Az argentinokat is megalázták a németek

Vágólapra másolva!
Németország minden várakozást felülmúló fölénnyel, 4-0-ra verte az argentin válogatottat a dél-afrikai világbajnokság negyeddöntőjében. A halvány Lionel Messi helyett Bastian Schweinsteiger kápráztatta el a nézőket, Higuaín és Tévez helyette Klose lőtte a gólokat, a németek pedig már a harmadik mérkőzésükön vették be négyszer is a kaput, messze a legmeggyőzőbb teljesítményt nyújtva eddig a vb-n.
Vágólapra másolva!

negyeddöntő:
Németország - Argentína 4-0 (1-0)
Fokváros, Zöld Pont Stadion, 64 100 néző
v.: Ravsan Irmatov (üzbég)
Németország: Neuer - Lahm, Friedrich, Mertesacker, J. Boateng (Jansen, 72.) - Khedira (Kroos, 77.), Schweinsteiger - Müller (Trochowski, 84.), Özil, Podolski - Klose
Argentína: Romero - Otamendi (Pastore, 70.), Demichelis, Burdisso, Heinze - Mascherano, Maxi Rodriguez, Di Maria (Agüero, 75.) - Messi, Tévez, Higuaín
gól: Müller (3.), Klose (68., 89.), Friedrich (74.)

Semmi kétség: Diego Maradona edzői pályafutásának legfontosabb állomásához érkezett a Németország elleni negyeddöntővel. Ha elődöntőbe jutott volna a csapata, akkor olyan nagyot már nem tudott volna bukni, így azonban legenda ide vagy oda, a futballtörténelem talán legzseniálisabb játékosa edzőként könnyűnek találtatott. Hiányozni fog, mert ha valakire, rá mindig lehetett számítani, hogy nem a szokásos sablonszövegeket fogja ismételgetni.

A meccs előtt például kérdés nélkül is azonnal kijelentette: az argentinok bosszút akarnak állni a négy évvel ezelőtt történtekért, amikor is a németek ugyanebben a fázisban, tizenegyesekkel kiejtették őket.

Schweinsteigerék ugyan próbálták magukhoz ragadni a kezdeményezést a pszichológiai hadviselésben, a középpályás tiszteletlennek és színészkedőnek nevezte az argentinokat (még a szurkolóikba is belekötött, amiért azok szerinte rendszeresen elfoglalják mások ülőhelyeit), Maradona azonban nem csak lépten-nyomon öleli és csókolja a játékosait - már akik nem slisszolnak el előle -, de anyatigrisként védelmezi is őket, és természetesen a német kritikáira is megvolt a maga sajátos válasza. "Ideges vagy, Schweinsteiger?" - fordult egy kamera felé német akcentust imitálva, miután kifejtette, hogy a németek azért beszélnek mindenfélét, mert félnek az argentin válogatottól.

Ha tényleg így volt, akkor ezt tökéletesen leplezték Joachim Löw játékosai, akik már a harmadik percben megszerezték a vezetést: Schweinsteiger bal oldali szabadrúgását Müller csúsztatta fejjel kapura, a labda Romero kapus sípcsontjáról pattant a hálóba.

A gólt ugyan még nevezhettük volna korai szerencsének - végül is az utolsó meccsén a magyar válogatott is előnybe került Hollandia ellen -, a következő percek azonban nyomatékosították a németek fölényét, akik gyorsabb, frissebb és tudatosabb játékosok benyomását keltették a dél-amerikaiaknál.

Jellemző volt az argentin védők elbizonytalanodására, hogy Messinek kellett kisegítenie őket a 8. percben, a 24.-ben pedig már csak Klosén múlt, hogy Müller pazar átadása után a kapuban szemben állva nem váltotta gólra a ziccert. Ezen a mérkőzésen Müller végképp a torna egyik legjobb játékosává nőtte ki magát, az elődöntőt azonban ki kell hagynia, miután begyűjtötte második sárgáját.

Az argentinok próbálták megtalálni a saját felállásukat, és berendezkedni az ellenfél térfelén, ez azonban nemigen sikerült nekik, részint mert a jól játszó német középpályások megakadályoztak őket ebben. Öziléket ugyanakkor nem igazán késztették véres párharcokra, feltűnő volt, milyen levegősen tehették-vehették a labdát anélkül, hogy megtámadták volna őket.

A játékrész felénél azért kezdtek ébredezni az argentinok, igazi helyzetig azonban csak egyszer jutottak el a szünetig, a 35. percben Higuaín becsapta Friedrichet, majd 14 méterről megcélozta a bal alsót, Neuer bravúrral védett.

Ezen kívül a menet közben a bal oldalról jobbra átvezényelt Di Maríának volt még egy jó kapura lövése, illetve Messi kiugratása után Otamendi gurított a hálóba, és bár négy argentin is méteres lesen volt, Tévezék gyakorlatilag mindent bemutattak, amivel csak illusztrálni lehet a hiszti fogalmát.

A második félidő kezdőrúgása előtt még összekapaszkodtak az argentinok, és sikerült is annyira felspannolniuk magukat, hogy helyenként bepréseljék az ellent a kapujuk elé. Di María lefelé-kifelé csapódó bombája éppen hogy elkerülte a kaput, a 60. perc tájékán pedig Neuernak kellett háromszor is védenie, még ha ezek során inkább csak arra kellett is ügyelnie, hogy ne pattanjon ki róla a labda.

A 68. percben aztán komoly bajba kerültek az argentinok. Müller becsúszva pöckölt a 16-oson belül megiramodó Podolski felé, aki egyedül vezethette rá a labdát a balösszekötő helyén három védőre, önzetlenül a jobbján érkező Kloséhoz passzolt, aki meg le is vette a labdát, mielőtt egy lépésről a hálóba gurított pályafutása századik válogatott mérkőzésén.

Forrás: AFP

A második találat megroppantotta Argentínát, ráadásul kínjaikat fokozandó Schweinsteiger olyan szólóval készítette elő a harmadik német gólt, amit mindenki Lionel Messitől várt a világbajnokságon. A Bayern középpályása balról, az oldalvonaltól elindulva vitte le a labdát egészen az alapvonalig úgy, és bár több argentin mellett is elhúzott, igazából senki sem lépett fél méternél közelebb hozzá. Schweinsteiger visszagurított a kapu elé Friedrichnek már csak befejeznie kellett az akciót.

Maradona a könnyeivel küszködve nézte végig csapata hattyúdalát az utolsó tíz percben, a lelátóról olykor meglézerezett, jelenleg szerződés nélkül kapitánykodó Löw pedig látszólag egykedvűen vette tudomásul, hogy fiatal csapata Anglia után Argentínát négy rúgott góllal küldi haza.

Az utolsó előtti percben ugyanis Özil lépett meg a bal oldalon, labdája tisztán találta középen Klosét, aki lazán a háló közepébe belsőzött, három és fél vb-meccs alatt túlszárnyalva az előző Bundesliga-szezonban szerzett góljainak számát.

Forrás: AFP

Az argentinok leszerepeltek, a németek viszont fantasztikusak, a vb eddigi legmeggyőzőbb teljesítményét nyújtják. Az elődöntőben a Spanyolország-Paraguay meccs győztesével találkoznak.