Szíriai polgárháborús tudósítások nyerték mindkét, 2012-ben készült sajtófotókért odaítélt Pulitzer-díjat.

Az általános sajtófotó (feature) kategóriában a mexikói születésű Javier Manzano képét díjazták, melyen lázadó mesterlövészek védik fészküket, miközben golyók és repeszek ütötte lyukakon éles napsugarak hatolnak be.

Javier Manzano Pulitzer-díjas képe: két lázadó mesterlövész védi őrhelyét egy golyók lyugatta, lőporos helyiségben Aleppó  Karmel Dzsabl negyedében. Kattintson a díjnyertes fotókértForrás: AFP/Javier Manzano

A kategóriában döntősnek jelölték továbbá Liz O. Baylent, a Los Angeles Times fotóriporterét a gyógyszerfüggőségben élők helyzetét dokumentáló sorozatárért, valamint Renee C. Byert, a Sacramento Bee munkatársát egy három unokáját egyedül nevelő nagypapát bemutató fotóiért.

Hírfotó (breaking news) kategóriában az amerikai Associated Press (AP) hírügynökség Szíriában dolgozó fotóriportereinek a munkáját díjazták. Az összesen húsz díjazott képet Rodrigo Abd, Manu Brabo, Narciso Contreras, Halil Hamra és Muhammed Muhejszen készítette 2012 folyamán.

Halil Hamrának, az AP fotóriporterének Pulitzer-díjat nyert képén a Szabad Szíriai Hadsereg nevű felkelőszervezet harcosai megpihennek a harcok szünetében a szíriai Aleppóban, 2012. június 12-én. Kattintson a díjnyertes fotókért!
Forrás: MTI/AP/Halil Hamra

Ebben a kategóriában döntősnek jelölték még a Denver Post fotóriportereit az Aurora nevű coloradói kisváros mozijában történt lövöldözésről készített tudósításukért, valamint Tyler Hickset, a New York Times fotósát, aki a 2012-es izraeli-gázai konfliktusban Izrael gázai bombázását dokumentálta.

A szíriai polgárháborúban az ENSZ adatai szerint eddig több mint hetvenezren vesztették életüket. A konfliktusról tudósító újságírók közül 2012-ben és 2013-ban több mint negyvenen meghaltak az újságírók védelméért kampányoló nemzetközi sajtószervezet, a CPJ szerint. A veszélyek miatt a fotóriporterek általában csapatokban dolgoznak, ahogy Javier Manzano is az AP csapatában díjazott Narcisco Contreras-szal együtt mozogva készítette a Pulitzer-díjas képet.