Aggasztó az utóbbi nyári hónapok nagyon alacsony forgalma a Budapesti Értéktőzsdén, bár a BÉT eddigi teljesítménye megfelel az időarányos tervnek - mondta Dunavölgyi Mária, a BÉT ügyvezető igazgatója a tanács ülését követő sajtótájékoztatón kedden. A BÉT-en a második negyedévben 37,5 százalékkal csökkent a forgalom az azonnali piacon és 24 százalékkal a határidős piacon az előző negyedévhez hasonlítva.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Tőzsdetanácsa elfogadta a BÉT tisztségviselői és alkalmazottai által folytatható befektetési tevékenységről szóló szabályzat kiterjesztését a bizottságok és a Tőzsdetanács tagjaira is.

Az eddigi szabályzat szerint a tőzsde igazgatója és helyettesei nem vásárolhattak részvényeket, az alkalmazottaknak pedig be kellett jelenteniük a részvényvásárlást. Ez most kiegészül azzal, hogy a Tőzsdetanács és a bizottságok tagjainak is be kell jelenteniük értékpapírszámláikat, és - a bennfentesség gyanújának felmerülése esetén - lehetővé kell tenniük e számlák megvizsgálását.

A tanács áttekintette a Geocom Tőkepiaci Kommunikációs Rt.-be történő befektetésről szóló előterjesztést, a döntést viszont a Tőzsdetanács szeptemberi ülésére halasztották. Ugyancsak szeptemberben tárgyalja a tanács az állampapír-, illetve a vállalati kötvénypiac hosszú távú fejlesztési stratégiájának részletes koncepcióját. Elfogadták viszont azt, hogy az állampapírpiacon a forgalmazóknak minimális ajánlati mennyiséget kell megjelölniük az adott állampapír forgalmától függően.

A Tőzsdetanács tárgyalta a Humet Rt. fellebbezését a tőzsde azon határozatával kapcsolatban, hogy részvényeit átsorolják a B kategóriából a C-be. A Tőzsdetanács a BÉT korábbi döntését jóváhagyta, vagyis a Humet-papírok a C kategóriában forognak majd.

Elfogadták a Pakett Bróker Rt. kilépését a tőzsdéről július 18-ai hatállyal, és mentesítették a brókercéget a három hónapos felmondási idő letöltése alól.

Dunavölgyi Mária az eltelt fél évet értékelve jónak nevezte a tőzsde teljesítményét, ám megjegyezte, hogy az utóbbi nyári hónapok nagyon alacsony forgalma aggasztó. Hangsúlyozta azonban, hogy a BÉT eddigi teljesítménye megfelel az időarányos tervnek.

A BÉT-en a második negyedévben 37,5 százalékkal csökkent a forgalom az azonnali piacon és 24 százalékkal a határidős piacon az előző negyedévhez hasonlítva. Az azonnali piacon 1.914 milliárd, a határidős piacon 340 milliárd forint értékben kereskedtek - derül ki a BÉT második negyedévre vonatkozó adataiból. A BUX a második negyedévben összességében 16,8 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest.

(MTI)

Ajánlat:

Budapesti Értéktőzsde