Vágólapra másolva!
Sorra leégő aranylabdások, remeklő újoncok. A kezdeti bakik után bizonyító házigazda és a kezdeti magabiztosság után szánalmasan bénázó FIFA. Csoportkör után búcsúzó vb-döntősök, továbbjutó újonc és egy veretlen outsider. Nem Maradona volt a vébé legrosszabb szövetségi kapitánya, egy el nem ismert német csatár majdnem a legendák sorába emelkedett, a legnagyobb sztár mégis egy fejlábú állat volt. Tíz dolog, amit nem gondoltunk volna a világbajnokság rajtja előtt, és aminek egy részét még ma is nehezen hisszük el.
Vágólapra másolva!

Új-Zéland a torna egyetlen veretlen csapata

A Bahrein elleni pótselejtezőn kijutó Új-Zéland remekül helytállt történelme második világbajnokságán, Szlovákia ellen egy 93. percben szerzett góllal harcolta ki a döntetlent, majd a világbajnok olaszok elleni újabb döntetlenjével a vb egyik legnagyobb meglepetését aratta. Egy Paraguay elleni győzelemmel továbbjutott volna csoportjából, de ez a bravúr már nem sikerült Új-Zélandnak, viszont utolsó csoportmeccsén is pontot szerzett. Az eredmények később úgy alakultak, hogy végül egyedül Új-Zéland zárta veretlenül a világbajnokságot.

Három meccs alatt egyszer védett az olasz kapus

Valószínűleg a vb-k történetének legrosszabb statisztikáit mutathatják fel az olasz kapusok. Gianluigi Buffon egy félidőt játszott Paraguay ellen, egy kapura lövésből egy gólt kapott. Buffon sérülése miatt Frederico Marchetti védett a hátralevő két és fél mérkőzésen, és öt kapura tartó lövésből csak egyszer sikerült védenie, a szlovákok ellen mutatta be az egyedi megmozdulást. Az olasz kapusok talán akkor is sikeresebbek lettek volna, ha a tizenegyes pontról érkezik az a hat lövés.

Jó szervezés, botrányos FIFA

A világbajnokság előtt rengetegen féltették Dél-Afrikától a vb-t, különösen azt követően, hogy a januári Afrikai Nemzetek Kupáján fegyveresek támadták meg a togói csapat buszát. Igaz, hogy az az eset Angolában történt, de sokak a kontinensen uralkodó biztonsági viszonyok jelképét látták benne, mások pedig a főváros Johannesburg kiemelkedően rossz bűnözési statisztikái miatt aggodalmaskodtak. Bár néhány újságírót és csapatot kiraboltak vagy megloptak a vb alatt (főleg az első napokban), komolyabb botrányokról nem lehetett hallani, és a résztvevőktől sem hallottunk panaszokat a rendezésre.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A drukkerek, bárhonnan is jöttek, jól érezték magukat Dél-Afrikában

A magát előszeretettel a profizmussal azonosító FIFA-nak azonban aligha nőtt a nimbusza a vb alatt. A játékvezetés néhány meccsen botrányos volt, ráadásul a FIFA ezt tetézte azzal, hogy két napig egyáltalán nem reagált Lampard meg nem adott góljára és Tévez lesgóljára, Blatter jelentősen megkésve állt ki a nyilvánosság elé. A szervezet hozzáállását jól mutatta, hogy saját honlapján a video-összeállításokból és a szöveges tudósításokból is kicenzúrázta a kérdéses meccs jeleneteit, miközben demokratikus normákra hivatkozva, előszeretettel hívja fel a politikusok figyelmét arra, hogy ne avatkozzanak be futballszövetségük életébe. A sors iróniája, hogy őket is kirabolták a sandtoni luxusszállodájukban.

Az első döntő a négy nagycsapat nélkül

A világbajnokságok nyolcvan éve íródó történelmében először fordult elő, hogy Argentína, Brazília, Németország és Olaszország közül egyik csapat sem jutott be a döntőbe. Hollandia immár három ezüstérmet tud felmutatni, a spanyolok pedig még soha nem jutottak el ilyen magasságba.

Dél-Amerikai tündöklése és bukása

A torna közepén úgy tűnt, hogy ez Dél-Amerika vébéje lesz, később mégis úgy alakult, hogy ez lett az első Európán kívül rendezett vb, amin európai csapat emelte magasba a győztesnek járó trófeát. A csoportmeccsek során az öt dél-amerikai csapat 15 meccset játszott le, és egyedül Chile kapott ki egyszer (Spanyolországtól 2-1-re).

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A negyeddöntő végén már nem örültek a brazilok

Chilén kívül mindegyik csapat az első helyen jutott tovább, a legjobb nyolc között is négy dél-amerikai alakulat volt, a legjobb négy közé azonban már csak Uruguay verekedte be magát, ráadásul ők is kikaptak az elődöntőben. Európából tizenhárom csapat közül csak hat jutott tovább a kieséses körbe, de ott már európait csak európai csapat vert ki.

Paul, a csodapolip

A vb előtt azt vártuk, hogy Ángel di María, Dominic Adiyiah vagy esetleg Gojko Kacar lesz a torna felfedezettje, de a legnagyobb hírnevet kétségtelenül az oberhauseni médium szerezte magának. Paul a német válogatott valamennyi meccsének végeredményét helyesen tippelte meg, a torna végére tekintélyes angol, német és spanyol honlapok vezető hírként tálalták a pszichopolip aktuális jóslatait. A hírnév persze indulatokat is kivált, először néhány argentin fenyegetőzött Paul lemészárlásával, majd Németország elődöntőbeli kiesése után pár német akarta a polipot egy gőzölgő üstben látni.

Miroslav Klose

A lengyel felmenőkkel rendelkező csatár eddig két világbajnokságon vett részt, és mindkettőn öt gólt szerzett. Ronaldo vb-csúcsának beállításához ezen a vb-n is öt gólt kellett volna szereznie, de alighanem kevesen gondoltak arra a vb előtt, hogy Klosénak lehet erre esélye. A 32 éves támadó pocsék formában játszott az elmúlt idényben a bajnokságban, mindössze három gólt szerzett 25 meccsen, ráadásul Németország a vb egyik legnehezebb csoportjába került - és mint utólag kiderült, a kieséses szakaszban a legnehezebb ágra -, Klose mégis négy gólt szerzett, annak ellenére, hogy a Szerbia ellen begyűjtött piros lapja, majd az elődöntőben elszenvedett sérülése miatt két és fél meccsen nem is játszott.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Klose legendává vált Dél-Afrikában

Klose 14 vb-gólja óriási teljesítmény, főleg úgy, hogy nála sokkal jobb képességű játékosokat előzött meg. Az örökranglistán holtversenyben második Gerd Müllerrel és csak a 15 gólos brazil Ronaldo előzi meg őket.

Maradona hősként tér haza

Diego Maradona előbb nemzeti hősből közellenség lett, hogy aztán az ország történetének második legnagyobb vb-veresége után, újfent nemzeti hős legyen belőle. Az ellentmondásos zseni 2008-ban ült le az argentin kispadra, és már néhány hónap után a támadások középpontjába került. Tucatjával hívott meg alig ismert játékosokat a válogatottba, a selejtező sorozat alatt közel százan húzhatták magukra a címeres mezt, de ez sem akadályozott meg olyan történelmi vereségeket, mint a Bolíviától kapott 1-6-os pofon. Maradona összeveszett mindenkivel, főleg az újságírókkal, és az utolsó pillanatban Uruguay ellen kiharcolt vb-részvétel mámorában nyomdafestéket nem tűrő szavakkal üzent az őt kritizálóknak. A vb előtt sokan úgy gondolták, hogy Argentína vb-címének egyetlen akadálya a tapasztalatlan, önfejű, csökönyös kapitány lesz, aki otthon hagyta Javier Zanettit és Esteban Cambiassót, és nem találta a csapatban Lionel Messi helyét. A vébé azonban mégsem lett olyan gyászos, mint azt sokan gondolták: Argentína simán nyerte a csoportot, Messi ugyan nem villogott, de Higuaín, Tévez, Di Maria helyette is remekeltek, Maradona jól motivált, és néha már egészen úgy viselkedett, mint egy igazi edző.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Maradona a kiesés ellenére is megőrizte nimbuszát

Aztán jött a nyilatkozatháborúval felvezetett Németország elleni negyeddöntő, ahol Kloséék ízekre szedték a második félidőre hitehagyottá vált csapatot, és mindenki azt várta, hogy mikor lobbanak fel az első tüzek Buenos Aires utcáin. A hírügynökségek azonban forradalom helyett ünneplő tömegekről tudósítottak, a csodálkozó játákosokat húszezres tömeg éltette a főváros utcáin, Maradona pedig, ha akar, maradhat kapitány - mert Argentínában van egy ember, aki mindent megtehet. Az [origo] a maga szerény eszközeivel szintén elbúcsúzott a vébé legszórakoztatóbb alakjától.

Sztárok bénázása

Négy aranylabdás - egyetlen gól. Cannavaro, Kaká, Messi és Cristiano Ronaldo egyaránt siralmas világbajnokságot zárt, egyedül a portugál tudott Észak-Korea ellen betalálni, miután már a fél csapat felavatta a szerencsétlen Ri Mjong Guk kapust, és addig tömték labdákkal a csapatkapitányt, amíg egyszer csak átpréselte a gólvonalon. Kaká végig bizonytalan volt, Messi pedig a végére bizonytalanodott el, de ő azért becsülettel próbálkozott. Cannavaro meg legalább adott egy gólpasszt az új-zélandi Smeltznek.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Wayne Rooney (10) csak kínlódott a világbajnokságon

Az angolok sztárja, Wayne Rooney az Aranylabda egyik esélyeseként érkezett Dél-Afrikába, de a vébé egyik legnagyobb veszteseként kellett hazautaznia. Ugyanez igaz más angol sztárokra, így Steven Gerrardra és Frank Lampardra is. A franciáktól Ribéry, az afrikai sztárok közül pedig Eto'o és Drogba nem alkotott semmi emlékezeteset (legalábbis a pályán nem).

Az előző vébé döntőseinek leszereplése

Soha nem fordult még elő olyan, hogy az előző világbajnokság döntősei közül egyik csapat sem jutott tovább a csoportjából. Olaszországnak és Franciaországnak ráadásul ez úgy sikerült, hogy nyeretlenek maradtak és mindketten csoportutolsók lettek, az olaszokat Új-Zéland is megelőzte. Franciaország a 2008-as Eb után most sem tudott meccset nyerni, pocsék teljesítményüket pedig kurvaanyázással és egy edzés bojkottálásával tetézték.