Tiszteletet a kerítésnek, akkor nem sérül meg senki

Hende Csaba Honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő a kerítés építés sajtótájékoztatón 2015 július 16-án Mórahalom külterületén, ahol 150 méteres tesztkerítést állít a honvédség a menekült áradat megállítására
kerítés építés sajtótájékoztató. 2015 július 16-án Mórahalom külterületén, 150 méteres tesztkerítést állít a honvédség a menekültáradat megállítására.
Vágólapra másolva!
Pintér Sándor és Hende Csaba is Mórahalom külterületén járt, ahol már elkezdték építeni a három méter magas határzárat. A kormány 6,5 milliárd forintot különített el az anyag- és munkaköltségekre. A tesztelésnek az is része lesz, hogy néhány önként jelentkező megpróbál átmászni a kerítésen.
Vágólapra másolva!

Tegnap lejárt a nemzeti konzultáció határideje. Közel egymillióan küldték vissza a kérdőíveket. A válaszok szerint az emberek azt akarják, hogy a kormány határozottabban lépjen fel a bevándorlás ellen - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő, miután körbevezették őt, Dr. Hende Csaba honvédelmi minisztert és Dr. Pintér Sándor belügyminisztert a félkész kerítés mentén.

Már húzzák a drótkerítést Mórahalom külterületén Fotó: Szabó Gábor - Origo

81 333

Január 1-je óta 81 333 illegális határátlépő érkezett Magyarországra, ebből több mint 80 ezer a szerb-magyar határon át - mondta el Pintér Sándor. A belügyminiszter szerint körbenéztek Európában, hogy a hasonló cipőben járó országokban mit léptek.

Több helyen is kerítést építettek, ezért a kormány is úgy döntött, hogy épít egy ideiglenes határzárat.

Hende Csaba honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő is megnézték a kerítésépítést Fotó: Szabó Gábor - Origo

A kerítés célja, hogy megakadályozza az ellenőrzés nélküli határátlépést - mondta Pintér Sándor. A kormány 4 méteres kerítésről döntött, de az összetételről már a belügyminisztérium dönthet.

A próbakerítést 4 verzióban építik fel, ezek közül választják majd ki a legideálisabbat.

Az alapanyagot büntetés-végrehajtási intézetek adják, az hozzávalókat rabok fogják legyártani. Az építés oroszlánrészét a Honvédelmi Minisztérium végzi majd. A belügyminisztérium közmunkásokat is bevonhat az építkezésbe, ha erre szükség lesz.

A honvédség felkészült

A teljes 175 kilométeres kerítés november 30-ára készül el - mondta el Hende Csaba. Szerinte a honvédség felkészült a feladatra. A munkát 10-12 szakaszon kezdik meg.

Összesen 8900-an vesznek majd részt a munkálatokban.

A honvédelmi miniszter elmondta, hogy a pontos nyomvonalat még nem jelölték ki, ezt a hadsereg geoinformatikai munkacsoportja végzi.

Hende Csaba, Pintér Sándor és Kovács Zoltán Fotó: Szabó Gábor - Origo

A sajtó kérdéseire válaszolva Kovács Zoltán elmondta, hogy régészeti felügyelet nem lesz az építkezésen, mert nem ásnak olyan mélyre, ami indokolttá teszik.

A spanyolokat nem kritizálták

Pintér Sándor elmondta, hogy az illegális határátlépők 8 százaléka kapott menekültstátuszt, és hogy a menekültstátusz elbírálásakor a Genfi Egyezményt és az EU Menekültügyi Chartáját is figyelembe veszik. Pintér Sándor azt is elmondta, hogy hivatalos kérelem nem érkezett az unióból az építkezés leállítására. Ráadásul nem ez az első kerítés Európában, és a belügyminiszter nem emlékszik, hogy arról hallott volna, hogy a spanyolokat bárki kritizálta volna a maguk kerítése miatt.

Nem szükséges az éjszaka, bujdokolva

A belügyminiszter azt is elmondta, hogy a menekültek Szerbián, Macedónián és Görögországon keresztül jönnek Magyarországra, ezek pedig mind biztonságos országoknak számítanak. Görögország ráadásul EU-s ország, így a menekültek elbírálását is ott kéne lebonyolítani.

- mondta Pintér Sándor.

- mondta Kovács Zoltán.

Nem tudni, mennyibe kerül

Pintérék még nem tudják, hogy mennyibe fog kerülni, mert még nem választották ki a végleges kerítésverziót , de

A kormány 6,5 milliárd forintot különített el az anyag- és munkaköltségekre. A belügyminiszter elmondta, hogy a tesztelésnek az is része lesz, hogy néhány önként jelentkező megpróbál átmászni a kerítésen.

Kapuk lesznek

A kerítésen kétkilométerenként lesz egy-egy kapu. Erre azért van szüksége, mert a kerítés Magyarország területén belül van, és lehetőséget kell hagyni arra, hogy a határőrök átmehessenek a túloldalára, ha szükséges. Magyarország egyébként rendőrökkel segíti a szerb határőröket a szerb-macedón határon - tudtuk meg.

A kerítésen 2 kilométerenként kapuk lesznek Fotó: Szabó Gábor - Origo

Táblák is lesznek

Mivel a kerítés az országon belül van, azok akik eljutnak odáig, már magyar földön állnak - ismerte el Pintér Sándor. A kerítés célja az, hogy a törvényes határátkelőhelyekre terelje a migránsokat. Ezért táblákat is kiraknak majd, amik segítik a tájékozódást.

Mindent meg lehet kerülni

A migrációs nyomástól függ, hogy mikor bontják le ezt az ideiglenes határzárat - mondta el a belügyminiszter. Szerinte Magyarország nem képes ellátni évi 150 ezer bevándorlót.

Táblák is segítik majd az illegális határátlépésen gondolkodókat Fotó: Szabó Gábor - Origo

A kérdésre, hogy mi lesz, ha a kerítést a bevándorlók megkerülik Pintér Sándor elmondta, hogy mindent meg lehet kerülni, de ha lesz más főútvonal, akkor ott is megpróbálják a migránsok útját elállni. Pintér Sándor szerint a migránsok mindig a leggyengébb irányba fordulnak.

Nem kell megmászni

A kerítés tetején álló keresztvasakra kerül majd fel a szögesdrót, nem lesz túl szép - ismerte el Hende Csaba, de szerinte az esztétika most nem fontos. Ahogy az sem, hogy kinek milyen sérülést okozhat. Nem kell megmászni, és nem sérül meg az ember - mondta.

Így épül a kerítés: