Tíz dolog, amit a pszichopolipról tudni kell

Vágólapra másolva!
Paul, az oberhauseni akváriumban élő polip már 2008-ban is félelmetes hatékonysággal tippelte meg a német csapat mérkőzéseinek eredményét. A világbajnokságon újra munkába állt, és eddig hibátlan a mérlege, hatból hat dél-afrikai meccs kimenetelét eltalálta. Egycsapásra világsztár lett, ideje hát, hogy az angol Telegraph összeállítása nyomán közelebbről is megismerjük a különleges lábasfejűt.
Vágólapra másolva!

1. Nem is német
Paul valójában angol. 2006-ban a dél-angliai Weymouth tengeri akváriumában jött világra, ahonnan 2008-ban került Oberhausenbe. Szülőhelyén, mint azt egykori gondozója a Dorset Echo című lapnak elmondta, soha nem jósolt, így nem derülhetett fény különleges képességére.

2. Az üldözött polip
Sikeres tippjeivel eddig egy országot tett boldoggá a nyolckarú, ez azonban azzal jár, hogy a vesztes fél drukkerei benne látják csapatuk végzetét. Így Pault is elérte a hírnév egyik átka: sorra kapja a halálos fenyegetéseket. Egy argentin szakács már le is írta, mit tenne vele, de a szerdai elődöntő után második otthonának lakói, azaz a németek is szívesen látnák jégágyon.

3. A médiasztár
A polip csapatválasztása a csoportmérkőzések után olyan attrakció lett Németországban, hogy az NTV nevű csatorna a nyolcaddöntőtől kezdve két riporter bevetésével élőben közvetítette az eseményt.

4. Helyi híresség
Oberhausen leghíresebb lakója és látványossága most egyértelműen a csodapolip. Pedig a városban van Németország legnagyobb bevásárlóközpontja, és Európa legnagyobb, 117,5 méter magas gáztározója is.

5. Hihetetlenül eredményes
Paul a 2008-as Európa-bajnokságon kezdte megtippelni a német csapat meccseinek eredményét. A két mérkőző csapat zászlóival ellátott egyforma műanyag urnák egyikéből vette ki a csemegének számító kagylókat. Amelyik urnát választotta, az a csapat nyert. Az Eb-n hatból öt meccset talált el, csak a döntőn nyúlt mellé. A dél-afrikai vb-re tovább finomított a módszeren: eddig hatból hat találattal büszkélkedhet.

6. Jól hozna a konyhára
Ha valaki idejében kapcsolt, és látva a polip hozzáértését, 1-1 fonttal (kb. 337 Ft) megtette volna a német csapat első öt mérkőzését, akkor Angliában 131 fontot (kb. 44 200 Ft) kasszírozhatott volna. Tíz-tízezer forint kockáztatása esetén a nyeremény 1,31 millió forint lenne.

7. Intelligens teremtmény
A polipok igen intelligens állatok, amelyek bizonyítottan kiváló a rövid és a hosszú távú memóriájuk. Paul korábbi gondozója, Fiona Smith szerint "egy átlagos polip intelligenciáját a kutyákéhoz szoktuk hasonlítani". Ráadásul nagyon szeretik a problémamegoldó feladatokat.

8. Közösségi médium
A világbajnokság által gerjesztett felhajtás a közösségi oldalakon is sztárrá tette Pault, és általában a polipokat. A "Paul the Octopus" (Paul, a polip) és a spanyol "pulpo" (azaz polip) szó a Twitteren és a Facebookon is a tíz leggyakrabban keresett kifejezés volt az elmúlt napokban.

9. Paul soha nem csal
Sokan gondolják, hogy a sorozatban leadott jó tippek magyarázata az, hogy Paul csal. Az oberhauseni akvárium dolgozója azonban határozottan cáfolja ezt. "Nincsenek trükkök. Az élelem ugyanaz mindkét tartályban, és a két csapat zászlóit kivéve minden másban is tökéletesen megegyezik a két tartály." Inkább az ellendrukkerei próbálkoznak csalással: a német-spanyol elődöntőt megelőzően Xaviék drukkerei megelőlegezték Paul választását, ami aztán valóban be is következett. Kérdés, próbálkoznak-e majd a hollandok elleni döntő előtt is, ugyanis Paul a vébé utolsó mérkőzése előtt is kezelésbe veszi az urnákat.

Ezt is eltalálta!

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=KE30Qw9kWuZ9a3lr


10. Nem egy ijedős fajta
A sztárság árnyoldala, hogy a munkáját profin végző polipot is megfenyegetik. Paul németországi gondozója, Oliver Walenciak szerint azonban a nyolckarú jóst nem kell félteni: "Nem egy ijedős fajta, és mi is azért vagyunk itt, hogy megvédjük. Túl fogja élni a világbajnokságot."