Mi lenne a brazilokkal Neymar nélkül?

Brazília-Kamerun, vébé, foci-vb, 2014
Brazil's forward Neymar (R) celebrates with Brazil's defender David Luiz (C) and Brazil's defender Dani Alves after scoring during a Group A football match between Cameroon and Brazil at the Mane Garrincha National Stadium in Brasilia during the 2014 FIFA World Cup on June 23, 2014. AFP PHOTO / PEDRO UGARTE
Vágólapra másolva!
A nyitómeccshez hasonlóan ismét duplázó Neymar vezérletével Brazília 4-1-re legyőzte Kamerunt, és ezzel megnyerte az A csoportot a focivébén. A nyolcaddöntőben Chile lesz a házigazda ellenfele.
Vágólapra másolva!

Labdarúgó-világbajnokság, A csoport, 3. forduló:
Kamerun - Brazília 1-4 (1-2) - az élő közvetítés
Brazíliaváros, Mané Garrincha Stadion, 69 112 néző
v.: Ericsson (svéd)
Kamerun: Itandje – Nyom, Matip, N'Koulou, Bedimo - N'Guemo, Enoh, M'Bia - Moukandjo (Salli, 58.), Choupo-Moting (Makoun, 81.) - Aboubakar (Webó, 71.).
Brazília: Júlio César – Daniel Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo – Luiz Gustavo, Paulinho (Fernandinho, 46.) – Oscar, Hulk (Ramires, 64.), Neymar (Willian, 71.) – Fred.
gól: Matip (27.), illetve Neymar (16., 35.), Fred (50.), Fernandinho (85.)
sárga lap: Enoh (11.), Salli (73.), M'Bia (80.)

Brazília kiesik a csoportkörben? Az A csoport utolsó fordulója előtt még ez az eshetőség is fennállt, igaz, ehhez a korábban kettőből kettőt zakózó, és ezzel kieső Kameruntól egy kisebb csodával felérő győzelemre lett volna szükség, a másik meccsen pedig arra, hogy a horvátok pontot szerezzenek Mexikó ellen.

Brazília sem a horvátok elleni nyitányon, sem a Mexikó elleni 0-0 alkalmával nem volt meggyőző, de a brazil kapitányt, Luiz Felipe Scolarit kicsit sem befolyásolták a kritikák, a csapatban hagyta azt a Fredet, aki az első két körben 158 perc alatt egyetlen nyamvadt lövést tudott produkálni. A Mexikó elleni meccset sérülés miatt kihagyó Hulk is visszakapta a helyét a kezdőben, míg Kamerunnál Eto'ónak és Songnak nem kellett izgulnia a hétfő délutáni program miatt, előbbi sérült, utóbbi eltiltott volt.

A statisztika-rajongó brazilok számára kedvező adatnak tűnt, hogy az ötszörös világbajnok korábban harminchárom alkalommal találta magát szembe afrikai ellenféllel, és ezek közül csak egyet nem tudott behúzni - a 2003-as Konföderációs Kupán éppen Kamerun viccelte meg.

Marcelo bejátszotta a bal oldalt, és néha csak így lehetett lefékezni. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Buda Mendes

Brazília úgy kezdte a meccset, ahogy azt a sárgába öltözött drukkereik várták, egyből bevackolták magukat a kameruni kapu elé, és a 3. percben Nyom gólvonal körüli mentése fosztotta meg Paulinhót az első gól megszerzésének dicsőségétől.

A brazilok letámadásával nehezen birkózott meg Kamerun, amely ritkán keveredett át a másik térfélre, de akkor okozott némi tenyérizzadást, Enoh lövése például óriási góllal végződött volna, de Marcelo mellkasa miatt maradt a 0-0. Kamerun kezdett egyre jobban felbátorodni, ezért brazil szempontból a legjobbkor jött Neymar gólja, amely előtt Luiz Gustavo csent labdát az ellenfél térfelének közepén, majd a beadását a Barca sztárja tette be kifordított belsővel a bal alsóba.

Neymar úton a gólkirályság felé. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: FIFA via Getty Images/2014 FIFA/Jeff Mitchell - Fifa

Brazília nem vette le a lábát a gázpedálról, de Fred közeli perdítését egy védő és Itandje közös erővel blokkolta, majd Kamerun ismét lefejtette a fojtogató ujjakat a nyakáról, és amikor Thiago Silva egy szöglet után majdnem öngólt fejelt, meg is szólalt a vészcsengő. Az afrikai csapat azonban nem érte be ijesztgetéssel, és a 26. percben Nyom simán átjátszotta Dani Alvest, beadását pedig Matip zavartalanul passzolta be három lépésről.

Mindössze nyolc percre tűnt el a mosoly a brazil arcokról, mert a kameruni csapat jobb oldala megint bénázott, Nyom odafejelte a labdát Marcelóhoz, aki Neymarnak passzolt, ő pedig ezt is megoldotta, a kapus balra várta a lövést, ő azonban visszahúzta a kapu közepébe. Neymarnak a tornán ez volt a negyedik gólja, amivel átvezette a vezetést a góllövőlistán, brazil mezben pedig 35. alkalommal volt eredményes, így Rivaldót és Ronaldinhót is megelőzte.

Hogy kik vannak előtte? Legendák: Pelé (77), Zico (66), Ronaldo (62) és Romário (55). A félidő végén még Hulk élhette volna át, milyen egy vébén gólt ünnepelni, de egy látványos akció végén elrontotta az átvételt az ötösnél.

Kisebb csoda történt, a kaput eddig látványosan taszító Fred is betalált. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Clive Brunskill

Scolari feltüzelve küldte ki a csapatát a második félidőre, és bár két helyzetet még megúszott Kamerun, a harmadiknál David Luiz beadása után az addig feltűnést csak a kamionosokat idéző bajszával keltő Fred közelről a hálóba fejelt, bár a lassítás alapján erős a gyanú, hogy lesen állt. Scolari érezte, hogy ez a meccs már zsebben, le is hozta Neymart, a csapata pedig alaposan visszavett, igaz, nem is volt miért teperni, mert a csoportelsőség garantálva volt.

Aztán amikor Mexikó a másik meccsen elkezdte szórni a gólokat, és elhúzott 3-0-ra a horvátok ellen, akkor már csak egy gól volt a brazilok előnye, de Kamerun gyorsan segített visszaállítani a pulzusszámot: a sokadik labdát adták el a saját 16-osuknál, Oscar lekészítése után pedig a szünetben beállt Fernandinho pöckölte be a negyediket.

Brazília ezzel megnyerte az A csoportot, és a nyolcaddöntőben Chilével játszik majd. Kamerun pont nélkül zárta a vébét, talán kár volt annyit hisztizni a prémiumért a vébé előtt.