Costa Rica nem fogy ki a bravúrokból

focivébé, foci-vb, Görögország-Costa Rica, GRE-CRC
RECIFE, BRAZIL - JUNE 29: (L-R) Bryan Ruiz, Jose Miguel Cubero,Randall Brenes,Joel Campbell, Johnny Acosta,Michael Umana,Giancarlo Gonzalez and Junior Diaz of Costa Rica look on during a penalty shootout during the 2014 FIFA World Cup Brazil Round of 16 match between Costa Rica and Greece at Arena Pernambuco on June 29, 2014 in Recife, Brazil. (Photo by Paul Gilham/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A vb-csoportkörből surranópályán, Szamarasz 93. percben szerzett büntetőjével továbbjutó Görögország újra a legvégén alkotott nagyot, a Costa Rica elleni nyolcaddöntőt a 91. percben mentette hosszabbításra, ám végül kiderült, hogy most ez is kevés. A három világbajnok nótáját elhúzó közép-amerikaiak ugyanis 120 perc után, hibátlan büntetőrúgásokkal kiejtették a tíz évvel ezelőtti Eb-aranyérmest. Costa Rica története során először jutott be a nyolc közé.
Vágólapra másolva!

Focivébé, negyedik nyolcaddöntő:
Costa Rica - Görögország 1-1 (0-0, 1-1,1-1) - büntetőkkel 5-3 (élő közvetítés)
Recife, Arena Pernambuco, 41 242 néző
v.: Benjamin Williams (ausztrál)
Costa Rica: Navas - Gamboa (Acosta, 77.), Duarte, Gonzalez, Umana, Diaz Campbell - Riuz, Borges, Tejada (Cubero, 66.), Bolanos (Brenes, 83.) - Campbell
Görögország: Karnezisz - Toroszidisz, Manolasz, Papasztatopulosz, Holebasz - Maniatisz (Kacuranisz, 78.), Karagunisz - Szalpingidisz (Gekasz, 69.), Szamarisz (Mitroglu, 58.), Hrisztodolopulosz - Szamarasz.
gól: Ruiz (52.), illetve Papasztatopulosz (91.)
sárga lap: Duarte (42.), Tejada (48.), Granados (56.) Ruiz (70.), Navas (90.) ill. Szamarisz (36.), Manolasz (72.)
piros lap: Duarte (66.)

A nyolcaddöntőben a Görögország-Costa Rica párharc volt az, amelyben vb-szinten tulajdonképpen két kiscsapat vívott a nyolc közé kerülésért, ugyanis korábban még egyik válogatott sem jutott el a negyeddöntőig. Főleg Costa Rica csoportelsősége volt csúcsmeglepetés, a közép-amerikaiak ugyanis három világbajnokkal kerültek egy csoportba, és úgy tudtak első lenni, hogy legyőzték Uruguayt és Olaszországot, majd a tét nélküli záró körben ikszeltek Angliával. Ráadásul csak egy gólt kaptak, azt is büntetőből - ezzel szemben a görögök két rúgott góllal is tovább tudtak jutni.

Costa Rica kivívta a tiszteletet

"Mi voltunk Hamupipőke, most pedig favoritként tartanak minket számon, ez pedig azt jelenti, hogy kivívtuk magunknak a tiszteletet" - nyilatkozta Michael Umana, a Costa Rica-i válogatott hátvédje.

A nyolcaddöntőbe a kertek alatt - Szamarasz 93. percben lőtt büntetőjével - besurranó görögök talán éppen ebben bízhattak, hogy nem tartják őket esélyesnek. "Ezen a szinten minden riválisunkra úgy tekintenek, hogy jobb nálunk" - mondta a görögök középpályása, Lazarosz Hrisztodulopulosz, bár elismerte, hogy előzetesen ő éppen a világranglistán 28. Costa Ricát választotta volna nyolcaddöntős ellenfélnek.

Fernando Santos, a görögök portugál kapitánya szerint botorság mindenkitől olyan játékot várni, mint az FC Barcelonáé, közben elárulta, ő hogyan keveri a kártyákat. "Minden meccsen ugyanazt a taktikát követjük: szilárd védekezés, az ellenfél játékának lassítása, és közben veszélyes támadások vezetése."

Kattintson a képre a galériáért! Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Jeff Gross

Az első tíz percben Costa Rica volt aktívabb, Gamboa 15 méterről próbálta - sikertelenül - bevenni a jobb alsót, majd Boalnos kissé közelebbről lőtt fölé. Costa Rica többet birtokolta a labdát, de amikor elveszítette, visszahúzódott védekezni, elöl viszont ott volt Campbell, aki cseleivel többször is borsot tört a görög védők orra alá. A görögök ekkor főleg távoli lövésekkel próbálkoztak, a 28. percben például Karagunisz tesztelte Navast 28 méterről.

Aztán majdnem megszerezték a vezetést a görögök, Holebasz jobb oldali beadására Szalpingidisz érkezett, lőtt - kapusbravúrra volt szükség Costa Rica-i részről.

A görögök megint a végén villantak

Nem rossz iramú, ám kevés helyzetet hozó félidő után Szamarasz egy fejessel nyitott, Costa Rica pedig - némiképp váratlanul - vezetést szerzett.

Az 52. percben Bolanos passza után Ruiz 16 méterről, laposan lőtt, mindenki - beleértve a görög kapust és védelmet, illetve Sepp Blatter FIFA-elnököt - csak nézte, amint a labda a kapu bal oldalába gurul.

Végképp eldőlhetett volna a meccs rögtön a gól után, amikor Toroszidisz kézzel beleütötte a labdába a 16-oson belül, ám a bíró nem látta azt, amit a nézők milliói láttak a visszajátszásokban. A gól nem ébresztette fel a görögöket, akik többször és pontosabban lőttek kapura, mint az ellenfél (8:4, 3:1), de ez mit sem ért.

Kattintson a képre a galériáért! Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Paul Gilham

A 66. percben aztán nagy esélyhez jutottak Szamaraszék, minthogy Duartét második sárga lappal kiállították (felrúgta Holebaszt). Eltelt jó pár perc, míg egyáltalán látni lehetett, hogy emberelőnyben van Görögország. Volt egy nagyon gyenge Karagunisz-szabadrúgás, majd Szamarasz lekésett egy gólpassznak induló Hrisztodolopulosz-labdáról, aztán jött a 91. perc, és az egyenlítés. Gekasz az ötösnél kapura fordult, Navas védett, Papasztatopulosz pedig nem hibázott, a kipattanót bevágta. Ezek után pedig majdnem megismétlődött az, mint ami a holland-mexikói meccsen, de Mitroglu csúsztatott fejesét nagy bravúrral hárította a Costa Rica-i kapus.

Jöhetett a hosszabbítás. A görögök tűntek jóval frissebbnek. Umana zavarában majdnem öngólt lőtt, Hrisztodopulosz megcélozta a stadion tetejét, Gekasznak a fejére esett a labda. A vicces jelenetek után a legközelebb Kacuranisz volt a gólszerzéshez, de a hétméteres lövésébe Gonzalez belevetődött.

Jó cserének tűnt Gekasz, nagyon aktív volt, bár a 107. percben túlságosan is: Navas kapusba belerúgott, akit ápolni kellett. Kapus nélkül nem könnyű büntetőpárbajt nyerni.

A 105. és a 120. perc között már alig bírtak lépni a felek, rengeteg eladott labdát és esés-kelést, vánszorgást láthattunk, de még ekkor is a görögkben volt több energia, Mitroglu ziccerhelyzetben leadott lövését azonban védte a Costa Rica-i kapus.

Gekasz rontása lett a görögök végzete

Kezdődhetett a büntetőpárbaj.

Costa Rica kezdett, Borges a léc alá vágta a labdát (1-0). Mitroglu alig futott neki, le is lassított, majd a kapu jobb oldalába helyezte a labdát (1-1).

A gólszerző Ruiz is a felső kapufa alá lőtt (2-1). Hrisztodopulosz jobbal, higgadtan a kapu bal oldalába célzott, a kapus jobbra vetődött, gól - eddig senki nem hibázott (2-2).

Gonzalez kissé balra helyezett, a kapus is arra vetődött, mégis gól (3-2). Holebasz ballal kegyetlenül bevágta, a kapus most is jó irányba mozdult (3-3).

Kattintson a képre a galériáért! Forrás: Europress/Getty Images/Paul Gilham

Campbell flegmán a kapu jobb oldalába helyezett laposan (4-3). Gekasz, a cserecsatár csak kissé helyezett balra, vesztére, mert Navas megfogta a labdát.

Umana magabiztosan lőtt a kapu jobb oldalába magasan, és ezzel Costa Rica nyolc közé jutott (5-3)! A közép-amerikaiak hibátlan büntetőzéssel múlták felül Görögországot.

A felmérések szerint Costa Ricában élnek a Föld legboldogabb emberei. Ha focisikerek nélkül is azok, kíváncsiak vagyunk, mit élhetnek át most az ottani fanatikusok. A négy közé jutásért Hollandia lesz az ellenfél.