A 121. perces kapuscsere vitte Hollandiát az elődöntőbe

focivb hollandia costa rica negyeddöntő
Netherlands' goalkeeper Tim Krul makes a save during the penalty shout out of a quarter-final football match between Netherlands and Costa Rica at the Fonte Nova Arena in Salvador during the 2014 FIFA World Cup on July 5, 2014. AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
Vágólapra másolva!
Hollandia ötödször játszott hosszabbításos meccset a focivébéken, és először jutott tovább, miután büntetőkkel legyőzte a torna meglepetéscsapatát, Costa Ricát. A hollandok a játék képe alapján megérdemelten kerültek az elődöntőbe, miután három kapufát is lőttek, de a továbbjutáshoz kellett egy 121. percben végrehajtott kapuscsere is, Tim Krul két büntetőt is megfogott. Az elődöntőben Hollandia Argentínával találkozik.
Vágólapra másolva!

Labdarúgó-világbajnokság, negyeddöntő:
Hollandia - Costa Rica 0-0 - tizenegyesekkel 4-3
Salvador, Arena Fonta Nova, 51 179 néző
v.: Irmatov (üzbég)
Hollandia: Cillessen (Krul, 121.) - De Vrij, Vlaar, Martins Indi (Huntelaar, 106.) - Kuyt, Wijnaldum, Sneijder, Blind - Depay (Lens, 76.), Van Persie, Robben.
Costa Rica: Navas - Acosta, González, Umana - Gamboa (Myrie, 79.), Tejeda (Cubero, 97.), Borges, Diaz - Ruiz, Bolanos - J. Campbell (Urena, 66.).
sárga lap: Martins Indi (64.), Huntelaar (111.), illetve Diaz (37.), Umana (52.), González (81.) Acosta (107.)

Ha a világbajnokság előtt valaki azt mondta, hogy Brazíliát, Németországot, Argentínát és Hollandiát várja a négybe, senki nem tartotta volna nagyon merésznek. Ellenben, ha valaki azt jósolta volna, hogy Costa Rica csoportelsőként jut tovább egy olyan négyesből, ahol rajta kívül három korábbi világbajnok szerepel, majd a 16 között egy órán át emberhátrányban játszva kiejti a görögöket, azt minimum elküldték volna orvoshoz.

Costa Rica az első CONCACAF-zónából érkező csapat lett, amely 2002 óta eljutott a negyeddöntőig, és ebben komoly szerepe volt Keylor Navasnak, a kapus ugyanis a lövések 87,5 százalékát kivédte. Costa Rica hősén Hollandia ellen is nagy teher volt, az ellenfél ugyanis zsinórban hat meccset nyert meg, és ezeken összesen 17 gólt szerzett. Navas a negyeddöntő után még a vállát fájlalta, de ott volt a pályán, ugyanezt nem mondhatta el magáról Nigel de Jong, a hollandok rombolója ugyanis lágyéksérülés miatt már nem játszhat a tornán.

Sejteni lehetett, hogy Costa Rica az egyetlen üdvözítő taktikát választja majd, azaz befészkeli magát a saját térfelére, és abban bízik, hogy a bunkerből kiszabadulva időnként rá tud ijeszteni a hollandokra. Az első tíz percben 80 százalékban a hollandok birtokolták a labdát, és olyan látványt nyújtott a meccs, mintha kézilabdát néznénk: az egyik csapat körbeadogatta a falat, csak éppen nem lőtte át, hanem abban bízott, hogy a sok passzolgatás közben megtalálja a rést.

Robben ezúttal nem játszott olyan lehengerlően Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A hollandok az első 20 percben 177-szer passzoltak, ez több volt, mint amennyit Robbenék a Chile elleni csoportmeccsen összesen összehoztak. A 21. percben végre történt is valami a pályán, Van Persie került helyzetbe, de Navas védeni tudott, a kipattanóból pedig Sneijder gyengén gurított a kapus kezébe. A 28. percben a vébén korábban már két gólt szerző Depay került a Costa Rica-i védelem mögé, de éles szögből leadott lövését Navas bravúrral védte a rövid saroknál.

Costa Ricának egyetlen helyzetecskéje volt az első félidőben, egy pontrúgás után alakult ki kisebb káosz a holland kapu előtt, de aztán a védők eltakarították a labdát. Navasnak viszont még volt dolga, a 39. félidőben Sneijder csavart veszélyesen szabadrúgásból, de a kapus odaért a jobb felsőre tartó labdára.

A holland csapat olyannak tűnt, mint Mexikó ellen, az látszott rajtuk, hogy biztosak benne, hogy nyerni fognak, de nem szántották fel a pályát, kényelmes tempóban passzolgattak. Igaz, ők legalább akartak valamit, Costa Rica úgy játszott, mintha már az 50. percben is a tizenegyeseket várta volna. A 65. percben aztán egy szabadrúgás után González fejelt mérsékelten veszélyesen, majd visszaállt minden a régi kerékvágásba, a narancsmezesek mentek előre, Costa Ricának meg feltörte a háló a hátát.

Navas a büntetőkig versenyben tartotta Costa Ricát a védéseivel Forrás: AFP/Odd Andersen

Ahogy Mexikó ellen, úgy most is a végét hajtotta meg az Oranje, Sneijder a 82. percen szabadrúgásból a jobb kapufát találta el, aztán Van Persie percei következtek, de előbb Navasba bikázta a labdát, majd luftot rúgott három méterre a kaputól, zárásként pedig a 90+2. percben a gólvonalon álló Tejedát találta el, akinek a testéről a felső lécre pattant a labda. Nem kis mázlival tehát, de Costa Rica kiharcolta a hosszabbítást, úgy, hogy a rendes játékidőben egyetlenegyszer sem találta el a kaput.

Hollandia korábban négyszer játszott világbajnokságon hosszabbításos meccset, és egyiket sem nyerte meg, háromszor a büntetőkig sem jutott el, negyedszerre pedig elvérzett az orosz rulett során. Vlaar tehetett volna róla, hogy megtörjön az átok, fejesét azonban Navas kiütötte, aztán a túloldalon egy csereember, Urena esett el Vlaar mellett, adtak már ilyenért büntetőt, de ezúttal az üzbég bíró - aki kilencedik vb-meccsével rekorder lett - nem ítélt semmit.

Van Gaal a 106. percben végre rászánta magát, hogy behozza Huntelaart, így már két csatárral támadott a csapata, mégis Costa Ricának volt meccslabdája, a 117. percbe Umana cselezte át magát több holland védőn, de térden találta Cillessent. A hosszabbítás végére felpörögtek a csapatok, még a hollandok is behúzhatták volna a büntetőket eltörlő gólt, Sneijder lövése azonban a lécen landolt, a kipattanónál pedig Robben lőtte hátba Van Persie-t. Van Gaal a végére még húzott egy merészet, behozta Krult, a Newcastle kapusát.

A csere, amely eldöntötte a büntetőpárbajt Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Laurence Griffiths

A tizenegyeseket Costa Rica kezdte, Borges a bal alsót választotta, majd Van Persie lemásolta őt. A második párban megvolt az első hiba, Ruiz is a bal sarkot célozta meg, de Krul odaért, Robben viszont lazán emelt a jobb felsőbe. A harmadik Costa Rica-i rúgót, Gonzálezt egy kis lélektani hadviseléssel is próbálta összezavarni Krul, nyomta neki a dumát a lövés előtt, de González nem hibázott. Sneijder Robbenhez hasonlóan jobbra lőtt, ahogyan Bolanos és Kuyt is.

Az ötödik párban Umana következett, aki a görögök ellen továbblőtte csapatát, most azonban Krul kitolta a bal alsóba szánt labdáját, ezzel Van Gaal újra a mennybe ment, Hollandia a négy közé, Costa Rica pedig haza. Az elődöntőben így megismétlődik két vb-döntő: a holland-argentinon az 1978-as, a brazil-németen pedig a 2002-es.