Minden magánnyugdíjpénztári megtakarítást elvesz az állam

Sorban álló magánnyugdíjpénztári tagságról nyilatkozók az Országos Nyugdíjbiztosítási Főfelügyelőség (ONYF) Fiumei úti ügyfélszolgálata előtt 2011. január 28-án
Vágólapra másolva!
Jelenleg Magyarországon öt magánnyugdíjpénztárban, több mint 60 ezer ember 200 millárd forintnyi vagyonát kezelik. Ez a vagyon a magánnyugdíjpénztári rendszer 2011. és 2012. évben történő teljes átalakítása, és számos nagy és kisebb magánnyugdíjpénztár megszűnése folytán a 3000 milliárdos magánnyugdíjpénztári megtakarításról olvadt ekkorára.
Vágólapra másolva!

A Nemzetgazdasági Minisztérium november 21-ei előterjesztése alapján 2015. január 1-től az összes jelenleg működő magánnyugdíjpénztárt végelszámolásra kötelezi, így a magánnyugdíjpénztár mellett többször is makacsul kiálló tagok vagyona végül mégis az államkasszába vándorol - írja közleményében a Horizont Magánnyugdíjpénztár.

Végelszámolás

A javaslat szerint az összes Magyarországon működő magánnyugdíjpénztárnak vége lehet. A jogszabályhely szerint „a Pénztár jogutód nélkül végelszámolással megszűnik, ha a tagdíjfizető tagok száma a megelőző hat hónap átlagában legalább kettő hónapon keresztül a taglétszám hetven százaléka alá csökken”.

Azoknak a pénze is elvész, akik 2011-ben nyilatkoztak Fotó:Origo

Amennyiben ezt az egyelőre nem teljesen világos jelentésű szöveget úgy értelmezzük, hogy a törvény hatályba lépésétől, azaz vélhetően 2015. január 1-től visszamenőlegesen kell vizsgálni a pénztár tagdíjbefizetéseit, akkor a törvényalkotó számára is vélhetően egyértelmű, hogy a jelenleg működő pénztárak közül egy sem teljesíti ezt a feltételt. Ez a Magyar Nemzeti Bank számára rendszeresen beadott negyedéves jelentésekből világosan kiderül.

Rátette a kezét a pénzre a kormány

A magánnyugdíjpénztárak az elmúlt időszakban szinte kizárólag támogatásokból működtek, melyeket vagy a tagok, vagy külső támogató szervezetek nyújtottak számukra, vagy korábban felhalmozott vagyonukat élték fel.

A Horizont Magánnyugdíjpénztár a napokban készített felmérése szerint a magánnyugdíjpénztári tagok 95 százaléka ma is helyesnek tartja azt a döntést, hogy a magánnyugdíjpénztári rendszerben maradt, és ragaszkodik a tagságához.

Ezek az emberek a törvényjavaslat jelenlegi értelmezése szerint automatikusan visszakényszerülnek a társadalombiztosítási rendszerbe és vagyonuk az államkasszába vándorol.