Müller kivégezte Portugáliát

focivébé, németország-portugália, Thomas Müller
SALVADOR, BRAZIL - JUNE 16: Thomas Mueller of Germany celebrates his team's second goals scored by Mats Hummels (not pictured) during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group G match between Germany and Portugal at Arena Fonte Nova on June 16, 2014 in Salvador, Brazil. (Photo by Francois Xavier Marit - Pool/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A G csoport rangadóján Németország gyorsan megszerezte a vezetést, majd még az első félidőben mindent eldöntött, miután Pepe kiállíttatta magát. A szünetben már hárommal mentek a németek, a második félidőre semmiféle izgalom nem maradt. Thomas Müller a vébék történetének 49. mesterhármasát szerezte.
Vágólapra másolva!

Németország-Portugália 4-0 (3-0) - Élő közvetítésünk

Németország: Neuer - J. Boateng, Mertesacker, Hummels (Mustafi, 73.), Höwedes - Lahm - Khedira, T. Kroos - Özil (Schürrle, 63.), M. Götze - T. Müller (Podolski, 82.)

Portugália: Rui Patricio - Bruno Alves, Pepe, Joao Pereira, Fabio Coentrao (A. Almeida, 65.) - Veloso (R. Costa, 46.) - Moutinho, Raul Meireles - Nani, C. Ronaldo - Hugo Almeida (Éder, 28.)

Gólszerzők: Müller (12., 45+1., 78.), Hummels (31.)
Sárga lap: Pereira (10.)
Piros lap: Pepe (37.)

Az előzetesen az egyik legizgalmasabbnak vélt csoport rangadóján ugyan az első helyzetet Portugália hagyta ki, de Ronaldo elhibázott ziccere után gyorsan átvette a játék irányítását Németország. Pechjükre Sami Khedira előtt adódott az első komoly helyzet, a Real szűrője pedig a keret egyetlen játékosa, aki az üres kapu mellé lőtte a portugál védelem és Patricio kapus bénázása utáni ziccert, de a gól sem váratott sokáig magára.

Egy formás német támadás végén Mario Götze tusakodott a labdáért Joao Pereirával, a portugál megrántotta a csatárt, aki elesett, a játékvezető pedig büntetőt ítélt. Thomas Müller bevágta, a 12. percben már vezetett Németország.

Müllerrel nem bírtak a portugál védők - kattra galéria nyílik Forrás: Europress/Getty Images/Pool/Xavier Marit

Továbbra is a németek irányították a játékot, a portugálok tompán próbálkoztak, ráadásul sérülés miatt már a 28. percben elveszítették centerüket, Hugo Almeidát. Félóra után jött a második német gól is, egy szöglet után az egyébként is hibátlan játékot mutató Mats Hummels remekül érkezett, és Pepe mellől bombafejest küldött a léc alá. Már ekkor nehéz, sőt, a játék képe alapján szinte megoldhatatlan feladat előtt állt Portugália, de az első félidő végéig hátralevő percekben minden eldőlt.

A 37. percben Pepe harcolt egy szabad labdáért Müllerrel, a portugál védő arcon legyintette a németet, aki összeesett. A játékvezető sem ítélte szabálytalannak a megmozdulást, de Pepe rátámadt a földön ülő Müllerre, és összekoccantotta vele a fejét. A játékvezető úgy értékelte, a védő lefejelte ellenfelét, és kiállította Pepét. Ez is olyan ítélet volt, mint a büntető: tulajdonképpen meg lehetett adni, de ha nem ítél semmit a játékvezető, valószínűleg senki nem szólt volna egy rossz szót sem.

Ha nem lettek volna eléggé padlón a portugálok, a lefújás előtti pillanatokban Müller leblokkolta Bruno Alves felszabadítási kísérletét, korántsem védhetetlen lövése Patricio lábáról a kapuba vágódott. A szünetre eldőlt minden.

Bár a körülményekhez képest bátran lépett fel Portugália, az élet tovább pofozta a második félidőben. Előbb jó helyzetben Nani elvitte a labdát a sokkal jobb helyzetben érkező Fabio Coentrao elől, majd a Real balhátvédjét kellett sérülés miatt lecserélni. Ronaldo jó helyzetből elvégzett, jó helyre induló szabadrúgásába pont annyira ért bele a sorfal, hogy ne legyen belőle veszély, majd a hajrához közeledve az ötösön pattogó labdára három portugál között is Müller reagált a leggyorsabban, és bepofozta a negyediket. Végül a németek megúsztak egy büntetőt, és a 92. percben Ronaldo életerős szabadrúgását kipiszkálta Manuel Neuer.

Butaság, de talán pirosat nem ért - további képekért katt a fotóra! Forrás: Europress/Getty Images/Stu Forster

A találkozó német örömjátékot hozott, de az első meccs után nem tudhatjuk, ebben mekkora szerepe volt a gyorsan megszerzett vezetésnek, és a bő órát emberhátrányban játszó ellenfélnek. Ugyanez áll a portugálokra is, akiket a játékvezető sem támogatott, de nem is játszottak elég jól ahhoz, hogy meg tudják nehezíteni ellenfelük dolgát.

Annyi mindenesetre leszögezhető, hogy Lahm a válogatottban is nagyszerű a pálya közepén, és Müller is jól érzi magát a center posztján. Azt eddig is tudtuk, hogy a németekkel számolni kell a világbajnokságon, a portugáloknál ez mindig kérdés, de ahogy vonakodtunk őket esélyesnek nevezni a torna előtt, úgy most leírni sem szeretnénk őket a borzasztóan sikerült nyitómeccs után.