"Videobíróval 270 perces lenne egy focimeccs" - Grosics Gyula a vb-bakikról

Vágólapra másolva!
Pontosan ötvenhat évvel ezelőtt, 1954. július 4-én a magyar válogatott 2-0-s vezetést követően 3-2-re kikapott a németektől a berni vb-döntőben. A magyar Aranycsapat kapusa, Grosics Gyula az [origo]-nak az évforduló estéjén azt mondta: a vereség élete legnagyobb kudarca, amelyben közrejátszott, hogy a meccset vezető angol bíró egy gólt megadott a németeknek, egyet viszont elvett a magyaroktól. A 84 éves legenda a nagyot hibázó játékvezetőket eltiltaná, a videobírót viszont nem tartja jó ötletnek, mert nagyon szétdarabolná a játékot.
Vágólapra másolva!

Grosics Gyulát először arról kérdeztük, vasárnap gondolt-e az 56 évvel ezelőtti magyar-német vb-döntőre. "Nem kell ahhoz évforduló, hogy eszembe jusson az 1954-es döntő" - mondta a Fekete Párduc becenevű kapus az [origo]-nak.

"Az ember nem tud leélni úgy egy életet, hogy ne érjék kudarcok. Én a magam részéről életem legnagyobb kudarcának tartom a világbajnoki döntőt, a vereséget, amelyben nagy szerepet játszott az angol játékvezető, aki megadott a németek részére egy szabálytalan gólt, és Puskás gólját ugyan először megadta, de utána visszavonta. Ezzel a két döntésével elvette tőlünk a győzelmet, de hangsúlyozom, hogy mindezzel semmiképpen nem kívánom kisebbíteni a német csapat érdemeit, mert a magyar csapatot akkor négy és fél éves veretlenséget követően tudta legyőzni."

1954-es vb-döntő, 1954. július 4.:
NSZK - Magyarország 3-2 (2-2)
Bern, Wankdorf Stadion, 60 ezer néző
vezette: Ling (angol)
NSZK: Turek - Posipal, Kohlmeyer, Eckel, Liebrich, Mai, Rahn, Morlock, F. Walter, O. Walter, Schäfer
Magyarország: Grosics - Buzánszky, Lantos, Bozsik, Lóránt, Zakariás, Czibor, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Tóth M.
gól: Morlock (10.), Rahn (19., 84.), illetve Puskás (6.), Czibor (8.)

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=buKlFiuANjGiYi98

A meccs összefoglalója

Grosics figyelemmel követi a Dél-Afrikában zajló világbajnokságot, amelyen több szabályos gólt (például Frank Lampardét a németek ellen, vagy az amerikaiakét Szlovénia, illetve Algéria ellen) érvénytelenítettek, míg nem egy olyan lesgól volt (például Carlos Tévezé Mexikó ellen), amelyet megadott a bíró, de ezeken az eseteken kívül is rengeteg kritikát kaptak a játékvezetők. A 84 éves egykori kiválóság szerint egy módon lehet csökkenteni a bírói tévedéseket: "A hibákat csak utólag lehet orvosolni, ám akkor nagyon keményen kell fellépni: a súlyos hibákat ismétlődően elkövető bírót le kell venni a listáról, nem szabad alkalmazni többé. De nem csak a nemzetközi labdarúgásban, hanem az illető országában sem."

A 86-szoros válogatott legenda nem ért egyet azzal a mára szinte általánossá vált vélekedéssel, hogy be kellene vezetni a videobírót. "Nem tartom jó ötletnek, mert szétdarabolná a mérkőzést. Hogy nézne az ki, hogy történik egy kétes eset, aztán a képernyőn bejátsszák a hibát ilyen-olyan szögből? Ha ez történne, nem 90, hanem 270 percig tartana egy meccs" - mondta, hozzátéve, hogy a játékvezetőknek jobban oda kell figyelniük, mert főszerepet játszhatnak a futballmeccseken, különösen a nagy világeseményeken. "Ennek ellenére föl sem merem tételezni, hogy szándékosan hibáznak."

Fotó: Hirling Bálint [origo]

A sokat kritizált vb-labda még nem volt a kezében, így nem tud róla sokat mondani: "Nem ismerem sem távolról, sem közelről, amíg én játszottam, ilyen problémák nem voltak a labdákkal. A gyakorlatban kellene kipróbálni."

Grosics a négy közé várta a brazilokat és az olaszokat is, ám úgy tartja, hogy éppen a sok meglepetés miatt népszerű sportág a labdarúgás: "Az elődöntős csapatok közül a németeket és a spanyolokat is képesnek tartom a győzelemre, főleg előbbiek leptek meg azzal, hogy egy abszolút fiatal csapattal, szinte ismeretlen játékosokkal eljutottak idáig. Németország játéka a vb eddigi legnagyobb pozitív meglepetése."

Zárásképp elmondta még, hogy a világbajnokság csoportköre gyenge meccsekkel kezdődött ugyan, ám a folytatásban nagyon jó találkozókat látott a tévében, és összességében izgalmasnak és érdekesnek tartja a dél-afrikai tornát.