Simicskó, a kormány izomembere

Hosszú Katinka; Simicskó István államtitkár Közéleti személyiség foglalkozása politikus sportoló SZEMÉLY
Eger, 2013. május 12. Hosszú Katinka világ- és Európa-bajnok magyar úszó és Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkára az Eger Nagydíj triatlon fesztivál jótékonysági váltóversenyén 2013. május 12-én. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Nem ijed meg az új honvédelmi miniszter, ha harcolni kell, legyen szó bármilyen sportágról. Simicskó István a lassan haladó kerítésépítés miatt lemondott Hende Csaba utódja lett, és azt ígérte, hogy felgyorsítják a biztonsági határzár építését, bár azt nem árulta eddig el, hogy miként.
Vágólapra másolva!
Megmutatta, mit tud a Harcművészek a határontúliakért rendezvényen Forrás: MTI/Kovács Attila

Csütörtöki hatállyal nevezte ki Simicskó Istvánt honvédelmi miniszterré Orbán Viktor kormányfő előterjesztésére Áder János köztársasági elnök.

Bicepszösszemérés Hosszú Katinka világ- és Európa-bajnok úszóval Forrás: MTI/Komka Péter

A honvédelmi tárca vezetője korábban Hende Csaba volt, akinek azért kellett távoznia, mert Orbán Viktor miniszterelnök elégedetlen volt a határzár építésének ütemével.

A sokadik felülés a Honvédkórház hivatásos és szerződéses állományának éves fizikai felmérőjén Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Simicskót miniszterjelöltként támogatta a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága is, ahol a leendő tárcavezető alapvető feladatának a határzár építésének felgyorsítását nevezte meg.

Nem csak harcművészetben jó: Simicskó István kapura lő egy jótékonysági kézilabdagálán Forrás: MTI/Földi Imre

Az Origo értesülései szerint egyébként Hende váratlan távozása mögött nemcsak a biztonsági határzár ügye, hanem a kormány tervei szerint ezt kiegészítő jogi szigorítások kérdése is állhat. Úgy tudjuk, a honvéd vezérkarban is bizonytalanság érzékelhető amiatt, hogy a kormány álláspontja szerint az alaptörvény módosítása nélkül is bevethető lenne a határnál a honvédség.

Húzódzkodás: feljebb és feljebb Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az 54 éves Simicskó István kereskedelmi üzemgazdász, jogi szakokleveles közgazdász, de 2002-ben jogi diplomát is szerzett az ELTE-n. Hat éve PhD fokozatot szerzett a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen hadtudományból, 2010 óta pedig a közszolgálati egyetem tanára.

Orbán Viktor kedvenc sportjában, a fociban is erős az új miniszter Forrás: MTI/Földi Imre

A miniszteri bársonyszékért Simicskó az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportügyi államtitkári posztját hagyta ott: ezt a tisztséget 2012 óta - a mostani ciklusban is változatlanul - töltötte be.

Itt éppen földre került Simicskó István, de csak a fekvőtámasz kedvéért Forrás: MTI/Marjai János

Simicskó István 1991-től a KDNP tagja, de 1996-tól a Fideszben is politizált. Az új miniszter 1998–2006 között a Fidesz, 2006 óta pedig a KDNP parlamenti képviselője.

A sporügyi államtitkár bokszolni ne tudna? Forrás: MTI/Mészáros János

Korábban is volt köze a honvédelemhez: 2010–2012 között a honvédelmi tárca államtitkára volt. Korábban, 2000-2002 között pedig a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter politikai államtitkára.

Hosszú távon is bírja Forrás: MTI/Marjai János

A Magyar Úszás Napján putyini "jelmezben" Balatonfüreden Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Simicskót most miniszterré kinevező Áder János volt egyébként az, aki 2003-ban - még a Fidesz frakcióvezetőjeként - elfogadta a politikus lemondását a Fidesz-frakcióban viselt kabinetvezetői, valamint a honvédelmi bizottsági alelnöki posztjáról.

Nála van az irányítás a Sportos csütörtök egyik rendezvényén Forrás: MTI/Beliczay László

Tizenkét éve Simicskó az után mondott le tisztségeiről, hogy ő volt az egyetlen, aki nemmel szavazott az EU-csatlakozási szerződés aláírásáról szóló határozatra.

Partra szállás a budapesti Római-parton Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Első hivatali napján Simicskó István úgy nyilatkozott menekültügyben: Magyarország példát szeretne mutatni Európának, hogy teljesíti a schengeni szabályokat, és nemcsak a magyar emberek biztonságát védi, hanem az európaiakét is.

Simicskó István 17 éve kungfuzik Forrás: MTI/Földi Imre