Gyengédség és erőszak az év sajtófotóján

World Press Photo 2012, év sajtófotója, Samuel Aranda
Vágólapra másolva!
Egy spanyol fotóriporter sérült arab tüntetőt ápoló nőről készült képe lett az év sajtófotója az idei World Press Photo pályázaton.
Vágólapra másolva!

A tavalyi év két legnagyobb sajtóvisszhangot kapó nemzetközi eseményéről, a tavaszi arab forradalmakról és a japán szökőárról készült képeknek ítélte oda a legtöbb, összesen tizenhárom kategóriadíjat idén az egyik legrangosabb nemzetközi sajtófotó-pályázat, a World Press Photo zsűrije. Az ötvenötödik alkalommal megrendezett pályázaton az év sajtófotója egy spanyol fotóriporter, Samuel Aranda Jemenben készült képe lett, amelyen sérült rokonát tartja karjában egy fekete csadort viselő nő a jemeni fővárosban, Szanaában. Aranda a New York Times megbízásából dolgozott Jemenben.

Forrás: World Press Photo/Samuel Aranda for the New York Times
World Press Photo/Samuel Aranda for the New York Times - kattintson további díjazott képekért!

A felvétel egy tábori kórházban készült, a férfi a tüntetők és a kormányerők összecsapása során sérült meg. Manoocher Deghati, a zsűri egyik tagja szerint "a kép egy nagyon emberi pillanat eredménye, de arra a fontos dologra is emlékeztet bennünket, hogy a nők fontos szerepet játszottak a forradalomban. Az ilyen helyzetek agresszivitását könnyű ábrázolni, ez a kép a sok erőszak közepette is létező gyengédséget mutatja be. Az erőszak is látható rajta, de más megvilágításban."

A zsűri külön említéssel méltatott egy ismeretlen által készített videofelvételből kiragadott képkockát is, amelyen az látszik, ahogy a lázadók elfogják és egy kisteherautóra lökik Moammer al-Kadhafi bukott líbiai vezetőt Szirtben. Aidan Sullivan zsűritag szerint a "kép történelmi pillanatot ábrázol a diktátorról és bukásáról, amelyet másként nem lett volna alkalmunk látni". Külön említést olyan képeknek szokott adni a zsűri, amelyek fontos szerepet játszottak a tudósításokban az év során, de hivatásos fotóriporternek nem lett volna módja elkészíteni.

A zsűri kilenc kategóriában ötvenhét fotóriportert díjazott, a díjnyertes képeket 124 ország 5247 fotósának több mint százezer képe közül választotta ki. A nyertesek képeiből rendezett kiállítás az év során 45 országban, 105 helyszínen lesz látható.