Balotelliék megmutatták Angliának a dzsungelben

focivb anglia olaszország csoportmérkőzés
MANAUS, BRAZIL - JUNE 14: Joe Hart of England lands in the net after allowing Italy's second goal to Mario Balotelli of Italy (not pictured) during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group D match between England and Italy at Arena Amazonia on June 14, 2014 in Manaus, Brazil. (Photo by Francois Xavier Marit - Pool/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az olaszok nagyon fontos három pontot szereztek a manausi dzsungelben rendezett csúcsrangadón, Marchisio és Balotelli góljára csak a liverpooli gólzsák, Sturridge tudott válaszolni a D csoport első fordulójában. A megfiatalított Anglia csak annak örülhet, hogy Uruguay is kikapott.
Vágólapra másolva!

Világbajnokság, D csoport, 1. forduló:
Anglia - Olaszország 1-2 (1-1) - az élő közvetítés
Manaus, Arena Amazonia
v.: Björn Kuipers (holland)
Anglia: Hart - G. Johnson, Cahill, Jagielka, Baines - Gerrard, Henderson (Wilshere, 75.) - Welbeck (Barkley, 61.), Sterling, Rooney - Sturridge (Lallana, 80.). Szövetségi kapitány: Roy Hodgson
Olaszország: Sirigu - Darmian, Paletta, Barzagli, Chiellini - De Rossi - Candreva (Parolo, 80.), Pirlo, Verratti (Motta, 57.), Marchisio - Balotelli (Immobile, 73.). Szövetségi kapitány: Cesare Prandelli
gól: Sturridge (37.), illetve Marchisio (35.), Balotelli (50.)
sárga lap: Sterling (92.)

A dzsungel közepén találkozott egymással két világbajnok a csoportkör egyik leginkább várt meccsén. A manausi Amazónia Arénában a körülményekkel mégsem volt semmi gond, a 28 fokos hőmérséklet 70 fokos páratartalommal és szélcsenddel párosult, igaz, a pálya gyepe nem volt tökéletes.

A megfiatalított angolok ellen rendkívül motiváltan léptek pályára az olaszok, a siker ízét jól ismerő Andrea Pirlo nem titkolta, hogy a trófeáról álmodozik. "Megnyerhetjük a vb-t. Én mindig azért játszok, hogy győzzek, nem tesz boldoggá, ha csak továbbjutunk a csoportból, vagy eljutunk a negyeddöntőig. A mostani válogatottban minden megvan a végső sikerhez" - mondta a 35 éves játékmester, aki a 2006-ban aranyérmes vb-csapatnak is a tagja volt Daniele de Rossival, illetve a meccset bokasérülés miatt kihagyó Gianluigi Buffonnal egyetemben.

Welbeckék botlottak Forrás: FIFA via Getty Images/2014 FIFA/Stuart Franklin - Fifa

Az angolok most is sokat várnak Wayne Rooneytól, aki pedig Roy Hodgson válogatottját dicsérte. "Talán ez a legjobb angol válogatott, amelynek a tagja voltam eddig. Az együttes előtt nagyon fényes jövő áll, ebben biztos vagyok" - mondta a MU-csatár, aki a korábbi két vb-jén nem lőtt gólt.

A meccs előtt bombafenyegetés miatt rendőrök és tűzszerések lepték el a stadion környékét, a szurkolók abban bízhattak, hogy majd a pályán láthatnak nagy bombákat.

Mindkét csapat egy csatárral lépett pályára - itt a liverpooli Sturridge, ott a milánói Balotelli -, a különbség a védekező középpályások számában volt, az angol együttesben "papíron" Gerrard is főleg védekezett Henderson mellett, míg az olaszoknál csak De Rossi segítette a védőket a középpályáról. A nagy bomba pedig érkezett már a negyedik percben, az öt liverpooli kezdő egyike, a jamaicai születésű Sterling 23 méterről az oldalhálót pókhálózta ki.

Balotelli gólja után még Hart is a hálóban kötött ki Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Pool

A csapatok szerencsére bátran lőttek közelről és távolról is, így a közönség élvezetes meccset láthatott. A kiegyenlített meccsen a 35. percben az olaszok jutottak vezetéshez, egy kis szöglet után a labdát átlépő Pirlo Marchisiót hozta helyzetbe, a juvés csapattárs pedig 21 méterről a jobb alsóba bombázott.

Az olasz drukkerek talán még 100 feletti pulzussal készültek arra, hogy lehuppanjanak a székjeikre, amikor már 1-1 volt az állás. A 37. percben történt, hogy Rooney a bal oldalról tökéletes ütemben lőtt a másik oldalon érkező Sturridge elé, aki pedig közelről kegyetlenül bevágta a labdát a PSG-s Sirigu kapujába.

A folytatásban a FIFA által először engedélyezett ivószünetnek örülhettek a focisták, volt viszont valaki, aki túl korán örült. Gary Lewin, az angol válogatott erőnléti edzője gólöröm közben eltörte a lábát, és hordágyon kellett elvinni a pálya mellől.

A félidő végén Balotelli villant, majdnem az alapvonalról tekert kapura a feleslegesen kifutó Hart felett, ám a visszafutó Jagielka kifejelte a labdát a gólvonalról.

Marchisio és De Rossi gólöröme Forrás: AFP/Francois Xavier Marit

A folytatásban Mario tovább varázsolt, az 50. percben Candreva hajszálpontos beívelését közelről a kapuba fejelte.

Az angolok persze nem adták fel, suhantak a kapu felé a nagy löketek, de Sturridge, a 20 éves Barkley és Rooney sem tudott túljárni a Buffont jól pótló Sirugu eszén. Az olaszok aztán szinte teljesen bereteszelték a kapujukat, a felállt - és jól tolódó - Prandelli-védelem ellen nem tudott mit kezdeni Hodgson fiatal csapata. A távoli lövések meccsén az angolok még két 16-oson kívüli szabadrúgásból egyenlíthettek volna, de Baines remek balos csavarását megfogta az olasz kapus, majd a vége előtt öt perccel Gerrard tekert fölé 18 méterről. Rooney fölé lőtt labdája tán említést sem érdemel, az viszont igen, hogy a megfontolt és jól összerakott olaszok még sokra vihetik a mostani vb-n, még ha nem is fognak 5-1-es sikereket aratni. A végén Pirlo azért még megmutatta, hogyan kell jól szabadrúgást lőni, egy akkora kapufát rúgott, hogy talán még most is zeng tőle a manausi dzsungel.

A megfiatalított angolok örülhetnek, hogy Uruguay nem nyert a másik meccsen, persze a masszív Costa Rica-i csapatnak Rooneyék ellen is lehet keresnivalója.