Jacko, Bujtor, Patrick Swayze, Cseh Tamás - halálozások 2009-ben

Vágólapra másolva!
Világhírű popzenész, Ötvös Csöpi, megkéselt kézilabdázó, Kossuth-díjas filmrendező, Vuk szülőatyja, a leghosszabb ideig kormányzó diktátor - hírességek, akikkel jövőre már nem találkozhatunk.
Vágólapra másolva!

Január 27. Tasnádi Péter (52) Pécs polgármestere, az MSZP országgyűlési képviselője

Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc
Két gyertya ég Tasnádi Péter pécsi polgármester gyászkeretes portréja mellett a pécsi városházán 2009. január 28-án

1998 óta volt az MSZP képviselője, 2006 óta volt Pécs polgármestere. 2007. február 12-én a Baranya megyei területi listáról került be a parlamentbe, ahol tagja volt az európai ügyek bizottságának. 2008 májusában jelentette be, hogy daganatos megbetegedésben szenved. Olvasson többet!



Február 8. Marian Kozma (26) válogatott román kézilabdázó, a Dinamo Bukarest és az MKB Veszprém játékosa

ForrA!s: MTI
Marian Cozma ünnepel a férfi kézilabda 2008-as KEK-döntő Rhein-Neckar Löwen-MKB Veszprém visszavágó mérkőzésén Mannheimben, miután az MKB Veszprém megnyerte a Kupagyőztesek Európa Kupáját

Cozma bajnok és kupagyőztes volt a Dinamo Bukarest csapatában, 2006-ban került a veszprémi csapathoz, akikkel szintén bajnokságot és kupát nyert, valamint egy KEK-győzelmet is arattak. A bukaresti Rapid csapatának drukkerei 2005-ben Bukarestben megkéselték, de felépült sérüléseiből. Egy veszprémi szórakozóhelyi elfajult dulakodásban késelték meg, belehalt sérüléseibe. Olvass többet!



Március 11. Bacsó Péter (81) Kossuth-díjas filmrendező

ForrA!s: MTI/KalmA!r Lajos
Bacsó Péter budapesti otthonában 2008-ban

Kezdetben dramaturgként és forgatókönyvíróként dolgozott, összesen 31 filmet rendezett, 1969-ben rendezte a legendás A tanú című filmet, 1985-ben Kossuth-díjat kapott. Olvason többet!



Március 25. Ifj. Ocskay Gábor (33) válogatott jégkorongozó

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Ifjabb Ocskay Gábor ravatala 2009. április 1-jén a róla elnevezett Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnokban Székesfehérváron

Heveny szívelégtelenségben halt meg Ocskay Gábor az Alba Volán és a magyar válogatott jégkorongozója, kilencszeres magyar bajnok, a válogatottban összesen 187 alkalommal szerepelt. Olvasson többet!



Április 16. Rózsa-Flores Eduardo (49) bolíviai-magyar író, katona

Forrás: eduflores.freeblog.hu
Dátum nélküli kép Rózsa-Flores Eduardo blogjáról

A Santa Cruz tartomány elszakításáért szervezkedő bolíviai ellenzék hívására ment Dél-Amerikába Rózsa Flores Eduardo saját bevallása szerint, ahol bolíviai kommandósok máig tisztázatlan körlmények között agyonlőtték. A magyar apától származó Chilében és Svédországban is megforduló, horvát és magyar állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardo 1991-től a horvátok oldalán harcolt a délszláv háborúban, utána áttért az iszlámra, verseket és háborús mementókat írt, és kiállt az iszlám országok védelmében. Olvasson többet!



Június 3. David Carradine (72) amerikai színész

ForrA!s: AFP/Mark Mainz
Carradine egy 2007-es fotózáson egy Beverly Hills-i hotelben

Egy bangkoki hotelszobában találták holtan David Carradine-t, Thaiföldön a Stretch című filmet forgatta. Legismertebb szerepét Quentin Tarantino Kill Bill című kétrészes filmjében kapta, de játszott Bergman, Altman és Scorsese egy-egy filmjében is. Olvasson többet!



Június 8. Omar Bongo (73) gaboni politikus, elnök, Afrika történetének leghosszabb ideig hatalmon lévő diktátora

Forrás: AFP/Patrick Kovarik
Nicolas Sarkozy francia elnök 2007-es afrikai körútján megérkezik a libreville-i repülőtérre, ahol Omar Bongo fogadja

Omar Bongo volt a világ leghosszabb ideje hivatalban lévő elnöke, 42 évig volt Gabon vezetője. Gabonnak sokkal hosszabb az olajat szállító csővezeték-hálózata, mint az úthálózata, és csak az ország területének 1 százalékát művelik. Az országban gyakorlatilag nem állítanak elő élelmet sem, Franciaországból importálják a paradicsomot, Kamerunból pedig - méregdrágán - a többi élelmiszert. Így a gaboni főváros, Libreville a világ nyolcadik legdrágább városa lett. Olvasson töbet!



Június 25. Michael Jackson (50) amerikai énekes

Forrás: AFP/Aaron Lambert
Michael Jackson miután elhagyja a Santa Monica-i Legfelsőbb Bíróságot gyermekmolesztálási perének egyik tárgyalása után 2005 áprilisában

Michael Jackson 1964-ben csatlakozott bátyjai együtteséhez a The Jackson 5-hoz, majd 1971-ben szólókarrierbe kezdett és hatalmas sikereket aratott. Magánélete botrányokkal volt teli, több gyermekmolesztálási pert indítottak ellene. 50 éves korában altató-túladagolásban halt meg, a rendőrségi nyomozás még folyik emberölés gyanújával. Olvasson többet!



Június 30. Pina Bausch (68) német táncművész és koreográfus

ForrA!s: AFP/Thomas Lohnes
Bausch mielőtt átvenné a Goethe-díjat Frankfurtban 2008-ban

Pina Bausch táncot Essenben, majd a neves New York-i Juillard Schoolban tanult. A Metropolitan Opera balettkarában táncolt, majd visszatért szülőhazájába, hogy egykori tanára, Kurt Joos esseni társulatában szólótáncos legyen. 32 évesen saját társulatot alapított, ebből lett a világhírű Wuppertali Táncszínház. Olvasson többet!



Július 17. Walter Cronkite (92) amerikai újságíró, televíziós riporter

Forrás: AFP/Luke Frazza
Walter Cronkite egy 1991-es szenátusi meghallgatson vesz részt tanúként Washingtonban

Walter Cronkite, a II. világháború idején a UPI hírügynökség haditudósítója, a háború után moszkvai tudósítója volt. 1946-ban ő vezette a náci háborús bűnösök perének nürnbergi tárgyalásáról tudósító stábot. 1950-81 között a CBS televíziós társaság hírműsorainak vezetőjeként országos ismertségre tett szert, és működése a tárgyilagos híradás mintájául szolgált. Olvasson többet!



Augusztus 1. Corazon Aquino (76) fülöp-szigeteki politikus, korábban a Fülöp-szegetek államfője, Ázsia első női vezetője

Forrás: AFP/Romeo Gacad
Aquino Mainálban tart beszédet 1992-ben

Aquino 1986-ban lett elnök, megbuktatva Ferdinand Marcos manilai diktátort. Még abban az évben Nobel-békedíjra jelölték, a Time magazin az év emberének választotta. Ázsia első elnöknője 1992-ig maradt hivatalában.



Augusztus 2. Püski Sándor (98) könyvkiadó

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Püski Sándor 2001 februárjában a kilencvenedik születésnapja alkalmából a Magyar Írószövetségben rendezett ünnepségen

Püski 1938-ban nyitotta meg könyvesboltját, majd 1939-ben megalapította a Magyar Élet Könyvkiadót. A kiadót 1950-ben államosították, Püskit 1962-ben bebörtönözték, egy év után szabadult. feleségével 1970-ben az Egyesült Államokba emigrált. ahol 1974-ben egy könyvesboltot vásárolt, majd egy évre rá létrehozta a Püski Kiadót. 1989-ben tért vissza Budapestre. Olvasson többet!



Augusztus 7. Cseh Tamás (66) Kossuth-díjas énekes, zeneszerző

Forrás: MTI/Czimbal Gyula
Cseh Tamás budapesti otthonának erkélyén 2008 áprilisában

1970-től dolgozott együtt legföbb szerzőtársával, Bereményi Gézával. 1977 és 1978 között az Egyetemi Színpadon tartott önálló dalesteket, 1982 és 1998 között a Katona József Színházban dolgozott, melynek alapító tagja volt. 1998 és 2006 között a budapesti Bárka Színházhoz, majd 2006-ban a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött. Olvasson többet!


Augusztus 18. Kim De Dzsung (83) Nobel-békedíjas dél-koreai politikus, Dél-Korea korábbi államfője

ForrA!s: AFP/Cso Jun-Kong
Kim De Dzsung egy 1991-es szöuli politikai gyűlésen

Kim De Dzsungot kétszer száműzték hazájából és számtalanszor helyezték házi őrizetbe. 1997-ben történelmi győzelmet aratott az elnökválasztáson, 1998-tól 2003-ig volt Dél-Korea államfője. Az Észak-Koreával való megbékélés érdekében kifejtett erőfeszítéseiért 2000-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki. Olvasson többet!



Augusztus 25. Edward Kennedy (77) amerikai szenátor

Forrás: AFP/Mandel Ngan
Edward Kennedy egy 2007-es szenátusi meghallgatáson Washingtonban

Ted Kennedy 1962 óta volt tagja a szenátusnak, ahol az egyik legaktívabb és legeredményesebb törvényhozónak minősült. A négy Kennedy-fivér közül ő volt az egyetlen, aki természetes módon halt meg agydaganatban. John és Robert Kennedyvel merénylők végeztek, Joseph pedig egy második világháborús csatában vesztette életét. Ted Kennedy is próbálkozott az elnöki hivatal megszerzésével 1980-ban, de alulmaradt Jimmy Carterrel szemben a jelöltségért folytatott küzdelemben. Olvasson többet!



Szeptember 14. Patrick Swayze (57) amerikai színész

Forrás: AFP/Ethan Miller
Swayze egy 2005-ös díjkiosztó ünnepségen Las Vegasban

Patrick Swayze 1972-ben Houstonból New Yorkba költözött, hogy táncművészeti képzését a Harkness Ballet és a Joffrey balettiskolákban fejezze be. Hírnevet elsősorban a Dirty Dancing és később a Ghost című filmek sztárjaként szerzett. Olvasson többet!



Szeptember 25. Bujtor István (67) színész, színigazgató, rendező, producer, forgatókönyvíró

Forrás: MTI
A székesfehérvári Vörösmarty Színház és a Komárom Megyei Játékszín közös produkcióban mutatta be Artur Miller: Pillantás a hídról című drámáját Bujtor István rendezésében és szereplésével 1987-ben

1964-től folyamatosan szerpelt filmekben, a hírnevet az 1980-as A Pogány Madonna hozta meg számára, mely a négy Ötvös Csöpi film közül az első volt. Pályája során sok színház tagja volt, a veszprémi Petőfi Színháznak 2007 végétől igazgatója is. Sokan Bud Spencer magyar hangjaként ismerték. Olvasson többet!



Október 20. Dargay Attila (82) rajzfilmrendező

Forrás: filmkultura.hu
Dargay Attila feleségével Henrik Irénnel

Balázs Béla-díjas, érdemes és kiváló művész, nagyhatású animációsfilm-rendező. Nevéhez olyan meghatározó rajzfilmek köthetők mint a Vuk, a Pom Pom meséi, A nagy ho-ho-ho horgász, a Lúdas Matyi, Szaffi vagy Az erdő kapitánya. Olvasson többet!



November 3. Lossonczy Tamás (105) Kossuth-díjas festő- és grafikusművész

Forrás: MTI/Sándor Katalin
Lossonczy Tamás első saját kiállítótermében rendeztt aukcióján, a Párizsi Kék Szalonban 2003-ban

1926-ban végzett a Képzőművészeti Főiskolán, először a szocreál művészet vonzotta, majd az expresszionizmus és szürrealizmus felé fordult, egyik legnagyobb hatású műve a Tisztító nagy vihar volt.



November 11. Kokas Ignác (83) Kossuth-díjas festőművész

Forrás: MTI/Féner Tamás
Kokas Ignác budapesti műtermében 2005-ben

Kokas Ignác Kossuth- és Munkácsy-díjas érdemes és kiváló művész volt, a Magyar Képzőművészeti Főiskola tanára, avantgard festőművész. Olvasson többet!



November 27. Melis György (86) Kossuth-díjas operaénekes

Forrás: MTI/Vidor Zsuzsa
Melis György énekel Verdi Falstaff című operájának próbáján a Magyar Állami Operaházban 1988-ban

1949-ben mutatkozott be, Bizet Carmenjében, azóta majd 70 baritonszerepben énekelt. 1989 óta az Operaház örökös tagja. Külföldi sikereit elsősorban Mozart Don Giovannijával aratta.

A további év képei válogatásokat ide kattintva nézheti meg!