A legnagyobb hagyományokkal rendelkező francia késmanufaktúra - galéria

Forrás: AFP/Georges Gobet
1/15
A Laguiole késmanufaktúra műhelye a dél-franciaországi Laguiole-ban. Franciaországban minden régiónak, vidéknek megvan a saját, történelmi hagyományokkal bíró bicskája, késeForrás: AFP/Georges Gobet
Forrás: AFP/Georges Gobet
2/15
Két kovács dolgozik a még nyers pengéken egy prés segítségével. A kések terén Franciaországban, kiemelt helyen szerepelnek az úgynevezett tájbicskák. A tájbicskák közül pedig magasan kiemelkedik a Laguiole, amely az Opinel mellett úgy hazájában, mint külföldön a legnagyobb hírnevet szerezte magánakForrás: AFP/Georges Gobet
Forrás: AFP/Georges Gobet
3/15
A Laguiole késmanufaktúra több mint 200 embernek biztosít megélhetést. Laguiole falucskája a dél-franciaországi Aveyron megyében található. A Laguiole-ok megjelenése előtt a környékbelieknek már volt egy jellegzetes késük, ezt váltja fel az 1820-as évek végétől a ma is ismert kinézetű LaguioleForrás: AFP/Georges Gobet
Forrás: AFP/Georges Gobet
4/15
Egy kovács présel egy forró acéltömböt. Aveyron megye egyik fennsíkján, egymástól elszigetelt tanyákon, több család is lakott. Az elsőszülött fiúk télen Katalóniába jártak vendégmunkásként dolgozni, s innen a legtöbben zsebükben nem csak keresetükkel, hanem hagyományos spanyol késekkel tértek haza. Ezek a spanyol kések ihletik meg a fiatal Pierre-Jean Calmels-t, aki 1829-ben a legelső Laguiole-t készítiForrás: AFP/Georges Gobet
Forrás: AFP/Georges Gobet
5/15
A gyártást a XIX. század derekán helyi készítők, kovácsok biztosítják, s a felhasználók igényeit követve az egyszerű bicska fejlődni is kezdForrás: AFP/Georges Gobet
Forrás: AFP/Georges Gobet
6/15
1880 körül megjelenik a késen a dugóhúzó. Ennek fontosságát az magyarázza, hogy miközben a vendéglátásban általánossá válik a palackozott borok fogyasztása, jelentős számú helybéli fiatalember megy Párizsba, hogy ott italárusként, pincérként dolgozzon. Ez aztán a Laguiole országszerte ismertté és népszerűvé válásában is komoly tényező leszForrás: AFP/Georges Gobet
Forrás: AFP/Georges Gobet
7/15
A Laguiole nem olcsó bicska. A penge háta és a rugó gyakran vésett vagy gilosozott, azaz reszelővel kialakított mintákkal díszített. A méhecske vagy a helyette szereplő kagyló és egyéb motívum sokszor díszes ötvösmunka. A stilizált méh, amely a Laguiole rugóján található, mára a kés jelképévé vált, pedig használata csak az ötvenes évek óta vált általánossáForrás: AFP/Georges Gobet
Forrás: AFP/Georges Gobet
8/15
Mivel a Laguiole nem védett márka, folyamatos harcot vívnak az ázsiai hamisítókkalForrás: AFP/Georges Gobet
Forrás: AFP/Georges Gobet
9/15
A Laguiole kések aranykorukat az 1980-as években élték, miután az 1920-as évektől kezdve népszerűségük csökkenő tendenciát mutatott a Thiers városában történő gyártási iparosításnak köszönhetőenForrás: AFP/Georges Gobet
Forrás: AFP/Georges Gobet
10/15
Amikor majdnem teljesen eltűnt a kézi manufaktúrában készült kések iparága, négy mesterember Montézic városkában, nem messze Laguiole városától, összeállt, hogy a régi hagyományokat megőrizzék és ne hagyják teljesen iparosodni a Laguiole kések gyártásátForrás: AFP/Georges Gobet
Forrás: AFP/Georges Gobet
11/15
Forrás: AFP/Georges Gobet
Forrás: AFP/Georges Gobet
12/15
Forrás: AFP/Georges Gobet
Forrás: AFP/Georges Gobet
13/15
Forrás: AFP/Georges Gobet
Forrás: AFP/Georges Gobet
14/15
Forrás: AFP/Georges Gobet
Forrás: AFP/Georges Gobet
15/15
Forrás: AFP/Georges Gobet