Magyar fotós képe is ott van a világ legjobb sajtófotói közt

Vágólapra másolva!
Nézzen meg egy válogatást a világ legnívósabbnak tartott sajtófotó-pályázatának, a World Press Photo 2010 győzteseinek képeiből! Dr. Szentpéteri L. József Joe Petersburger művésznéven beadott Vadászó jégmadár című fotójával nyerte meg a természetfotó kategóriát.
Vágólapra másolva!

A zsűri 5 847 fotós 101 960 képe közül választotta ki a 63 nyertest, akik 23 országból adták le nevezéseiket. Magyarországra a vándorló kiállítás idén október 1-jén érkezik, a képeket a Millenáris Parkban tekinthetik majd meg az érdeklődők.

Forrás: WPP/Pietro Masturzo
A World Press Photo 2009 pályázat nyertes képe: Pietro Masturzo (Olaszország): Teherán háztetőiről, június. A teheráni tüntetések közben a nők tiltakozásukat úgy fejezték ki a szerintük elcsalt választások miatt, hogy kormányellenes jelszavakat kiáltoztak a házak tetjéről.
Nyilvánosságra hozták azt a telefonbeszélgetést, amelyben közölték Masturzóval a jó hírt: hallgassa meg itt! Egy videóinterjúban pedig megtudhatja Ayperi Karabuda Ecer, a zsűri elnökének véleményét a nyertes fotóról ide kattintva. A kép egy sorozat részeként megnyerte az Emberek a hírekben kategória 1. díját is.

Forrás: WPP/VII Mentor/Adam Ferguson
Hírfotó kategória, egyedi, 1. díj: Adam Ferguson (Ausztrália, VII Mentor Program a The New York Times számára): Egy afgán nőt menekítenek ki egy öngyilkos merénylet helyszínéről Kabulban, december 15.

ForrA!s: WPP/AFP/Walter Astrada
Hírfotó kategória, sorozat, 1. díj: Walter Astrada (Argentína, Agence France-Presse): Vérfürdő Madagaszkáron, február (A teljes sorozatért kattintson a ide vagy a fotóra!)

Forrás: WPP/AFP/Olivier Laban-Mattei
Hírfotó kategória, sorozat, 2. díj: Olivier Laban-Mattei (Franciaország, Agence France-Presse): Teheráni zavargások a választások után, június 13-15. (A teljes sorozatért kattintson a ide vagy a fotóra!)

ForrA!s: AFP/Mohamed Abed
Hírfotó kategória, sorozat, 3. díj: Mohamed Abed (Palesztin területek, Agence France-Presse): Támadás a Gáza övezet ellen, január

ForrA!s: WPP/Kent Klich
Általános hírek kategória, egyedi, 1. díj: Kent Klich (Svédország): Gáza fotóalbum: Tuzzah, Gáza övezet, március 3.

ForrA!s: WPP/Pulitzer Center/Marco Vernaschi
Általános hírek kategória, sorozat, 1. díj: Marco Vernaschi (Olaszország, a Pulitzer Központ számára): Bissau-Guinea

ForrA!s: WPP/AP/David Guttenfelder
Emberek a hírekben kategória, egyedi, 2. díj: David Guttenfelder (USA, The Associated Press): Amerikai katonák viszonozzák a tálibok támadását a korengal-völgyi bunkerüknél, Afganisztán, május 11.

ForrA!s: WPP/Getty/Newsweek/Charles Ommanney
Emberek a hírekben kategória, sorozat, 2. díj: Charles Ommanney (Egyesült Királyság, a Getty Images a Newsweek számára): Az eskütétel napja, Washington, január 20.

ForrA!s: WPP/Press Association/Gareth Copley
Sport-akciókép kategória, egyedi, 1. díj: Gareth Copley (Egyesült Királyság, Press Association): Az angol Jonathan Trott kiesik az Ashes ötödik tesztmeccsén, London, augsuztus

ForrA!s: WPP/Donald Miralle Jr.
Sport-akciókép kategória, sorozat, 1. díj: Donald Miralle, Jr. (USA): Vasember-világbajnokság, Hawaii

ForrA!s: WPP/LA Times/Robert Gauthier
Sportfotó kategória, egyedi, 1. díj: Robert Gauthier (USA, Los Angeles Times Magazine): Yankee-szurkolók próbálják megzavarni Juan Riverát, az Angels bal oldali védőjét, Yankee Stadion, október 25.

ForrA!s: WPP/Elizabeth Kreutz
Sportfotó kategória, sorozat, 1. díj: Elizabeth Kreutz (USA): Lance Armstrong visszatérése

ForrA!s: WPP/VII Network/Stefano De Luigi
Korunk problémái kategória, egyedi, 2. díj: Stefano De Luigi (Olaszország, VII Network a Le Monde Magazine számára): Egy a szárazságtól elpusztult zsiráf, Északkelet-Kenya, szeptember

ForrA!s: WPP/Getty/Eugene Richards
Korunk problémái kategória, sorozat, 1. díj: Eugene Richards (USA, Reportage by Getty Images a The Sunday Times Magazine és a Paris Match számára): A háború személyes, USA

ForrA!s: WPP/Joan Bardeletti
Mindennapi életünk kategória, egyedi, 2. díj: Joan Bardeletti (Franciaország): Vasárnapi piknik, Mozambik

ForrA!s: WPP/Gihan Tubbeh
Mindennapi életünk kategória, sorozat, 1. díj: Gihan Tubbeh (Peru): Adrian, 13 éves autista

ForrA!s: WPP/Laura Pannack
Portré kategória, egyedi, 1. díj: Laura Pannack (Egyesült Királyság, Lisa Pritchard Ügynökség a The Guardian Weekend magazin számára): Graham, anorexiás tinédzser

ForrA!s: WPP/Annie van Gemert
Portré kategória, sorozat, 2. díj: Annie van Gemert (Hollandia): Fiúk és lányok

ForrA!s: WPP/NYT/Malick SidibA©
Művészetek és szórakoztatás kategória, egyedi, 1. díj: Malick Sidibé (Mali, a The New York Times Magazine számára): Divat portfólió, Mali

ForrA!s: WPP/Fabrica for Colors/Kitra Cahana
Művészetek és szórakoztatás kategória, sorozat, 1. díj: Kitra Cahana (Kanada, Fabrica for Colors): Szivárványföld, Új-Mexikó

ForrA!s: WPP/NG/Joe Petersburger
Természetfotó kategória, egyedi, 1. díj: Joe Petersburger, azaz dr. Szentpéteri L. József (Magyarország, National Geographic Image Collection): Vadászó jégmadár, Magyarország. Szentpéteri jégmadarakról készült sorozatával a Magyar Sajtófotó Pályázaton III. díjat nyert a Természet tudomány kategóriában, ezt a sorozatot ide kattintva nézheti meg.

ForrA!s: WPP/NG/Paul Nicklen
Természetfotó kategória, sorozat, 1. díj: Paul Nicklen (Kanada, National Geographic): Dél-Georgia, Antartica

Forrás: WPP/YouTube/Reuters
Díjban nem részesítette, de kiemelte a képek közül a zsűri azt a képet, amelyet egy YouTube videóból vágtak ki, mely Neda Szalehi Aga Szoltan haláltusáját rögzítette. A 26 éves iráni lányt mellbe lőtték egy teheráni tüntetésen és az iráni zavargások szimbolumává vált. YouTube/Reuters (a videó készítőjének kiléte ismeretlen)

Az összes nyertes képet itt találja.
A Magyar Sajtófotó-pályázat nyertes képeit pedig itt nézheti meg.