Mexikó sokkot kapott, nem tört meg az átok

focivébé, foci-vb, Hollandia-Mexikó, NED-MEX
FORTALEZA, BRAZIL - JUNE 29: Klaas-Jan Huntelaar of the Netherlands celebrates scoring his team's second goal from the penalty spot during the 2014 FIFA World Cup Brazil Round of 16 match between Netherlands and Mexico at Estadio Castelao on June 29, 2014 in Fortaleza, Brazil. (Photo by Alex Livesey - FIFA/FIFA via Getty Images)
Vágólapra másolva!
1994 óta minden egyes világbajnokságon a legjobb tizenhat között esett ki Mexikó, és sorsukat most sem tudták elkerülni. Hiába dominálták a meccset, és dolgoztak ki sokkal több helyzetet, mint a bágyadt hollandok, a végjátékot nem bírták idegileg. A holland egyenlítésnél Mexikó sokkot kapott, hiszen biztosnak látszó győzelem csúszott ki a kezük közül, és bár mindenki a hosszabbításra készült, egy vitatható tizenegyessel végül még a rendes játékidőben 2-1-re elveszítették a vb-nyolcaddöntőt. Robben és Huntelaar a hős. 
Vágólapra másolva!

Labdarúgó-világbajnokság, harmadik nyolcaddöntő, Fortaleza
Hollandia-Mexikó 2-1 (0-0) - az élő közvetítés
v: Proenca (portugál)
Gól: Sneijder (88.), Huntelaar (94.), illetve Dos Santos (48.)
Sárga lap: Aguilar (69.), Marquez (92.), Guardado (93.)

Hollandia: Cillessen - Verhaegh (Depay 56.), Vlaar, De Vrij, Blind - Kuyt, De Jong (Martins Indi, 9.), Wijnaldum - Robben, Sneijder, Van Persie (Huntelaar 76.)

Mexikó: Ochoa - Rodríguez, Márquez, Moreno (Reyes, 45+4.) - Paul Aguilar, Herrera, Salcido, Guardado, Layún - Giovani dos Santos (Auqino, 61.), Peralta (Hernandez, 75.)

Hollandia mindhárom meccsét megnyerve, imponáló gólaránnyal érkezett a Mexikó elleni meccsre, a világbajnokság harmadik nyolcaddöntője mégis a közép-amerikai csapat fölényével indult.

Mivel mindkét csapat három védővel játszott, elég nagy volt a tumultus középpályán, és a szűk területeken sokszor lassú, akadozó volt a játék. A körülményekhez Mexikó alkalmazkodott jobban, elsősorban a széleken tudtak a védelem mögé kerülni: a Herrera-Aguilar páros igen aktív volt a csapat jobb oldalán, de Layún is többször veszélyeztetett.

A hollandok nem igazán tudtak felpörögni – ebben valószínűleg szerepe volt a rekkenő hőségnek is –, nagyon kevés labda jutott el Van Persie-hez, Sneijdert alig lehetett észrevenni, a támadók közül Robben mutatta a legtöbbet.

A félidő végére már nagy helyzetekben is megmutatkozott a mexikói fölény, Peralta szerezhetett volna gólt az ötösről, majd Dos Santos próbálkozott kissé kisodródott helyzetből, de Cillessen mindkétszer hárítani tudott.

Egy-egy tizenegyesgyanús helyzeten lehetett vitatkozni az első félidőben mindkét oldalon: először Herrera fejét rúgták le a holland védők, majd a túloldalon Moreno és Márquez dolgozta meg Robbent. Mindkét esetet be lehetett volna fújni, különösen a Robben elleni dupla szabálytalanságot.

A második félidő elején megérdemelten szerzett vezetést Mexikó. Dos Santos mellell vett át egy ívelést, a holland védők csak ímmel-ámmal támadták, ő pedig két pattanás után a bal alsó sarokba vágta a labdát.

Dos Santos gyönyörű átlövéssel szerezte meg a vezetést Forrás: FIFA via Getty Images/2014 FIFA/Lars Baron - Fifa

A vezetés megszerzése után Mexikó fokozatos állt át kontrajátékra, miközben egyre mélyebbre került a védelmi vonaluk. Hollandia is erősíteni tudott, az első félidőhöz képest sokkal dinamikusabban jöttek előre, Ochoának több bravúrt is be kellett mutatnia. A legnagyobbat az 56. percben: egy bal oldali szögletet követően De Vrij lőtt öt méterről, a kapus reflexből belekapott a labdába, ami először a kapufára, onnan pedig kifelé pattant.

Ezt követően is folyamatosan nyomtak a hollandok, egyértelműen Robben volt a csapat vezére, a támadások befejezésénél és előkészítésnél is az élen járt. Az egyenlítésre azonban egészen a 86. percig kellett várni: a sokadik beívelést Huntelaar fejelte vissza Sneijder elé, aki kapásból a jobb alsó sarokba vágta a labdát.

Az eredmény ekkor megfelelt a meccs képének, de még nem volt vége: Robben cselezgetett veszélytelen helyen a tizenhatos sarkánál, Márquez lépett neki oda feleslegesen, a holland szélső okosan adta elő a faultot, és megkapta a büntetőt Proenca játékvezetőtől.

Klaas-Jan Huntelaar csereként váltotta Van Persie-t, gól-gólpasszal ő lett a meccs hőse Forrás: FIFA via Getty Images/2014 FIFA/Alex Livesey - Fifa



A csereként beálló Huntelaar nem idegeskedte el a lehetőséget, és a 94. percben védhetetlenül lőtt a jobb alsó sarokba.

A hátralévő percekben a sokkot kapó Mexikó lövőhelyzetig sem jutott, így az érthetetlen végjátékot követően ismét a legjobb tizenhat között búcsúztak a világbajnokságtól.

Hollandia ellenfele a Costa Rica–Görögország párharc győztese lesz a negyeddöntőben.