Menekülés Saigonból

Saigon fall
Evacuees offloaded onto the USS Midway
Vágólapra másolva!
Bár az Amerikai Egyesült Államok már korábban is állomásoztatott csapatokat Dél-Vietnamban, a háború csak az 1964. augusztusi úgynevezett tonkini incidens – állítólag három észak-vietnami kommunista őrhajó megtámadott egy amerikai hadihajót – után tört ki a kettéosztott országban. A háború 10 éve alatt több mint két és fél millió amerikai katona és a modern nyugati haditechnika segítette a déli rezsimet, mégsem kerültek döntő fölénybe a Szovjetunió által támogatott északiakkal szemben. 1973-ban a párizsi békemegállapodás után az amerikai csapatokat kivonták Vietnamból. 1974 decemberében az északi kommunista csapatok offenzívát indítottak, és néhány hónap alatt elfoglalták majdnem az egész országot, 1975. április 30-án pedig a fővárost, Saigont. 1976 júliusában az északi és a déli országrész Vietnami Szocialista Köztársaság néven egyesült. Saigont Ho Si Minh várossá nevezték át.
Vágólapra másolva!
Forrás: Origo

Tíz évvel a háború kitörése után, 1975. április 30-án az észak-vietnami kommunista csapatok bevonultak Saigonba. A dél-vietnami Nguyen Van Thieu elnök lemondott, és Tajvanra menekült. A háború vietnami katonai és polgári áldozatainak számát több millióra becsülik.

Forrás: Origo

Érdeklődő saigoniak veszik körbe az észak-vietnami tankokat. Az Egyesült Államok 58 ezer katonát veszített. Vereségüket az amerikaiak a mai napig nem tudták feldolgozni.

Forrás: AFP/Afp

Fogságba esett kormányhű dél-vietnami katonákat kísérnek végig a főváros utcáin. A hatalomváltás kegyetlen volt. A foglyokat és a lakosság egy részét átnevelőtáborokba zárták.

Forrás: Flickr/manhhal

A kommunisták elől menekülők tömegei lepték el a Saigonból kivezető utakat. Óriási volt a pánik.

Forrás: AFP/Stringer

Észak-vietnami tankok vonulnak a főváros utcáin. A kommunista hadsereget a Szovjetunió látta el fegyverekkel, melyek jól vizsgáztak az amerikai fegyverek elleni harcban.

Forrás: AFP/-

Saigoni lakosok a lerombolt városban 1975. április 30-án. Nem tudták, mi vár rájuk.

Forrás: Origo

Saigon eleste után a kommunista harcosok folytatták offenzívájukat a déli Cau Mau város felé. Csónakos támadás a Mekong deltájában.

Forrás: AFP/Pham Khac

Összegyűjtött amerikai gyártmányú fegyverek a főváros egyik főútján. Az amerikaiak hatalmas fegyverarzenált hagytak hátra.

Forrás: MTI/UPI

Hubert van Es világhírű felvételén egy saigoni amerikai épület tetején lévő helikopterhez létrán másznak fel a városból menekülő amerikaiak és más nyugatiak. A helikopter a part mentén horgonyzó hajókra menekítette őket.

Forrás:Official Marine Corps Photo

Helikopterrel szállítják a USS Midway anyahajóra a menekültek százait a Frequent Wind műveletben. Összesen több mint 7000 embert menekítettek ki a hadihajókra.

Forrás: Official Marine Corps Photo

A tengerbe löknek egy dél-vietnami helikoptert a USS Okinawa anyahajóról, hogy legyen elég leszállóhely a menekülteket szállító helikoptereknek.

Forrás: Official Marine Corps Photo

Dél-vietnami menekültcsalád érkezik egy amerikai hadihajó fedélzetére. Több ezren települtek az Egyesült Államokba.

Forrás: AFP/K. Gaugler

Malajziában partot ért dél-vietnami menekültek. A Dél-kínai-tengeren keltek át kis csónakjaikon. Tízezrek választották a tengeri utat a meneküléshez.