"Otthon meg fogják ölni őket" - olasz letargia Dél-Afrikában

Vágólapra másolva!
A Szlovákia elleni, kiesést jelentő vereség után megszólaltatott olasz futballdrukkerek nem kímélték a csapatukat, a legtöbben a lélektelen játékot rótták fel legnagyobb hibaként, de volt, aki szerint azért rossz a válogatott, mert a Serie A-ban a külföldiek képviselik a minőséget. A szlovákok zajosan ünnepelték a válogatott történetének legnagyobb sikerét, és az eufóriában lévő drukkerek faggatása közben megbizonyosodtunk arról, szerencsére nem minden szinten mérgesedett el a szlovák-magyar viszony.
Vágólapra másolva!

Dajka Balázs helyszíni tudósítása Johannesburgból

A világbajnok olasz válogatott csoportutolsóként kulloghat haza Dél-Afrikából, de ez csak annak meglepetés, aki nem látta Cannavaróék három mérkőzését. A háromszor kilencven percből összesen nem lehetne harmincat kiemelni, amelyen épkézláb teljesítményt nyújtott a címvédő, pedig a Paraguay, Új-Zéland, Szlovákia trió minden, csak nem félelmetes.

Az már tényleg a vég, amikor a mindig ezerfokon égő, temperamentumos olaszok beletörődve, már-már rezignáltan nyilatkoznak egy olyan horderejű vereség után, mint amilyen a vb-újonc Szlovákia elleni volt. Pedig az Ellis Parkban ez történt, a családjával gyerekkora óta Dél-Afrikában élő Antonio még az olaszokra jellemző pörgős beszédet is hanyagolta, amikor a meccset értékelte.

"Kívülről úgy tűnt, a csapat nagyon könnyen vette ezt a meccset, tíz perc jó játékkal pedig nem lehet nyerni. Nem tudom, az első félidőben mit csináltak a játékosok, olyan volt, mintha épp a szabadságukat töltenék, és élveznék a napsütést. A szlováknak viszont jár az elismerés, megérezték a lehetőséget, és brilliánsan játszottak."

Francois és Nico ugyan dél-afrikaiak, de mivel a Bafana Bafana kiesett, másik kedvenc csapatukért szorítottak, olasz zászlóba burkolózva, a trikolórt az arcukra festve fojtották sörbe a bánatukat a lefújás után. A helyi duó lassúsága miatt korholta az olasz védelmet, a szlovákok hátsó alakzatát viszont hosszasan méltatták. "Most már csak a brazilok maradtak" - mondták, mikor arról érdeklődtem, kinek drukkolnak a torna hátralévő részében.

Egy négyfős echte olasz csoportot szinte nem is kellett kérdezni, ömlött belőlük a szó. "Ez szörnyű volt, olyan volt, mintha nem akartak volna nyerni" - kezdett bele a kvartett legidősebb tagja, Stefano. "Azért ilyen rossz ez a válogatott, mert egyszerűen nincsenek jó játékosok a Serie A-ban, hiába nyert az Inter a BL-t, én azt nem tekintem olasz csapatnak."

Forrás: AFP

A mellette álló Filippo azt mondta, volt jó olasz csapat Dél-Afrikában, csak az nem a hagyományos, hanem a tojásalakú labdát kergeti. "A rögbicsapatunktól kéne tanulnia a válogatottnak, igaz, hogy kikaptak Dél-Afrikától, de rajtuk legalább látszott, hogy akarnak valamit, és folyamatosan fejlődnek."

Julio érdekes összefüggést tárt elénk, megfigyelése szerint az utóbbi években a spagetti minősége is rosszabb lett, úgyhogy a squadra azzurra csúnya betlije a gasztronómiai hanyatlással lehet kapcsolatban. "Hogy mi lesz, ha a válogatott hazaér? Otthon meg fogják ölni őket. Bár szerintem nem is fognak hazamenni, félnek a reakcióktól, inkább mindegyik elutazik vakációzni a családdal, míg lenyugszanak a kedélyek" - vette vissza a szót Stefano, aki a lélektelen játék mellett leginkább amiatt bosszankodott, hogy a legkönnyebb csoportban sikerült utolsóként zárni.

Ami az egyik oldalon szomorúság, az a másikon földöntúli öröm, a szlovákok rendesen megünnepelték a sikert, még egy órával a lefújás után is a "slovensko, slovensko" kiáltásoktól volt hangos a stadion környéke. Az általunk megkérdezettek közül többen is azt emelték ki, hogy a Paraguay elleni förtelmes produkció után a csapat végre képes volt megmutatni, mire is képes, ha mindenki odateszi magát. Egy bennfentesnek tűnő drukker elmondta, a csapat helyzetét az 1700 méteres magasság és a rosszul megválasztott szállás is nehezítette, de ezeken is felül tudtak emelkedni a legfontosabb pillanatban.

Forrás: AFP

A legmélyebb elemzést a pozsonyi Jan adta, aki, mikor megtudta, hogy magyar vagyok, megkérte a társait, hogy csináljanak egy közös fotót kettőnkről.

"Szeretjük a magyarokat, csak a hülye politikusok csinálják folyton a balhét. Annak örülök a legjobban, hogy a fiúk végre szívvel játszottak, látszott rajtuk, hogy mindent beleadnak. Sikerült is sokkolni az olaszokat azzal, hogy az elejétől kezdve támadtunk, és nyomás alatt tartottuk őket. Az olaszok védői nagyon lassúak voltak, a mieink viszont mindenhova odaértek, akármennyire is kritizáltuk a csapatot az első két meccs után, most le a kalappal előttük. A hollandok ellen nincs vesztenivalónk, mi már így is többet értünk el, mint amit mindenki várt, ők meg jobban szeretnek támadni, mint védekezni, ki tudja, akár őket is meglephetjük."

A szlovákok ugrándozva ünnepeltek: