Éjszaka a tranzitokban

Migráns Menekült Bevándorló Keleti Migránsok és önkéntesek a Keleti pályaudvaron
Migránsok és önkéntesek a Keleti pályaudvaron
Vágólapra másolva!
A bulinegyedben épphogy elkezdődik az esti parti alapköveinek letétele, közben pár megállóval arrébb a keletinél Baba, a Migration Aid aktivistája próbál 150-200 menekültet egyes sorba terelni az esti ételosztáshoz. Szükség is van az erélyes szóra, mivel az éhes migránsok egy kupacba tömörülve próbálják megrohanni az ételosztókat. Az adományok napról napra nőnek, ételből sosem lehet elég. 
Vágólapra másolva!
Fotó: Polyak Attila - Origo

A Keletiben az esti menü ezen a napon zacskós leves tésztával. Szigorúan sertésmentes. A pályaudvar melletti gyorsétterem kisfőnöke segít forró vízzel feltölteni a kb. 150 adag ételt. Nagyjából mindenkinek jut, aki lemarad, konzervvel vigasztalódhat. Sok menekült beveti a gyermektrükköt pluszétel reményében. Többször odaküldik őket, de Baba rájuk szól: Nincs repeta! Mindenkinek csak egy adag jár! Leves után még egy kisebb zsák félbevágott banánt osztanak ki. Ebből kevesebb van, de újraformálódik érte a sor. Legfőképp a gyerekeknek osztanak belőle, kell a vitamin.

Fotó: Polyak Attila - Origo

Eközben a Nyugatinál egy 80 fős csapatot várnak. Este 10-re ér be a vonat Szegedről. Az utolsó kocsiban utaztatják őket. Az önkénteseknek nehéz dolguk van, főleg ennyi emberrel. A gyerekek, ahogy leszállnak, elkezdenek fogócskázni a peronon. Kint vizet osztanak, és próbálják őket összeterelni célállomás szerint.

Fotó: Polyak Attila - Origo

A segítők nagy részét nem lehet megkülönböztetni a civil járókelőktől, és érthető, hogy a migránsok bizalmatlanok. Én is elgondolkodnék, ha menekültként egy idegen országban egyszer csak valaki elém állna, a papírjaimat szeretné megnézni, és utána egy buszra akarna felterelni. Sokan tovább is mennek, mondják, ők Németországba akarnak eljutni, nem a táborba. Valószínűleg ők megjelennek még a napokban valamelyik pályaudvaron, ugyanis visszaküldik őket a hatóságok.

Fotó: Polyak Attila - Origo

Most elég sokan maradtak, mindannyian Bicskére mennek. Marci, a Nyugatinál dolgozó önkéntesek vezetője hívja a BKK különbuszát. A tranzitjárat egy hete működik, a délibe kell fuvarozni azokat, akiket sikerült meggyőzni, hogy táborba menjenek. A többiek a szélrózsa minden irányába szétszélednek.

Fotó: Polyak Attila - Origo

Vannak, akiknek már van az országban ismerőse, őt próbálja megtalálni, vannak, akik csempészekre bízzák magukat, és vannak, akik saját erőből próbálnak eljutni a nyugati országok valamelyikébe.

Fotó: Polyak Attila - Origo

A Keletinél hangos röhögés szűrődik ki a tranzitzóna mindenes helyiségéből. Itt „bandáznak” az önkéntesek. Itt a raktár, a telefontöltő pont, az elsősegélynyújtó hely, innen intézik a kajaosztást. Éjszaka már mindenki fáradt, de megy folyamatosan a poénkodás, a napközben átélt sztorik mesélése. Persze folyamatosan kopognak, mindig van egy éhes száj, de van, akinek csak egyszerűen egy szappan kell, hogy a nemrég felállított ideiglenes csapoknál kimoshassa a ruháját.

Fotó: Polyak Attila - Origo

Hirtelen egy csoport fiatal srác kéredzkedik be, fáj a lábuk. Baba felkiált: Na, Judit, most leápolhatod fél Afganisztánt! Hangos röhögés.

Fotó: Polyak Attila - Origo

Általában kisebb problémákkal jönnek. Kicsit később egy csadorba burkolt nő jött be légúti megbetegedéssel. Ez véget is vetett az éjszakai lazításnak, legalábbis a mindenes helyiségben. A doktornő kizavart mindenkit a vizsgálat idejéig.

Fotó: Polyak Attila - Origo

A különjárat begördül a Déli pályaudvar elé. Lent a tranzitzónában már 10-15 migráns várja a továbbindulást. Összeterelik őket a vonat mellett, létszámellenőrzés, papírok rendben, mindenki kapott vizet, ételt, felszállás, irány Bicske.

Fotó: Polyak Attila - Origo

Leginkább családok indulnak a táborokba, a gyerekek miatt az a biztonságosabb. Egy francia lány hoz kézen fogva két szír kisgyereket. Budapesten tanul az idén, látva a helyzetet, beállt ő is segíteni. Az önkéntesek megvárják, amíg a vonat elindul, integetés, puszidobás.

Fotó: Polyak Attila - Origo

Éjfélig lehet hívni a tranzitjáratot. Este 11-kor érkezik egy újabb csoport a Nyugatiba, őket még útba kell igazítani. Akiket kései vonattal küldenek Pestre, biztos, hogy a városban töltik az éjszakát.

Fotó: Polyak Attila - Origo

A Keletinél a tetőfokára hágott a hangulat a mindenes helyiség előtt, még Judit Afganisztán másik felét ápolta. A kizavartak tanyát vertek az aluljáró lépcsőjén, és köréjük sereglett a még ébren lévő menekültek egy csoportja. A gyerekek Babát próbálták elhúzni, másokat magyarul tanítottak számolni.

Fotó: Polyak Attila - Origo

Persze folyamatosan ott topogtak azok is, akiknek étel, telefontöltés, fogkrém, szappan vagy víz kellett.

Fotó: Polyak Attila - Origo

Előkerült néhány buborékfújó a már pihenő szülők bánatára. A környék összes gyereke odasereglett, aki észrevette a felnőttek hülyéskedését.

Fotó: Polyak Attila - Origo

Afganisztán meggyógyult. Újra vissza lehetett vonulni a mindenes helyiségbe. A holnapi nap teendőinek megbeszélése került a porondra. Elszámoláskészítés, kajakészítés és kajaosztás szervezése, ki tud jönni, ki nem, órák összehangolása.

Fotó: Polyak Attila - Origo

Hajnal 2 felé járt az idő, már csak néhányan lézengtek az aluljáróban. Baba takarodót fújt, holnap délelőtt újra indul minden.