Aranyról álmodtak, érem nélkül maradtak

brazília hollandia focivb bronzmeccs
BRASILIA, BRAZIL - JULY 12: Head coach Luiz Felipe Scolari of Brazil reacts during the 2014 FIFA World Cup Brazil Third Place Playoff match between Brazil and the Netherlands at Estadio Nacional on July 12, 2014 in Brasilia, Brazil. (Photo by Jamie McDonald/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Nem tudott kilábalni a németek elleni elődöntő okozta sokkból a brazil labdarúgó-válogatott, és 3-0-ra elbukta a Hollandia elleni bronzmérkőzést is. Az algériai játékvezető nem állt a helyzet magaslatán, egy jogtalan büntető és egy les következtében a 16. percre eldőlt a mérkőzés. A hollandok veretlenül szereztek érmet, a brazilok kapták a legtöbb gólt a vébén.
Vágólapra másolva!

Eredmény, vb-bronzmérkőzés:
Brazília - Hollandia 0-3 (0-2) - az élő közvetítés
Estadio Nacional Brasilia, Brazíliaváros
v.: Hajmudi (algériai)
Brazília: Julio César - Maicon, Thiago Silva, David Silva, Maxwell - Ramires (Hulk, 72.), Paulinho, Luiz Gustavo (Fernandinho, 46.) - Oscar, Willian - Jo
Hollandia: Cillessen (Vorm, 90+2.) - Vlaar, De Vrij, Martins Indi - Kuyt, Clasie (Veltman, 90.), Wijnaldum, Blind (Janmaat, 69.)- De Guzman, Robben - Van Persie
gól: Van Persie (3., büntetőből), Blind (16.), Wijnaldum (90+2.)
sárga lap: Thiago Silva (2.), Fernandinho (53.), Oscar (68.) ill. Robben (8.), De Guzmán (36.), Vlaar (43.)

"A németek elleni 7-1-es elődöntőbeli vereség örökké kísérteni fog, de kötelességünk a következő feladatra koncentrálni. A bronzérem kevesebb, mint amiről álmodtunk, de tisztelnünk kell a válogatott mezt" - nyilatkozta Luiz Felipe Scolari brazil szövetségi kapitány, aki kénytelen volt változtatni kezdőcsapatán.

Robbennel nem bírtak a védők Forrás: AFP/Evaristo Sa

Kihagyta a közönség által kifütyült Fredet és Hulkot, és alaposan megerősítette a hátsó alakzatot. Látva a kezdőcsapatot felmerült a kérdés, volt-e valaha ennyire védekező felállású csapata valaha az ötszörös világbajnoknak - pláne hazai pályán.

A hollandoknál Louis van Gaal első felindultságában még a bronzmérkőzés feleslegességét hangsúlyozta, de ahogy közeledett a meccs, úgy lett lelkesebb, végül azzal küldte csatába tanítványait, hogy ez lehet az első holland válogatott, amely vereség nélkül abszolvál egy vébét.

"Garantálom, úgy fogunk játszani, mintha a döntőt vívnánk"” - fogadkozott a mérkőzés előtt Thiago Silva, aki eltiltás miatt kimaradt a németek elleni mészárlásból, de arra ő sem gondolt, hogy már a 2. percben főszereplővé válik.

Van Persie pazarul indította Robbent, aki megkerülte Thiago Silva, a védő azonban lerántotta még a 16-oson kívül. Az algériai Dzsamel Hajmudi azonnal beírta a nevét a vb-történelembe azzal, hogy egy ítéletben két hibát is vétett: a brazilnak csak sárgát, a hollandoknak viszont büntetőt adott. Van Persie nem izgulta túl, kilőtte a bal felsőt (0-1).

Scolari tehetetlen volt Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Jamie Mcdonald

Nagyon felélénkülni sem tudtak a hazaiak, mert bő negyedóra alatt kettőre növelte előnyét Hollandia. De Guzmán lesen kapta a labdát, az asszisztens nem jelzett, így az alapvonaltól nyugodtan középre emelhetett, David Luiz egyszerű felszabadítás helyett bután visszafejelte a labdát a büntetőponthoz, ahol Blind érkezett, és okosan a bal felsőbe lőtt (0-2).

Kétgólos hátrányban el kezdett játszani a házigazda, de Oscar nem talált méltó társat elöl. Lövését védte Cillessen, két életveszélyes beadásáról lemaradtak a belső emberek, így a félidő végéig nem is változott az eredmény.

Nagyon félhetett a súlyos vereségtől Scolari, mert a szünetben nem mert támadójátékost behozni, Luis Gustavo helyére az ugyancsak szűrő Fernandihót küldte be, ezzel viszont csak azt érte el, hogy a szintén nem kiismerhetetlen driblijeiről híres Paulinho kerülhetett volna helyzetbe, de a kapu helyett az oldalvonal felé cselezte magát.

Az unalmas pillanatokat a 68. percben Hajmudi bíró törte meg: Blind buktatta a 16-oson belül Oscart, a jogos büntető helyett a brazil kapott műesésért sárga lapot. A holland védőt le is kellett cserélni, kizárt, hogy nem volt kontakt a két játékos között.

A hajrára még érkezett Hulk - ezáltal a legendás brazil füttykórus is felélénkülhetett -, gólt azonban a ráadásban Wijnaldum szerzett, beállítva a 3-0-s végeredményt.

Hollandia története második bronzmérkőzését megnyerte, és veretlenül, éremmel utazhat haza. Brazíliának pedig építkeznie kell, hogy Leonardo "Tite" Bacchival, esetleg José Mourinhóval, esetleg mással, az a jövő zenéje.