Khedira elintézte az európai dobogót

Vágólapra másolva!
Megszerezte a bronzérmet a német labdarúgó-válogatott, amely a világbajnokság legváltozatosabb mérkőzésén 3-2-re legyőzte Uruguayt. A meccsen összesen 34-szer próbálkoztak kapura lövéssel a csapatok, Thomas Müller és Diego Forlán feljött a góllövőlista élére.
Vágólapra másolva!

Eredmény, a 3. helyért:
Uruguay - Németország 2-3 (1-1)
Port Elizabeth, 36 254 néző
v.: Benito Archundia (mexikói)
Uruguay: Fernando Muslera - Jorge Fucile, Diego Lugano, Diego Godin, Martin Caceres - Maximiliano Pereira, Diego Perez (Walter Gargano, 77.), Egidio Arevalo - Diego Forlán - Edinson Cavani (Sebastián Abreu, 88.), Luis Suarez
Németország: Hans-Jörg Butt - Jerome Boateng, Per Mertesacker, Arne Friedrich, Dennis Aogo - Sami Khedira, Bastian Schweinsteiger - Thomas
Müller, Mesut Özil (Serdar Tasci, 91.), Marcell Jansen (Toni Kroos, 81.) - Cacau (Stefan Kiessling, 73.)
gól: Müller (19.), Jansen (56.), Khedira (82.), illetve Cavani (28.), Forlán (51)
sárga lap: Aogo (6.), Cacau (7.), Friedrich (90+2.), illetve Perez (61.)

Egy megszokott és egy felforgatott kezdőcsapat, e kettősség jellemezte a bronzmérkőzésre készülő uruguayi és német futballválogatottat. A Hollandiától vereséget szenvedő dél-amerikai együttes a sérült Lodeirót leszámítva lehető legjobb összeállításában léphetett pályára. Visszatért a kezdőbe a balhátvéd Jorge Fucile, illetve a másik eltiltott Luis Suárez, de a középső védő Diego Lugano is felépült térdsérüléséből.

Német részről Joachim Löwnek sokkal több gondja akadt. A szerződését minden bizonnyal két évvel meghosszabbító kapitány pénteken nem tudta megtartani az edzést, ám a találkozóra felépült, nem úgy, mint a szintén influenzával bajlódó csapatkapitány, Lahm. A cséká így Schweinsteiger lett, de bekerült a csapatba Aogo, Jansen és Cacau is.

Nem lehetett ott a pályán sérülés miatt Lukas Podolski és Miroslav Klose sem, pedig utóbbi óriási lehetőség előtt állt, gólt szerezve utolérhette volna a brazil csatárfenomén, Ronaldót a vb örökgóllövőlistáján.

Ami meglepő húzásnak tűnt, az Hans-Jörg Butt szerepeltetése: a 2000-es Eb-t, majd a 2002-es vb-t a kispadon végigülő kapus pályafutása mindössze negyedik válogatottságát ünnepelhette, Löw a bronzmeccset odaadta a veterán hálóőrnek.

A mérkőzés két német sárga lappal indult, előbb Aogo rúgta meg brutálisan Diego Perezt, örülhetett, hogy nem a piros villant, majd Cacau kezezett a sorfalban. A 10. percben Özil szögletét Friedrich kisodródott helyzetben a lécre fejelte, nyolc perc múlva azonban már semmi sem segített. Schweinsteiger távoli lövése csúnyán kipattant Muslera kapusról, Müller pedig a lest reklamáló védők közül kilépve könnyedén lőtt a kapu bal oldalába (0-1).

Ha lenne időutazás, érdemes lenne kipróbálni, mi történt volna, ha a Bayern München 20 esztendős játékosa játszhat a spanyolok elleni elődöntőben: Müller káprázatos formája nem csupán azt jelentheti, hogy szinte biztosan ő lesz a vébé legjobb junior játékosa, de bejelentkezett a gólkirályi címre is.

A gól alaposan felbosszantotta az uruguayi csapatot, a 25. percben Suárez jobb oldali beadását követően a hosszú saroknál Forlán egyenlíthetett volna, de Mertesacker látványos karatemozdulattal blokkolt.

A 28. percben azonban már ő sem menthetett, Diego Perez a felezővonalnál csodálatosan szerelte Schweinsteigert, majd azzal a mozdulattal indította is Suárezt, aki kihasználva a váratlan emberelőnyös szituációt kihagyhatatlan ziccerbe hozta Cavanit (1-1). (Jó kérdés persze, mire várt Butt, aki kivetődés helyett csak totyogott, talán azt is mondhatnánk, elszámította magát, hiszen abból a helyzetből a csatár szinte csak a bal alsót választhatta.)

Forrás: AFP

A 42. percben Forlán átadását Suárez a jobb kapufa mellé lőtte. A félidő hajrájában még két szöglet borzolta a szurkolók idegeit, előbb Muslera ejtette ki a labdát a kezéből, majd Forlán próbált a sarokból a kapuba ívelni, de labdája a háló tetején landolt.

Tabarez kapitány lehet, elégedetlen volt a szünetben, mert Uruguay úgy jött ki a második félidőre, hogy azonnal eldönti a meccset. A 48. percben Suárez és Cavani elől Butt mentett hatalmasat, három perc múlva azonban ismét kővé dermedve nézte a bekapott gólt: ezúttal Arevalo jobbról a 16-os vonalához emelt, Forlán jobbal, gyönyörű mozdulattal a földre lőtte a labdát, amely a bal sarokba vágódott (2-1) - az Atlético Madrid csatára szintén ötödik gólját szerezte.

A váratlan fordulatot ezúttal egy Muslera-lepke hozta meg, az uruguayi kapust nemcsak a Jabulani, de a zuhogó eső is zavarta, mert sokszor kiejtette a labdát, ám Boateng 56. percben érkező beadásakor még az ívet is elszámította, Jansen könnyedén fejelhetett az üres kapuba (2-2).

A 63. percben Suárez 23 méteres bombáját gyönyörű vetődés során öklözte ki Butt, majd Forlán elől mentett önfeláldozóan.

Forrás: AFP

A 70. perctől átvette a mérkőzés irányítását a német együttes, előbb Cacau lőtt csúnyán fölé, majd cseréje, Kiessling 12 méterről leadott bombáját védte Muslera. Átlagban majdnem hárompercenként lőttek kapura a csapatok, a 82. percben Özil szögletét Friedrich nem tudta kapuba juttatni, nemúgy Khedira, aki 7 méterről okosan a hosszú bal sarokba fejelt (2-3).

A 87. percben Boateng lövését védte Muslera, egy perccel később ismét Boateng villant, hajszálpontos átadása úgy megijesztette Kiesslinget, hogy a meccslabdát 10 méterről az égbe lőtte.

A világbajnokság egyik legjobb, legváltozatosabb mérkőzését Németország úgy nyerte meg 3-2-re, hogy Forlán a 93. percben még szabadrúgásból eltalálta a lécet.

Forrás: AFP

Németország ezzel a sikerrel az eddigi három arany- és négy ezüstérme mellé negyedik világbajnoki bronzérmét gyűjtötte be. Legutóbb a 2006-os-es hazai vb-n volt harmadik. Uruguay korábbi két bronzmérkőzéséhez hasonlóan ezúttal is kikapott, negyven esztendeje, Mexikóvárosban éppen a németektől. A német sikerrel az is biztossá vált, hogy 1934, 1954, 1966, 1974, 1982 és 2006 után nyolcadszor fordul elő, hogy kizárólag európai csapat végez dobogós helyen a vb-n.