Így terem mindennapi füstölnivalónk

2014.09.18. 14:49

Dohányföldön dolgozni az egyik legkeményebb munka. Az EU kétkezi munkát támogató programjának köszönhetően a termesztés alig van gépesítve. A támogatást jövőre elveszíti az ágazat, húszezren maradhatnak megélhetés nélkül. Többnyire képzetlen emberek, sokuknak még a nyolc általánosuk sincsen meg.

Fotó: Bielik István - Origo

A dohány mutatós növény, az íze azonban rossz, a vadak sem legelik le. Megkóstoltam, egy apró levéldarab elrágása után hosszú ideig keserű maradt a szám íze, vízzel sem lehetett leöblíteni. (A dohánytermesztésről készített riportunkat ide kattintva olvashatják el.) 

Fotó: Bielik István - Origo

Nyár derekától szedik (vagy ahogyan a földeken mondják: törik) a dohányt, a legnagyobb hőségben is. A növény folyamatosan hoz új hajtásokat, a leveleket szedés előtt válogatják.

Fotó: Bielik István - Origo

A szedőktől hordárok viszik a traktorokhoz, lovas kocsikhoz a leszedett leveleket. Minél többet sikerül összefogni, annál kevesebbet kell fordulni.

Fotó: Bielik István - Origo

Lovas kocsit pakolnak Pócspetri határában. Azért bánnak a dohánnyal kesztyűs kézzel, mert a nedve lemoshatatlan, szurokhoz hasonló réteget képez a bőrön. 

Fotó: Bielik István - Origo

Útban a dohányszárító felé. Nem életbiztosítás a levélhalom tetején utazni. Pláne, mivel a fényképezőgéptől megijedtek a lovak. 

Fotó: Bielik István - Origo

Pakolnak a szárítóba. A keret a dohánnyal együtt legalább hetven kiló. 

Fotó: Bielik István - Origo

 A felsőbb szintek megtöltéséhez előbb egy pallóra kell felállni, ami már szinte akrobatikus képességeket igényel. És leginkább: szívósságot. 

Fotó: Bielik István - Origo

Betakarításkor akár 10 kilót is fogynak a munkások. Ezt a munkát néhány hétnél tovább nem lehet bírni.

Fotó: Bielik István - Origo

A megszáradt dohány könnyebb, de ennek nincs sok jelentősége, ha a munka egész nap tart. És ha teljesítménybérben fizetik. 

Fotó: Bielik István - Origo

A megszárított dohányt papírdobozokba pakolják, így viszik a fermentálóba. 

Fotó: Bielik István - Origo

A leveleket 16 osztályba válogatják szét, a civil szem alig lát különbségeket.

Fotó: Bielik István - Origo

Egy a legkiválóbb minőségű levelek közül. Ha azt mondják, hogy selejtes, azt is elhittem volna.  

Előző
  • 1
  • 2
Következő