Ismerős és Ismeretlen képek

2018.02.14. 11:52

Szalay Zoltán, Pulitzer-emlékdíjas és Táncsics Mihály-díjas fotográfus, a magyar sajtófotográfia kiemelkedő személyisége, a Magyar Sajtófotó Kiállítások elindítója, szellemi atyja és 30 éven át a rendezője 2017. február 14-én, 82 évesen halt meg. A hagyatékában lévő és feldolgozatlan több tízezer felvétel még számos meglepetést tartogat. A Fortepan megkezdte a képek feldolgozását és ebből pár kép már látható lesz a Cultiris Galériában február 14-én nyíló emlékkiállításán.

Sokszínű tematika jellemezte a munkásságát, amely az 50-es években kezdődött igazolványképek készítésével. A későbbiekben országos lapok és hetilapok munkatársa, rovatvezetője, képszerkesztője volt és fotós generációk nevelkedtek fel a keze alatt. Művészekről, tudósokról, muzsikusokról készített és híressé vált portréit több hazai és külföldi kiállításon mutatta be önálló kiállítások keretében.

Az elmúlt hatvan évben készült riport és zsánerképei ma már olyan dokumentum értékűek, amelyek a magyar társadalomábrázolás, politika- és kultúrtörténet és a magyar fotográfiatörténet számára is nélkülözhetetlenek.  Kincses Károly, fotómuzeológus, a kiállítás rendezője  Szalay Zoltán hatezer fotója közül válogatott,olyan képi világot mutatva be, amely a fotós szakma és nagyközönség számára is újdonság lesz.

Életérzés, Balaton 1964, részlet a sorozatbólFotó: Szalay Zoltán

 

Épül a Béke és Barátság vezeték 1962Fotó:: Szalay Zoltán

 

Eck Imre táncos, koreográfus, a Pécsi Balett alapítója 1965Fotó:: Szalay Zoltán

 

Fából faragott királyfi, Bretus Mária és Csifő Ferenc 1966Fotó: Szalay Zoltán

 

Termelőszövetkezeti kirándulás a Balatonhoz 1964Fotó: Szalay Zoltán

 

A Lánchíd renoválása 1986Fotó: Szalay Zoltán

 

Életérzés, Balaton 1964, részlet a sorozatbólFotó: Szalay Zoltán

 

Gergelyugornya, mosás a Tiszában 1967Fotó: Szalay Zoltán

 

Durvahengermű, Ózd 1978Fotó:: Szalay Zoltán

 

Nemzedékek 1981Fotó:: Szalay Zoltán

 

Balatoni halászat 1966Fotó:: Szalay Zoltán