Nagyhét és húsvét a világ körül

Venezuela, katolikus hívők, húsvét
Venezuelai katolikus hívők a Szent Teréz templomban a nagyhéten. Venezuelai hívők nagyheti körmeneten vesznek részt Caracasban.
Vágólapra másolva!
A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, az "ünnepek ünnepe" (sollemnitas sollemnitatum), Krisztus feltámadásának és vele az emberiség megváltásának ünnepe. 40 napos böjt előzi meg, a nagyhét pedig a nagyböjt utolsó hete, amely virágvasárnaptól nagyszombatig tart. Világszerte több szokás, hagyomány honosodott meg, naponta körmeneteket szerveznek, Jézus életének és halálának fontos eseményeire emlékeznek, gyakran Krisztus szenvedéseit és halálát mutatják be.
Vágólapra másolva!
Forrás: AFP/Federico Parra

Caracasban a Santa Teresa-bazilika közelében egy hívő keresztet cipel a körmenetben ezzel emlékezve Jézus szenvedésére.

Forrás: AFP/Sergei Gapon

Fehéroroszországban katolikus hívők imádkoznak a fa kereszterdőben mintegy 130 km-re Minszktől.

Forrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

Andre Vingt-Trois bíboros, párizsi érsek keresztfát visz a párizsi Szent Szív-bazilika előtt. Jézus Krisztus keresztútját eleveníti fel nagypénteken, Krisztus kereszthalálának emléknapján.

Forrás: AFP/Cristina Quicler

A "Los Estudiantes" testvériség csuklyás tagjai gyűlnek össze a húsvéti felvonuláson Sevillában, Jézus keresztre feszítésének és feltámadásának tiszteletére a nagyhéten.

Forrás: AFP/Ted Aljibe

Minden évben, így idén is felelevenítik húsvét nagypéntekén a Fülöp-szigeteken Jézus Krisztus szenvedéseit önostorozással vagy a keresztre feszítést vállalva.

Forrás: AFP/Desiree Martin

Tenerifén fiatal lányok pálmaleveleket tartanak, amelyeket a reggeli misén megáldottak a San Cristobal de La Laguna Katedrálnál. A felvonuláson Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékeznek.

Forrás: AFP/Jorge Guerrero

Madridban Magdolna festménnyel díszített körmöket mutat egy hívő, amit a Húsvét tiszteletére készíttetett.

Forrás: MTI/EPA/David Moir

Jézus Krisztust megszemélyesítő, vért szimbolizáló vörös festékkel bekent ruhájú férfi a földre borul, miután elejtette a keresztet Sydneyben, ahol felelevenítik a keresztények megváltójának szenvedését nagypénteken.

Forrás: AFP/Federico Parra

Venezuelai hívők nagyheti körmeneten vesznek részt Caracasban.

Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

II. Erzsébet brit királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg nagycsütörtöki misére érkezik a sheffieldi székesegyházba.

Forrás: AFP/Gerard Julien

Mezitlábas hívő a madridi körmeneten.

Forrás: MTI/EPA-EFE/Elisa Laderas

A Herrera de la Mancha börtön rabjai cipelik a keresztfát a spanyolországi Manzanaresben nagycsütörtökön.

Forrás: AFP/Gali Tibbon

Római katolikus papok gyertyákat tartanak nagycsütörtökön, Jeruzsálem óvárosában, a Szent Sír-bazilikában.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Antal András atya vezetésével a nagypénteki keresztút részvevői megérkeznek és leborulnak a Két Szív Római Katolikus Plébánia templomában Nyáregyházán.

Forrás: MTI/AP/Gregorio Borgia

Ferenc pápa krizmaszentelő misét tart a vatikáni Szent Péter-bazilikában nagycsütörtökön. A keresztelendők olajának, a betegek kenetének és a krizmának a megszentelésével kezdődnek meg a húsvéti szertartások a Vatikánban.

Forrás: MTI/AP/Sebastian Scheiner

Apácák imádkoznak gyertyával a kezükben a jeruzsálemi Szent Sír-bazilikában nagyszerdán. A templomot azon a helyen építették, ahol a keresztény tanítások szerint Jézus Krisztust keresztre feszítették, majd a hagyomány szerint a keresztfáról levett testét megmosták és illatos olajokkal bekenték, mielőtt eltemették.

Forrás: MTI/EPA/Jim Hollander

Egy keresztény asszony és két lánya borul a megkenés kövére a jeruzsálemi Szent Sír-templomban.

Forrás: MTI/AP/Andres Kudacki

A Cristo de las Injurias testvériség vezeklői nagyheti körmeneten vesznek részt a közép-spanyolországi Zamorában, a húsvétot megelőző nagyhéten.