Nézze meg az [origo] fotósainak nyertes képeit a Sajtófotó-kiállításon!

Vágólapra másolva!
Az idei pályázaton két nagydíjat, hat kategóriadíjat és két különdíjat nyert az [origo] két fotósa, Pályi Zsófia és Hajdú D. András. Összeállításunkban a díjnyertes képekkel idézzük vissza az eseményeket.
Vágólapra másolva!

Megnyílt a 30. Magyar Sajtófotó-kiállítás a Nemzeti Múzeumban, az idei pályázaton két nagydíjat, hat kategóriadíjat és két különdíjat nyert az [origo] két fotósa, Pályi Zsófia és Hajdú D. András. A pályázaton ez volt az eddigi legnagyobb [origo]-s siker.

Pályi és Hajdú díjnyertes képein a nagybányai Bejrút, illegális aranyásók, az átlagmagyar és a West Balkán-tragédia láthatók. Mozambiki sártengeren és pofozkodó bolondon keresztül vezetett az út a díjakhoz.

Összeállításunkban a két fotós díjnyertes képeivel idézzük vissza az eseményeket, a képekre kattintva galériák nyílnak meg, amelyeken belül a hozzájuk kapcsolódó cikkek is megtalálhatók.

Hajdú D. András nyertes képei

A West Balkán-tragédia (MÚOSZ-nagydíj)

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Kattintson a képre a galériáért!

Három fiatal lányt tapostak agyon, illetve többen megsérültek a Nyugati téri West Balkán nevű szórakozóhelyen 2011. január 15-én, amikor a zsúfolásig megtelt helyiségben pánik tört ki. A tragédiát sorozatos emberi mulasztások okozták a nyomozati iratok szerint. Az ügyben négy vádlott állt bíróság elé, de az önkormányzat felelősségét is felveti, hogy több figyelmeztetés ellenére is szórakozóhely működhetett egy engedély nélküli építkezésen.

Pályi Zsófia nyertes képei

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Kattintson a képre a galériáért!

Mozambik Manica nevű tartományában éjjel-nappal mossák a földet, hogy aranyat leljenek. Az aranyásók 70-80 százaléka a szomszédos Zimbabwéből érkezik illegálisan. Az államhoz tartozó aranyrögök végül nigériai, szomáliai, zimbabwei, izraeli és libanoni kereskedők kezében landolnak. Az államé marad az ivásra és öntözésre alkalmatlanná vált folyó- és talajvíz és az aranyásók egészségügyi károsodásának kezelése.

Itt megnézheti az összes díjnyertes fotót, és a fotóriporterek mesélnek a győztes képek elkészítésének körülményeiről, a legveszélyesebb és legmegrázóbb pillanatokról, az online fotózásról.