Szögesdrót mögött tanulják az ábécét

Balassagyarmati Fegyház és Börtön Balassagyarmati Fegyház és Börtön
Balassagyarmati Fegyház és Börtön
Vágólapra másolva!
Szűkös terek, áttörhetetlen falak: a balassagyarmati börtönből és fegyházból csak a tanulás és az együttműködés jelent kiutat. Sokan a rács mögött találkoznak életükben először rendszeres munkával, vagy ott fejezik be az általános iskolát. Tudta, hogy a rendőrök cipőjét is itt készítik?
Vágólapra másolva!
Fotó: Polyák Attila - Origo

A Magyarországon egyedülálló, műemléki védettségű börtöntorony valódi erődítménynek tűnik. Az épületet az 1840-es években emelték a Vármegyeháza mellett, ilyen elrendezésű börtönre Európában nálunk és csak Hollandiában van példa - büszkélkedik Budai István börtönparancsnok.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A börtön és fegyház négyemeletes, körleteiről egy felügyelő és egy nevelőtiszt gondoskodik - szintenként száz elítélt juthat rájuk. A nevelők feladata, hogy közvetítsenek a rabok és a börtön vezetése között. Az elítéltek hozzájuk fordulnak minden gondjukkal, akkor is, ha más cellába, körletbe szeretnének átkerülni.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A balassagyarmati börtönben a rabok 90 százaléka dolgozik, többségük az Ipoly cipőgyár börtönrészlegeiben. Ők készítik a rohamrendőrök és börtönőrök bakancsait, öveit, pisztolytáskáját is. A cipőgyár a Nógrád megyei térség legnagyobb munkaadója. Gyilkosok és alkalmi fatolvajok együtt dolgoznak itt, a cellákba viszont bűncselekményük súlya alapján sorolják be őket.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Lajko, Jocó, Gino - mintha csak egy osztályterem fogasát látnánk. A fegyház és börtön foglyai közül sokan az általános iskolát sem fejezték be, mielőtt rács mögé kerültek volna, van, aki itt tanul meg rendesen írni-olvasni. Minden évben 60-70 fő iratkozik be az 5-8. osztályba, azaz a rabok hetede. A börtönparancsnokság emellett OKJ-s képzésekkel, személyes felkészítéssel próbálja a rabokat visszaterelgetni a társadalomba.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Nyugodt meló ez, egyedül vagyok. A zajt is megszoktam már - mondja a cipőtalpakat gyártó gép mellett dolgozó Gergő. A huszonhét éves férfi két hónap múlva szabadul, állítása szerint tíz köbméter lopott fa miatt került be - otthon négy- és hatéves kislánya várja.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Akik komolyan veszik a jóvátétel folyamatát, és önkéntesként vállalnak munkát, kedvezményeket kapnak, időnként a városban is takaríthatnak. A börtönképzéssel pedig olyan szakmákat tanulhatnak meg, mint a kőművesség, a targoncakezelés vagy a konyhai kisegítés.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Lombfűrésszel vág kacskaringós mintákat a fiatal rab, mintha csak technikaórán lenne. A kötelező munkaórák utáni szabadidőt kézművességgel is tölthetik az elítéltek.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Így készül a lemezelt csodaszarvas: a nagy műgonddal, csiszolt, ragasztott domborművön szabadidejükben dolgoznak a rabok – faragványuk egy önkormányzati épület, esetleg iskola falát díszíti majd. Az önkéntesen vállalt munka része a börtön jóvátételi programjának: a fogvatartottak így bizonyíthatják, hogy megbánták tettüket, és adni is szeretnének valamit az okozott károk után.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Zárka a körletfelügyelő szemszögéből. A pár négyzetméteres helyiségben nyolcan laknak – a börtön és fegyház jelenleg 140 százalékos kapacitással működik –, de a cellákban a zsúfoltság ellenére is katonás rendet találtunk. Ébresztő után az elítéltek élére hajtogatják takarójukat, törölközőiket. A tisztaságért, a cellán belüli fegyelemért a zárkafelelősnek kell számot adnia.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Csend és figyelem: dísztokokat készítenek az elítéltek, munkájukat bőrdíszműves irányítja. Sokan életükben először a börtönben találkoznak a napi munkával, itt tanulják meg, milyen rendszerben, szabályok szerint élni. "Vannak rabok, akik a szüleiket sem látták soha dolgozni" - mondja Budai István börtönparancsnok. A kényszerített fegyelem viszont függővé is tesz: az elítélt egy életre hozzászokhat, hogy minden percét irányítsák, a külvilágban viszont nem kap majd ilyen támaszokat.

Fotó: Polyak Attila - Origo

Dohányos zárka a negyediken: lépésnyi hely, aprócska tévé, alacsony mennyezet. A szűkös tér önmagában is őrjítő, ami viszont igazi sokként éri a bekerülőket, az az önállóság elvesztése. Ahhoz is engedélyt kell kérni, ami azelőtt magától értetődő volt – egy telefonhívás, esti zuhany, vagy ha az elítélt vásárolni akar valamit a börtönboltban. A tévét sem lehet kapcsolgatni egyeztetés nélkül, a zárkaközösség dönti el, hogy sorozatot néz vagy meccset.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A rabok önismereti tréningeken vehetnek részt. Itt agressziókezelést is tanítanak: hogyan kell viselkedni egy koccanásos baleset, vagy munkahelyi vita során. Sokan azonnal ütnének egy ilyen helyzetben, a felkészítés közben viszont megtanulják kezelni indulataikat. Ez a zárkák közegében is jól jöhet.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Fegyencedzés: parányi udvaron kondiznak, napoznak reggelente és délután fél-fél órát a foglyok. A levegőzést sem lehet elbliccelni, kötelező, mint a reggeli fél ötös ébresztő vagy a napi nyolc óra munka.

Fotó: Polyák Attila - Origo

"Amit tettem, az megbocsáthatatlan. Egy ember életére törtem"- mondja nagy levegőt véve Fehér Tibor. A férfi 14 évet kapott. Az utóbbi három évben szobrászkodással tölti szabad óráit, főként arcokat, címereket farag. Ha szabadul, szívesen el is adná munkáit, bár tudja, hogy ebből nehéz lenne megélni.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A folyosóablakokat is rácsok védik, a villámhárítóra pedig NATO-pengés szögesdrótot erősítettek az első emelet magasságában.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A Szent Adorján börtönkápolna és könyvtár: falait három önkéntes restaurálta egy képzőművész vezetésével. Munka közben maguk is megújultak: ellesték a technikát, szabadulásuk óta ketten is restaurátorként dolgoznak. A kápolnába Danyi Mihály lép be: az emberölési kísérletért elítélt férfi 6 év 6 hónapot kapott, börtönévei alatt kijárta az általánost, és három OKJ-s tanfolyamot is elvégzett.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Valaki mindig figyel a falakról, de szökési kísérletre évtizedek óta nem volt példa. Nehéz is lenne innen menekülni, az erődítményszerű börtöntornyot szögesdróttal, villanypásztorral megerősített falak övezik, a cellák keskeny ablakai pedig a torony belső udvarára nyílnak.