Menekültek százai rekedtek a budapesti Keleti pályaudvaron, ahová abban a reményben érkeztek, hogy feljutnak egy Németországba tartó vonatra, és új életet kezdhetnek. A zsúfolt épületben kedd reggelre tarthatatlanná vált a helyzet, a rendőrség vetett véget a várakozásnak, lezárta és kiürítette a pályaudvart. A keddi bécsi és müncheni vonatok a menekültek nélkül keltek útra, ők pedig tiltakozva, gyermeküket a magasba emelve vagy éppen kétségbeesett némasággal tűrték az eseményeket, amelyekről az Origo tudósítói, fotóriporterei folyamatosan beszámoltak. Menekültsors a Keleti pályaudvarnál 2015. szeptember elsején az Origo képein. 

Alighanem több száz menekült éjszakázik ma a Keleti pályaudvarnál, arra várva, hogy egyszer végre feljusson egy vonatra, ami Ausztria, illetve majd Németország felé viszi őket. Még kora este is tüntettek (erről videókat itt nézhet), azt követelve, hogy elhagyhassák az országot, de akkor már dél óta nem engedték fel őket a vonatokra megfelelő papírok nélkül. Reggel még volt, aki felfért, aztán lezárták a pályaudvart.

Kitehették volna a „megtelt” táblát 

Már kora reggel nagy volt a rendőrségi készültség a pályaudvarnál. A migránsok azt várták, hogy felszállhassanak a müncheni vonatra. 

A rendőrök megszállták a Keleti pályaudvart, amit később két óra alatt kiürítettekFotó: Polyák Attila - Origo

Százak zsúfolódtak össze a pályaudvar bejáratánál, illetve az utastájékoztató kijelző alatt is. Nem sokkal 9 óra után akcióba léptek a rendőrök

Egy önkéntes az Origo tudósítójának azt mondta, azért nem futhatott ki kedden reggel a vonat, mert még alatta is migránsok voltakFotó: Polyák Attila - Origo

A menekültek teljesen elfoglalták a peront, ezért az egyik érkező vonatról nem is tudtak oda leszállni az utasok, hanem a rendőrök segítségével a síneken tudták csak elhagyni a szerelvényt. 

A kimerült, kétségbeesett emberek nem értették, miért nem szállhatnak fel a vonatra, amikor megvették a jegyetFotó: Polyák Attila - Origo

Lázár János a németeket okolta

A rendőrségi akcióval párhuzamosan együttes ülést tartott a parlamentben több szakbizottság, a pályaudvarokon és a déli határon kialakult helyzetet elemezték. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott, hogy a helyzet a német politikusok pontatlan nyilatkozatai miatt alakult ki. 

Szinte lépni sem lehetett a peronon, elviselhetetlen volt a hőségFotó: Polyák Attila - Origo

A rendőrök délelőtt elkezdték kiszorítani a menekülteket a nemzetközi pénztár elől. Addigra a MÁV már a hatóság intézkedésére leállította a forgalmat: a pályaudvar nem indított és nem fogadott vonatokat. Pedig a csarnok tele volt menekültekkel, akik már jegyet váltottak, vagy akkor akartak váltani valamelyik Németországba tartó vonatra. 

Sok Szíriából, a háború elől menekülő ember Németországtól remél segítségetFotó: Polyák Attila - Origo

A pályaudvar kiürítése közben spontán demonstrációba kezdtek a menekültek. 

Órákat vártak, hogy feljussanak egy vonatra, aztán váratlanul leállították a forgalmatFotó: Polyák Attila - Origo

Jelszavakat skandálva követelték, hogy engedjék őket továbbutazni Németországba, ahova egyébként már több ezer menedékkérő megérkezett Magyarországról. 

A főbejáratnál is sorfalat álltak a rendőrök, akik tolmács segítségével tájékoztatták a pályaudvaron és a pályaudvar előtt tartózkodó bevándorlókatFotó: Polyák Attila - Origo

Miközben a Keletinél egyre kaotikusabbá volt a helyzet, a Nyugati és a Kelenföldi pályaudvaron rend volt. A német pályaudvarokon is rend volt, de a salzburgiban kisebb tülekedés tört ki.

Csalódottan vették tudomásul, hogy nem tudnak elutazniFotó: Polyák Attila - Origo

A Nyugatinál szinte semmit sem lehetett érezni némi vonatkésésen túl, Kelenföldön viszont már reggel óta nagy volt a rendőri készültség. 

A reménytelenség állomása

A tanácstalanság lett úrrá rajtukFotó: Polyák Attila - Origo

A Keleti pályaudvaron eközben a teljes tanácstalanság lett úrrá mindenkin: a menekülteknek fogalmuk sem volt, hogy mikor utazhatnak el – akár volt jegyük, akár nem (a helyzet 48 óra leforgása alatt valóban sokat változott, erről itt írtunk bővebben). 

Nemcsak a határon, a pályaudvaron is kerítés fogadta a menekülteketFotó: Polyák Attila - Origo

A Keleti pályaudvarról kiterelt menekültek eközben kint a téren tüntettek. 

Százak skandálták, hogy "We would go!", vagy emeltek magasba "Please, open the station!" feliratú táblátFotó: Polyák Attila - Origo

Jegyüket, sorszámukat – mert volt, akinek már csak ez jutott – lobogtatva, gyermeküket a levegőbe emelve követelték, hogy engedjék őket továbbutazni Németországba.

Jegyük sokaknak volt, csak éppen semmire nem mentek veleFotó: Polyák Attila - Origo

Az Origo tudósítója találkozott egy szír családdal: ők hétfőn öt órát álltak sorba a tűző napon, hogy megvehessék a Németországba szóló vonatjegyüket, amivel végül kedden nem tudtak elutazni.

A gyerekeiket emelték a magasba, de hiábaFotó: Polyák Attila - Origo

Az összezsúfolódott menekültek akkor lettek igazán csalódottak, amikor újraindult a vonatforgalom, de nem szállhattak fel az egymás után külföldre induló nemzetközi szerelvények egyikére sem. 

Sokan már nem is álltak, kiabáltak, csak csendesen ültek és vártakFotó: Polyák Attila - Origo

Eközben fokozott ellenőrzéseket rendelt el a budapesti rendőrfőkapitány szeptember 7-én éjfélig a VI., a VII., a VIII., a X. és a XIV. kerületben: mindenkit igazoltathatnak, a járműveket is átnézhetik. 

Bécsben már várták őket, ők mégsem hagyhatták el BudapestetFotó: Polyák Attila - Origo

A bécsi Westbahnhofon eközben ivóvízzel és útbaigazító táblákkal várták a migránsokat, ám ők ekkor már el sem tudtak indulni Budapestről. Amikor még lehetett, mentek, hétfőn egy nap alatt 3650 menekült érkezett oda Magyarországról, a nagy részük már továbbutazott Németország felé.

Rácsok, kerítések mindenholFotó: Polyák Attila - Origo

Eközben Pintér Sándor belügyminiszter kiszámolta, hogy naponta 4300 forintba került egy menekült.

A nap lemegy, ők maradnakFotó: Polyák Attila - Origo

Még kora este is tüntettek a menekültek a Keletinél. A helyzet változatlan volt: a főbejárat előtt rendőrök álltak, bár már kevesebben, és a menekülteket továbbra sem engedték be a pályaudvarra.  

Fotó: Polyák Attila - Origo

Sokan abban bíznak, hogy szerdán új nap virrad, és végre felszállhatnak egy vonatra. De az is lehet, hogy kezdődik minden elölről, és sosem lesz vége.