Kassait kiborította az erőszakos tévés

Vágólapra másolva!
A Kassai Viktor, Erős Gábor, Vámos Tibor trió is tagja annak a 19 játékvezetői hármasból álló különítménynek, amelyből a hátralévő meccsekre válogat a FIFA Játékvezetői Bizottsága. A magyar játékvezető hármas eddig három mérkőzésen működött közre, és jó esélyei vannak újabb találkozó levezénylésére, bár Kassai azt mondta, nem lesznek csalódottak, ha nem kapnak újabb feladatot, mert a kitűzött célt már elérték.
Vágólapra másolva!

Bár az újságírók nagy része Roberto Rosettire és Jorge Larriondára, az Argentína-Mexikó, valamint Németország-Anglia nyolcaddöntőkön nagyot hibázó játékvezetőkre volt kíváncsi, a bírók számára meghirdetett nyílt napon egyikük sem jelent meg, a hivatalos verzió szerint azért, mert a meccs utáni második nap a szabadnap számukra.

Ott volt viszont Kassai Viktor és két segítője, Erős Gábor, valamint Vámos Tibor, akiket nem csak a magyar újságírók, hanem külföldiek is faggattak. Az egyik külföldi tévésnek sikerült is felidegesítenie a magyar bírót, aki az interjú előtt direkt kikötötte, hogy nem beszélhet az egyes meccsek ítéleteiről, valamint a videobíró témáról, a kolléga viszont mindenáron kötötte az ebet a karóhoz, aztán meglepődött, amikor Kassai félretolta a mikrofont.

A FIFA Játékvezetői Bizottsága kedden délután szűkítette a játékvezetői létszámot, a 29 trióból 19 - köztük a Kassai, Erős, Vámos hármas - maradt Dél-Afrikában a hátralévő nyolc meccsre. A 19 trióból hat európai, három ázsiai, két afrikai, egy óceániai, négy dél- és három közép-amerikai, érthető módon Larrionda és Rosetti nincs a maradók között, de szintén véget ért a vb a svájci Massimo Busacca számára, akit honfitársa, Urs Meier a világ legjobb bírójának nevezett.

Egyöntetű vélemény, hogy a magyar hármas eddig remekül tette a dolgát a rábízott három mérkőzésen, úgyhogy minden esély megvan rá, hogy újabb feladatot kapjon. "Pozitív visszajelzésnek vettük, hogy a nyolcaddöntőben is kaptunk meccset, hiszen ez azt jelenti, elégedettek voltak a csoportkörben mutatott teljesítményünkkel. Javítja az esélyeinket, hogy eddig jól szerepeltünk, bizonyítottuk, hogy mit tudunk, de nagy a konkurencia, és még nem lehet tudni, milyen szisztéma alapján jelölik ki a bírókat a hátralévő meccsekre. Motiváltak vagyunk és megnövelte az önbizalmunkat ez a három meccs, de nem leszünk csalódottak, ha nem kapunk újabb feladatot, előzetesen két csoportmeccset és egy egyenes kieséses találkozót tűztünk ki célnak, és ez teljesült" - mondta Kassai.

Kassai úgy tudja, nincs olyan szabály, amely kimondja, hogy ha egy bíró negyeddöntőt vezetett, akkor utána az elődöntőben vagy a fináléban nem dirigálhat, arra azonban odafigyelnek, hogy valaki ne vezessen gyors egymásutánban kétszer is ugyanannak a csapatnak, így szinte kizárható, hogy ő kapja az Uruguay-Ghána negyeddöntőt. Arra is próbálnak ügyelni, hogy egy bíró ne vezessen a vele azonos kontinensről érkező csapatnak, a nyolc között érdekelt országok játékvezetőinek pedig elég kevés az esélyük, hogy feladatot kapjanak a torna hátralévő részében.

Az amerikaiak elleni nyolcaddöntő után a ghániak fellebbeztek Andre Ayew sárga lapja ellen, amiről a magyar bíró csak annyit mondott, nem csodálkozik, mert tudja, hogy a csapatok mindent megpróbálnak.

A nyolcaddöntőn nyújtott teljesítményekről még nem volt hivatalos értékelés, a vébé játékvezetőivel behatóbban foglalkozó www.worldreferee.com oldalon viszont egész jó osztályzatot kapott Kassai, a négy kategóriában - stílus, semlegesség, ítéletek, kontroll - három kilencest és egy nyolcast kapott az egytől tízig terjedő skálán.

Bár a pekingi olimpia döntőjét különleges élménynek és mérföldkőnek tartja a 34 éves bíró, a vébének szerinte nagyobb rangja van, emiatt egy esetleges negyeddöntőt nagyobb sikernek tartana, mint a két évvel ezelőtti aranymeccset. A vébé játékvezetői négy hete vannak összezárva, nem könnyű elviselni, hogy ilyen hosszú ideig ugyanazt az arcokat látja az ember, "de segít, ha vannak sikerélmények, mert akkor mindennap örömmel kel fel az ember".

Kassai egyik segítője, Erős Gábor az asszisztensek felelősségéről beszélt, amely jóval nagyobb lett az utóbbi időben, előfordul, hogy 70-80 percig nincs dolga a partjelzőnek, aztán egy ítélet mindent eldönthet. "A játékvezetés nem egy emberről szól, ez csapatmunka, együtt megyünk a vásárra. Kell, hogy legyen egyfajta bizalom a másik iránt, mert van, amit mi kívülről jobban vagy máshogy látunk, de nincs sértődés, ha Viktor felülbírálja az ítéletem."

A civilben vendéglátással foglalkozó Erős sem beszélhetett a kényes témákról, de annyit azért elárult, jobbnak tartaná az ötbírós rendszert, mint a videobírót, mert utóbbi esetet bonyolítja, hogy nem lehet tudni, ki döntene a vitatott szituációkban. Az Argentína-Mexikó meccsen komoly felfordulást okozott, hogy a stadionban visszajátszották Tévez egyértelmű lesgólját, Erős szerint ez egy veszélyes dolog, mert fel lehet hergelni a nézőket. Mint mondta, ő sosem nézi meg az ismétléseket, mert akkor kizökkenne a ritmusból, egyébként is annyira felgyorsult a játék, sokszor olyan gyorsan követik egymást az események, hogy nem fér bele a nézelődés.

Az asszisztensek futóteljesítményéről nincs adat a vébén, de Angliában a Pro Zone-rendszerrel rendszeresen mérik, és Erős úgy tudja, 6-8 kilométert futnak a partjelzők, ami a játékvezető által megtett futómennyiség hetven százalékának felel meg. A futómennyiség ugyan kevesebb, de jóval intenzívebb, a partjelzőknek ugyanis sokkal többet kell sprintelniük, mivel állandóan a leshatáron, az utolsó védő vonalában kell lenniük.