Kassai olyan volt, mint a jó vízimentő

Vágólapra másolva!
Kassai Viktor közmegelégedésre vezette a szerdai Németország-Spanyolország világbajnoki elődöntőt. A magyar játékvezetőt dicséri a nemzetközi sajtó és elégedettek vele a hazai tévénézők, olvasók is. Hibái ugyan voltak, de a két legfontosabb eset megítélése majdnem mindenhol ugyanaz: jól döntött, amikor sem a németeknek, sem a spanyoloknak nem adott tizenegyest. Kritikaként a leshelyzetek megítélését említik, illetve a sárga lapokat hiányolták, amelyből egyet sem osztott ki.
Vágólapra másolva!

Az [origo] helyszínen tartózkodó tudósítója a durbani stadionban követte figyelemmel a játékvezető munkáját. Értékelése szerint Kassai jól vezetett, igaz, a játékosok nem nehezítették meg a dolgát. A tét nagyságához képest elenyészően kevés volt a szabálytalanság, egyszer sem kellett sárga lapot adnia, és Sergio Ramost leszámítva alig reklamáltak a futballisták.

Az amerikai CBS News hírportál szerint a spanyolok passzjátéka miatt a németek alig értek labdához, és még szerelni sem nagyon tudtak, így az a hihetetlen helyzet állt elő, hogy az első valódi szabálytalanság a 27. percben történt.

"Néha már sajnáltuk a magyar játékvezetőt" - írja a CBS - "mert egyszerűen nem adtak neki esélyt a játékosok, hogy belefújjon a sípjába, hogy szereplőjévé váljon a mérkőzésnek."

Kassainak megvolt a kellő tekintélye, és két tévesen befújt (de nem látványos) leshelyzeten kívül csak két tizenegyesgyanús szituációban kellett határozott, fontos döntést hoznia. Mind az első félidő végén, Özil, mind pedig a második félidő közepén, Ramos eseténél továbbot intett.

Előbbiről a CBS News tudósítója a következőt írja: "Tizenegyes volt? Természetesen! Bizonyos napokon, bizonyos bíróknál. Ramos térde találkozott Özil lábával. De a magyar játékvezető úgy gondolta, nem történt semmilyen szabálytalanság, legalábbis nem olyan súlyú, hogy ez döntse el a mérkőzést."

A Goal.com internetes szaklap részletes elemzésében szintén ez az eset az egyik központi téma. Ők még az amerikaiaknál is határozottabban adnak igazat Kassainak.

"A visszajátszás azt mutatta, hogy az eset a tizenhatoson kívül történt. Azaz Kassai abszolút a helyzet magaslatán volt és jól ítélt. Az érintkezés minimális volt, és egyáltalán nem szándékos. Annak a játékvezetőnek, aki egy ilyen kiegyensúlyozott vb-elődöntőben egy ilyen esetért büntetőt ítél, sokkal több kritikával kellene szembenéznie, mint annak, aki továbbot int, ahogy a magyar játékvezető tette."

A másik véleményes eset a 63. percben történt, amikor Podolski csúszott be a német tizenhatoson belül a kapu felé igyekvő Sergio Ramosnak. "A visszajátszás újfent Kassait igazolta" - írja a Goal.com. "A német játékos ugyanis azt követően érte el Ramos lábát, hogy a spanyol játékos már elrúgta a labdát, így hiába reklamált hevesen büntetőt, az egyáltalán nem járt neki."

A Goal.com szerint, bár néhányan úgy vélik, hogy Kassai túl engedékeny volt egy-két sárga lapot érő szabálytalanság megítélésénél, az "igazán fajsúlyos helyzetekben rendre jó döntést hozott, és csak ez számít".

A magyar játékvezető komolyabb hibáinak csak a néhány tévesen megítélt (de valamennyi esetben centimétereken múló) leshelyzetet róják fel, valamint egy Xabi Alonso-szerelést, amit tévesen fújt le a 84. percben, "de ez része a játék dinamikájának" - írják.

Németország - Spanyolország 0-1


A játékvezetők értékelésével foglalkozó Worldreferee.com honlapon keményebben fogalmaznak, annak ellenére, hogy kimondottan jó osztályzatot kapott a magyar bíró.

A keddi elődöntőt vezető Ravsan Irmatovhoz hasonlóan "Kassai is élete legfontosabb mérkőzéséhez érkezett, és ő sem tudta hozni a vébén tőle megszokott kiegyensúlyozott, megbízható teljesítményét. Ahogy a világbajnokságon már többször, úgy most is egy asszisztens súlyos hibája rontja le a bíró produkcióját" - utaltak a leshelyzetek téves megítélésére.

Az oldal egyrészt dicséri Kassai nyugodt, a konfliktusokat inkább beszélgetéssel megoldó stílusát, ugyanakkor amondó, hogy bizonyos helyzetekben jobb lett volna erélyesebben fellépni, és ha többet nem is, de legalább 2-3 sárga lapot kioszthatott volna.

Az elemzés szerint viszont Özil eseténél nagyot hibázott, "egy tiszta tizenegyest nem adott meg a németeknek, Sergio Ramos egyértelműen szabálytalankodott Özillel szemben. Kassai jó helyen állt, de mégsem látta jól a szituációt. Vagy csak nem akart sípolni".

Kassai ennek ellenére az értékelések alapján a japán Juicsi Nisimurával holtversenyben hatodik a bírók rangsorában 7,6-es átlaggal. Az előtte állók egy, illetve két tized ponttal előzik meg, ami minimális különbség.

A világbajnokság játékvezetőit értékelő Referees.worldcupblog.org honlap munkatársai tízes skálán 7-esre osztályozták Kassait, aki "szerdán új szintre emelte a nem adok lapot stílust, annyira keveset fújt, hogy szinte meg sem melegedett a szájában a síp".

A szaklap munkatársa is a sárga lapokat hiányolja (pl. Ramosnak és Xabi Alonsónak), illetve felrója Kassainak, hogy túlzottan is próbált észrevétlen maradni.

Az Özil elleni szabálytalanság ugyanakkor szerintük sem volt tizenegyes, mert a büntetőterületen kívül történt, egy szabadrúgást viszont feltétlenül megért volna. A szerző szerint Kassai ebben az esetben túl távol volt az esettől, ezért választotta a legkevésbé rizikós megoldást, és engedte tovább a játékot.

Forrás: AFP

De feltétlenül Kassai mellett szól, írja a honlap, hogy engedte a folyamatos játékot, és nem szakította meg minden apró szabálytalanság miatt. "A jó játékvezető olyan, mint a vízimentő: nincs mindig a vízben, de ha baj van, akkor ott terem a helyszínen, és határozottan fújja a sípot - ahogy ez szerdán történt."

Az [origo] olvasói is elégedettek voltak a vb-n legtovább jutó honfitársukkal: a mérkőzést értékelve magasan a legjobb osztályzatot kapta, 7,47-es eredményétől még a legjobbnak ítélt játékos, a mérkőzés egyetlen gólját jegyző Carles Puyol is messze lemarad 6,31-es átlagával.

Az olvasók a hozzászólásokban is rendre dicsérik a magyar játékvezetői hármast, még azok is elismerik a munkájukat, akik a németeknek szurkoltak - nem a meg nem adott büntetőkben látják a Löw-csapat kudarcának okát.