Petárdával sebesítették meg a holland főkonzult Rióban

Vágólapra másolva!
Brazíliát padlóra küldte a válogatott kiesése a dél-afrikai világbajnokság negyeddöntőjében. A tragikus hős, Felipe Melo szerint nem érdemelt kiállítást, Robben pedig úgy fetrengett a gyepen, mintha haldokolt volna. A riói holland főkonzult és tizenöt éves lányát petárdával sebesítette meg egy felbőszült brazil szurkoló.
Vágólapra másolva!

Felipe Melo - a hollandok egyenlítő góljának szerzője, aki később kiállításával meg is pecsételte csapata sorsát - bocsánatot kért önmaga és a csapat nevében a szurkolóktól. "Sneijder az ötösünkről fejelt egy gólt, aztán elvesztettem a fejem, és kiállítottak" - nyilatkozta az O Globónak. "Bocsánatot kérek a szurkolóktól, nagyon reméltem, hogy világbajnokok leszünk, s most rettenetesen szomorú vagyok. Nem tudok mást mondani, mint hogy bocsánatot kérek. Hihetetlenül nehéz pillanata ez a pályafutásomnak, a Juventussal sem nyertünk semmit, a brazil válogatottal pedig ez volt az első vereségem. És pont most, a világbajnoki negyeddöntőben".

A védekező középpályást azért küldték le a pályáról, mert megtaposta a földön fekvő Robbent, ő azonban ezt nem említette meg, amikor felelevenítette a kiállítás körülményeit. "Túlságosan szigorú volt a bíró. Persze, felrúgtam Robbent, de ezért nem járt volna piros lap. Robben rájátszott, úgy fetrengett, mintha haldokolna, aztán simán játszott tovább. Szörnyű lesz hazamenni Brazíliába, és tudom, hogy amikor találkozom a kisfiammal, sírni fog."

Kaká is romokban hevert a vereség után, zokogva vonult le a gyepről. "Soha nem láttam még ilyen szomorúnak a társaimat, ez a vereség az egyik legnagyobb csapás, amióta futballozom" - mondta. "Nagyon akartam a világbajnoki trófeát, de az is igaz, hogy a sérülésem után nehezen lendültem formába. Ahogy a szurkolóink, már mi is elhittük, hogy bent vagyunk az elődöntőben, aztán meg a döntőben. Aztán meg képtelenek voltunk fordítani, miután hátrányba kerültünk."

A Folha do Manha főcíme már előrevetíti, milyen fogadtatásra számíthatnak Robinhóék: "Hősökből gazemberek". A lemondását azonnal bejelentő szövetségi kapitány a lapnak nyilatkozva nagylelkű volt Felipe Melóval szemben. "Nem gondolnám, hogy egyetlen játékos bűne a vereség" - mondta Dunga. Ha győzünk, a csapat győz, ha veszítünk, a csapat veszít. Egy olyan erős, szervezett válogatottnak, mint amilyen Hollandia, nem adhatunk emberelőnyt. Tíz emberrel szinte reménytelen volt a dolgunk."

A Folha de Sao Paulo értesülése szerint az elkeseredett szurkolók petárdával megsebesítették Hollandia Rio de Janeiró-i főkonzulját és annak 15 éves lányát. Az 50 éves Paul Comenencia egy riói szállodában nézte a mérkőzést családja társaságában, s amikor lelkendezett a második holland gól után, egy elkeseredett szurkoló az utcáról hozzávágott egy petárdát. A robbanástól a főkonzul és a lánya is könnyebb égési sérüléseket szenvedett, mindkettőjüket kórházban részesítették elsősegélyben.

"Nem komoly az ügy, nem teszek feljelentést, ennyit megér, hogy bejutottunk az elődöntőbe" - nyilatkozta a nagyvonalú diplomata.

Ugyancsak a Sao Pauló-i újság hívja fel a figyelmet arra, hogy Felipe Melo volt a tizenegyedik kiállított brazil labdarúgó a világbajnokságok történetében, s ezzel "sikerült" megelőzni az örökranglista tetején eddig tíz kiállítással listavezető szomszédot, Argentinát.

A kétes értékű elsőséget az alábbi tizenegy brazil futballista hozta össze 72 év leforgása alatt:
1938 - Zezé Procópio
1938 - Machado
1954 - Nilton Santos
1954 - Humberto
1962 - Garrincha
1974 - Luís Pereira
1990 - Ricardo Gomes
1994 - Leonardo
2002 - Ronaldinho Gaúcho
2010 - Kaká
2010 - Felipe Melo