőre osztják be a Kassai, Erős, Vámos hármast.