Több merényletet is elkövettek terroristák kedden reggel Brüsszelben. A Zaventem nevű reptéren, valamint a maalbeeki metróállomáson történt robbantásokban a délutáni adatok szerint legalább 36-an meghaltak, és több mint 130-an megsebesültek. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Twitter

Nem sokkal azután, hogy pénteken elfogták a párizsi merényletek kitervelésével gyanúsított Salah Abdeslamot, robbanások voltak kedden reggel Brüsszelben, a Zaventem repterén, valamint a Maalbeek metróállomáson. 

 

Forrás: MTI/AP/Grúz közszolgálati média/Ketevan Kardava

A délutáni hivatalos adatok szerint a merényleteknek összesen 34 halálos áldozatuk és több mint 130 sebesültjük volt. 

Forrás: MTI/AP/Grúz közszolgálati média/Ketevan Kardava

 A belga külügyminiszter szerint félő, hogy több terrorista még szabadon van az akció után. A fenti képen egy sebesült férfi látható, aki a Zaventem nemzetközi reptéren sérült meg.  

Forrás: Dj_Ike - Instagaram

 A robbanások erejét jól jelzi a fenti a kép, a merényletek után mindenhol törmelékek voltak a reptéren, az álmennyezet pedig leszakadt. Egy szemtanú azt mondta a Reutersnek, hogy az áldozatok nagy része lábsérülésbe halt bele, ez nagy valószínűség szerint arra utal, hogy egy földre helyezett csomag robbant fel a terminálon. "Öt halottat segítettem kicipelni, mindannyiuknak leszakadt a lába" - mondta a csomagellenőrzésnél dolgozó Alphonse Youla. 

Forrás: MTI/AP/APGrúz közszolgálati média/Ketevan Kardava,

Elképzelhető, hogy a terroristák későbbre tervezték a kedd reggeli merényleteket, azonban Salah Abdeslam pénteki elfogása felgyorsította a folyamatokat. Korábban elterjedt az a hír, miszerint Abdeslam vádalkut köt a hatóságokkal, ezt később ügyvédje cáfolta. 

Forrás: AFP/John Thys

A brüsszeli Zaventem reptéren a robbanások után kitörtek az ablakok. A detonációk előtt több szemtanú lövéseket hallott, a merénylet az American Airlines és a Brussels Airline check-in-pultja közelében történt

Forrás: AFP/John Thys

 A zaventemi reptérről evakuálták az utasokat.

Forrás: AFP/Marija Ivoninaite

Mentők ápolják a sérülteket a maalbeeki metróállomáson történt merénylet után. Belgium a legmagasabb fokozatra emelte a terrorkészültséget.

Forrás: AFP/Evan Lamos

A brüsszeli magyar konzulátus megerősítette, hogy két magyar sérültje van a kedd reggeli merényleteknek. 

Forrás: AFP/Evan Lamos

 A robbanás után evakuálták a metróállomást, az utasokat az alagúton keresztül menekítették ki.

Forrás: AFP/Michael Villa

Egy sérült nőnek segítenek Maalbeeknél, nem messze az Európai Unió intézményeitől. A felrobbant metró három kocsiból állt, éppen a közeli Arts-Loi állomás felé indult, amikor a középső kocsiban megtörtént a robbanás. A kocsi ekkor még az állomás területén volt, ezért a vezető azonnal megállította a szerelvényt, majd evakuálta az utasokat.

Forrás: MTI/AP/Virginia Mayo

Mentősök egy sebesültet visznek hordágyon a brüsszeli Maalbeek metróállomáson. 

Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Yvan Mayeur brüsszeli polgármester megerősítette délutáni sajtótájékoztatóján, hogy Maalbeek metróállomásán húsz ember halt meg, és 106-an megsebesültek, de úgy fogalmazott, hogy a szám még tovább nőhet. 

Forrás: AFP/-

Az Aachentől 70 kilométerre található tihangei atomerőmű dolgozóit is evakuálták a belga terrortámadás után. 

Forrás: AFP/Cedric Simon

A belga hatóságok rendkívül nagy katonai jelenlét mellett délután négy órakor megnyitották a vasútállomásokat.