Kolumbia varázslatos focival győzött

focivébé, foci-vb, kolumbia-uruguay
RIO DE JANEIRO, BRAZIL - JUNE 28: Juan Guillermo Cuadrado of Colombia celebrates his team's second goal scored by James Rodriguez (L) during the 2014 FIFA World Cup Brazil round of 16 match between Colombia and Uruguay at Maracana on June 28, 2014 in Rio de Janeiro, Brazil. (Photo by Clive Rose/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Kolumbia, a vébé egyik nagy meglepetéscsapata nívós támadójátékkal, és két álomgóllal intézte el Uruguayt. James Rodriguez duplázott, immár mindenkit megelőz a góllistán.
Vágólapra másolva!

Foci-vb, nyolcaddöntő:
Kolumbia-Uruguay 2-0 (1-0) - élő közvetítés
Rio de Janeiro, Estadio do Maracana, 73 805 néző, v: Kuipers (holland)
Kolumbia: Ospina - Zuniga, Zapata, Yepes, Armero - Aguilar, Sanchez - Cuadrado (Guarín 81.), J. Rodriguez (A. Ramos 85.), Martinez - Gutierrez (Mejia, 67.)
Uruguay: Muslera - Gimenez, Godin, Caceres - M. Pereira, Gonzalez (Hernandez, 66.), Arevalo, Rodríguez, A. Pereira (G. Ramirez, 52.) - Forlan (Stuani, 52.), Cavani
gól: J.Rodriguez (27., 50.)
sárga lap:
Armero (79.), illetveGimenez (54.)

Uruguay Luis Suárez nélkül, de azzal a tudattal várta a meccset, hogy az eddigi négy dél-amerikai vébéből kettőt megnyert (1930, 1950).

Kolumbia történelme során másodszor jutott el a világbajnokságok egyenes kieséses szakaszába. 1990-ben hosszabbítás után kapott ki 2-1-re Kameruntól.

A szurkolók megidézték a Suárez-incidenst, a pályán viszont Kolumbia harapott Forrás: MTI/EPA/Oliver Weiken

A két csapat utolsó nyolc összecsapásából hatot Uruguay nyert, egy döntetlen és egy kolumbiai győzelem mellett. Ezen a tornán azonban szép támadófocival rukkolt elő Kolumbia, ezt folytatta Uruguay ellen is.

Cuadrado és Zuniga sokat vállalt, az uruguayiak viszont sokat faragták őket. A kolumniai rohamok jutalma egy álomgól lett: James Rodriguez 22 méterre a kaputól mellel vette át a labdát, majd ráfordult, és mielőtt az leesett volna, bevágta a léc alá. A támadó addigi vb-mérlege: 255 perc, négy gól, két gólpassz. Emellett a válogatott utolsó hat meccsén betalált.

Ilyen tökéletes lövés volt Rodriguezé Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Julian Finney

Uruguay csak ekkor kapcsolt feljebb, ám félidőig csak egy léc fölé zúgó Cavani-szabadrúgást tudtak felmutatni.

Ment volna előre a keleti parti csapat, ám a második félidő elején Kolumbia a vébé talán legszebb összjátékát hozó akcióból növelte az előnyét: a formás támadással sakk-mattra kijátszották a helyzetet, amit megint Rodriguez lőtt be, ezzel már öt gólnál járt a tornán.

Kolumbia a vb egyik (nagyon) pozitív meglepetése Forrás: Europress/Getty Images/Clive Rose

Oscar Tabarez kapitány kettős cserével próbálta felfrissíteni Uruguayt, de a lendületben lévő kolumbiaiak ellen ez semmit nem számított, bár Cristian Rodríguez lövésénél nagyot kellett védenie Ospinának, és kisebb helyzetekig eljutott még a Suárez-mentes csapat.

A hajrára visszaállt Kolumbia, de veszélyes kontrákat így is vezetett, ám talán ennél is fontosabb, hogy Uruguayban nem átütőerő - csak rossz értelemben, Armerót ugyanis csúnyán felvágra Ramirez, de mivel Armero nem hagyta elvégezni a szabadot, még ő kapott lapot, valamit a kispadon reklamáló uruguayi Lugano.

Ospina még védett két nagyot, Maxi Pereira az ötös jobb sarkánál tört be, de kapus zárta a szöget, Cavani pedig kissé balról, húszról lőtt volna a rövid alsóba, ám Ospina oda is leért. Az utolsó percek már eseménytelenül teltek, hacsak a lelátón lévő kolumbiai tömegek ünneplését nem számítjuk.

Kolumbia Brazíliával játszhat majd a négy közé jutásért, míg ezen az ágon Franciaország-Nigéria és Németország-Algéria csatát rendeznek.