Nem Kassai Viktor volt a főszereplő - így fújt a magyar bíró Durbanben

Vágólapra másolva!
A durbani német-spanyol vb-elődöntőn az elsőtől a kilencvennegyedik percig figyelemmel kísértük a Kassai Viktor, Erős Gábor, Vámos Tibor játékvezetői hármas tevékenységét. A sportszerű meccset sárga lap nélkül vezette le a bíró, akit láthatóan tiszteltek a játékosok, reklamálás alig volt. Bár pár leshelyezetet rosszul ítélt meg a magyar trió, és két olyan ütközés is volt a 16-os környékén, amely után felhördült a közönség, a németek aligha fognak Kassaiékkal foglalkozni a vereség után.
Vágólapra másolva!

A kezdőrúgást megelőző választást a németek nyerték, és a pénzfeldobás után percekig nem volt dolga Kassainak, elég nyugisan indult ugyanis a meccs. Egy bedobás és egy kirúgás volt az első pár három perc mérlege játékvezetői szempontból, aztán a negyedikben következett egy játékmegszakítás, egy drukker ugyanis úgy döntött, csatlakozik a pályán lévő 22 emberhez. Kassai megvárta, míg Jimmy Jump helyi alteregóját kivezetik, majd játékvezetői labdával folytatódott a meccs, a spanyolok sportszerűen visszaadták a labdát.

A meccs első helyzeténél Villa lőtte Neuerbe a labdát, Erős Gábor asszisztens jól látta, hogy a spanyol gólkirályjelölt mélységből indult, a másik oldalon Vámos Tibor viszont nem biztos, hogy helyes döntést hozott, amikor megállította a kiugrásra készülő Özilt, a tévés visszajátszás szerint ugyanis a török származású középpályás egyvonalban volt a védővel.

A közönség egyébként nem pfújolt és a németek sem reklamáltak, erre szokták mondani, hogy határeset volt. Az első fütty a közönség soraiból a 24. percben érkezett, amikor Capdevilát látta lesen Erős asszisztens, a visszajátszás alapján tovább kellett volna engedni az akciót, a többiekhez képest feltűnően heves Sergio Ramos reklamált is egy sort.

A Real Madrid jobbhátvédje pár perccel később sem maradt csöndben, akkor azt nehezményezte, hogy Kassai miért nem ítélt szabadrúgást a javára a Boateng elleni csata után, az esetet megelőző támadásnál egyébként Capdevila lesről indulva adott be.

A tét nagyságához képest egészen szenzációs adat, hogy a 27. percben fújt először szabálytalanság miatt a magyar bíró, akkor Sergio Ramos taposta meg Podolski lábát.

Forrás: AFP

Mivel sportszerű volt a meccs, a játékosok abszolút partnerek voltak, Kassainak az első félóra végén kellett először megfeddnie valakit, amikor Podolski egy les miatt megakasztott támadás után elgurította a labdát.

Bár a játékvezetők az edzésen azt is gyakorolták, milyen érzés vuvuzela-koncertben vezetni, a durbani stadionban inkább a meccsel foglalkoztak a szurkolók, emiatt a megszokottnál halkabb volt a "méhraj".

A félidő végefelé Boateng öklelte fel Iniestát, járt a szabadrúgás a spanyoloknak, de Sergio Ramos megint úgy érezte, hogy van mondanivalója, Kassai sprintben érkezett, és gyorsan rendet rakott. A 45 percre még egyet húztak rá a csapatok és a ráadásban került sor az addigi legmelegebb helyzetre: Özil esett el a 16-oson belül, de a közelben helyezkedő Kassai nem fújt semmit. A német kispad egy emberként pattant fel, az egyik cserejátékos dühösen csapott a levegőbe, az ismétlés alapján Sergio Ramos lába futás közben valóban összeakadt Özilével, de az eset a 16-oson kívül történt, tizenegyes semmiképpen nem járt volna.

A meccs felpörgött a második félidőre, de a játékosok továbbra is vigyáztak egymásra, voltak ugyan kemény párharcok, de Kassainak a sárgát nem kellett elővennie. Sokkal több volt a szabálytalanság, de reklamálások továbbra is ritkán fordultak elő, ami csalhatatlan jele annak, hogy a játékvezetőt tisztelték a játékosok.

A második félidő legizgalmasabb jelenete a spanyol 16-osnál történt, ahol Schweinsteiger került a földre, miután Puyollal találkozott, Kassai továbbot intett, szabadrúgást talán lehetett volna adni, de az is igaz, hogy a szőke német nagyon el akart esni.

Forrás: AFP

A 89. percben megint Schweinsteiger bosszankodott, amikor kirúgás helyett szögletet ítélt a magyar spori, de a lassítás őt igazolta, David Silva nem véletlenül engedte ki a labdát. A hosszabbítás három perc volt, a spanyolok már két és fél perc után széttart karokkal reklamáltak, hogy mikor lesz már vége, végül alig pár másodpercet húzott rá a három percre játékvezető.

A lefújás után a spanyolok egymás nyakában lógtak, a németek összeroskadva próbálták megemészteni, hogy lemaradtak a döntőről, így a levonuló bírói hármas szinte észrevétlenül hagyta el a pályát, egyedül Klose parolázott velük.

Összességében elmondható, hogy a magyar trió jól kézben tartotta a sportszerű meccset, három tévesen megítélt leshelyzet és két 16-os közeli, határesetnek tűnő ütközés ugyan volt, de amikor a visszajátszást megnézve kritizáljuk a játékvezetőt, ne felejtsük el, a pillanat törtrésze alatt dönteni mennyivel nehezebb, mint a tévé előtt állást foglalni.