A Capa-nagydíjat minden évben olyan, a fotográfia bármely ágában dolgozó alkotó kaphatja, aki szakmailag megalapozott múlttal rendelkezik, és korábban kiemelkedő tehetségről tett tanúbizonyságot.

A Capa Központ az ösztöndíjak és a díj odaítélésével is hangsúlyozni szeretné elkötelezettségét a társadalmat gazdagító kreatív művek elkészülése mellett. Az ösztöndíjak és a díj az alkotók további fejlődését és jövőbeni kísérletezésének előmozdítását szolgálja.

Bánhegyesy Antal és a Capa-nagydíjFotó: Szabó Gábor - Origo

 

Ortodoxia

Romániában a rendszerváltás óta több mint 7000 ortodox templom épült, és több mint ezer áll átadás előtt. Ez azt jelenti, hogy a rendszerváltás óta, azaz az elmúlt harminc évben minden második nap felszenteltek egy ortodox templomot Romániában.
Az I. világháborút lezáró békeszerződés hozományaként Románia területe megsokszorozódott. A különálló provinciák egyesültek egymással, megkezdődött a többféle kultúrával és nemzeti identitással rendelkező lakosság centrálisan irányított egybeolvasztása.
A kommunista érában a nemzetépítés és a társadalmi-kulturális homogenizáció elsődleges terepe az oktatás volt. A rendszerváltás óta a kulturális homogenizáció új zászlóalja a vallás, a román ortodox egyház lett. Valóban erősödik a román ortodox egyház szellemi befolyása vagy csupán egy mesterségesen és központilag, a román állam által elősegített gazdasági és ideológiai pozícionálásról van szó?

Bánhegyesy Antal: Ortodoxia, részlet a sorozatból. A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Bánhegyesy Antal

 2019-ben a Capa-nagydíj zsűrije volt:
– Spengler Katalin műgyűjtő, szakújságíró, szerkesztő, a zsűri elnöke
– Arnis Balčus fotográfus, az FK Magazine főszerkesztője; a Riga Photomonth igazgatója
– Emma Bowkett fotográfiai igazgató, FT Weekend Magazine
– Katharina Mouratidi, az f³ – freiraum für fotografie művészeti igazgatója
– Bas Vroege, a Paradox alapítója és igazgatója

A Capa-nagydíj 2019 kiállítás november 4-ig ingyenesen megtekinthető a Capa Központban.